Приватизовані квартира і земля тепер стали спільною сумісною власністю подружжя

Новини
Валентина Зайченко9 лютого 2011 о 11:355455 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото: torange.biz В Україні, 8 лютого, набув чинності Закон України, підписаний Президентом  11 січня, яким внесено доповнення до ст. 61 Сімейного кодексу України.

Згідно з доповненнями об’єктом права спільної сумісної власності подружжя тепер є житло, набуте одним із подружжя під час шлюбу внаслідок приватизації, а також земельна ділянка, набута внаслідок безоплатної передачі її одному з подружжя із державних чи комунальних земель, у т.ч. приватизації, консультує юрист Леся Костенко.

Таким чином, якщо чоловік чи жінка під час зареєстрованого шлюбу приватизують на себе житло чи земельну ділянку, то це житло чи земельна ділянка вже не є особистою приватною власністю чоловіка чи жінки. Це є їх спільною сумісною власністю.

Які це матиме наслідки?

По-перше, якщо той із подружжя, на чиє ім’я приватизоване житло чи земельна ділянка, захоче їх продати, подарувати, обміняти чи в інший спосіб розпорядитися ними, то йому необхідно буде отримати письмовий дозвіл другого з подружжя на такі операції, оскільки вони обоє є власниками житла чи земельної ділянки без виділення їхніх часток. Це прямо випливає з вимог ст. 65 Сімейного кодексу України. Якщо ж здійснити відчудження майна без отримання згоди другого з подружжя, то такі угоди через суд визнаються недійсними.

По-друге, якщо один із подружжя захоче продати, подарувати, обміняти чи передати в заставу не все майно, а лише свою частку у спільній сумісній власності, то це можна зробити лише після визначення цієї частки та виділу її в натурі. Єдине виключення: заповіт на свою частку приватизованого житла чи земельної ділянки дружина або чоловік можуть скласти без попереднього визначення цієї частки та виділу її в натурі. Але це потім прийдеться зробити спадкоємцям за заповітом.

По-третє, згідно зі ст. 70 Сімейного кодексу України при поділі майна подружжя такі приватизовані житло і земельна ділянка, як правило, діляться порівну між чоловіком і жінкою. У разі неможливості поділу майна в натурі, це майно залишається в одного з подружжя, а іншому – виплачується грошова компенсація вартості його частини майна.

Підкреслимо, що внесені зміни до Сімейного кодексу України стосуються приватизованих житла чи земельної ділянки одним із подружжя саме під час шлюбу. Якщо ж приватизація мала місце до офіційної реєстрації шлюбу, то таке майно залишаються приватною власністю одного з подружжя і поділу не підлягає.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter