Енергозберігаючі лампи утилізувати треба. Та для полтавців це питання не вирішене

Новини
15 лютого 2011 о 18:282779 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Енергозберігаючі лампи утилізувати треба. Та для полтавців це питання не вирішене
У зв’язку з подорожчанням тарифів на електроенергію, серед населення постало питання – як зекономити.


Фото з архіву заводу "ГРЛ". Зображено лампи ДРЛ (ртутні лампи високого тиску)Фото з архіву заводу "ГРЛ". Зображено лампи ДРЛ (ртутні лампи високого тиску)

Для цього існують енергозберігаючі лампочки. Але вони містять ртуть, що і насторожує споживачів. Їх не можна просто викинути до сміттєвого баку. Адже такі лампи потребують спеціальної утилізації. Та для пересічних жителів проблема утилізації небезпечних відходів не вирішена.





Журналістка «Кола» вирішила дізнатися чи таки дійсно небезпечні такі лампи, а також наскільки вони економні, у викладача Політехнічного коледжу Полтави. Володимир Шмонін викладає предмет розрахунку та конструювання джерел світла.

Незалежний експерт запевняє, що розбиття таких лампи не становить безпеки.
- Вміст ртуті в усіх енергозберігаючих лампах зовсім невелика. Десь в межах 10-15 міліграм, - стверджує Володимир Шмонін, викладач Полтавського політехнічного коледжу. – І ніякої небезпеки у випадку розбиття такої лампи вдома немає. Тільки якщо розбити довгу лампу (40 Вт), яка містять до 60 міліграмів ртуті, небезпека є, але і то незначна. Звісно утилізувати такі предмети потрібні, але ж для цього необхідно щоб були спеціальні пункти збору.


Енергозберігаючі лампи дійсно значно економніші.
- Від звичайних ламп, енергозберігаючі в 5 разів менше споживають енергії, - продовжує Володимир Федорович. - Лічильник, у такий спосіб, менше крутить. А світловий потік у таких лампах, навпаки, в 5 разів інтенсивніший.
Довідка «Кола». Термін служби звичайної лампи близько 1000 годин, а середній час роботи енергозберігаючої лампи близько 4000-6000 годин, - за матеріалами ecoenergy.dilovamova.com.
В  інспекції  екології Полтавської області відповідальність за утилізацію небезпечних предметів для пересічних полтавців не несуть.
- Це не моя зона відповідальності, - говорить Андрій Нерека, начальник Державної екологічної інспекції в Полтавській області. – Цим питанням має займатися міська влада. Ми ж перевіряємо лише підприємства.


Створення пунктів збору таких ламп у Полтаві можливе після збудування сміттєпереробного заводу.
- Питання збору люмінесцентних ламп для пересічних полтавців буде вирішено тоді, коли у місті з’явиться сміттєпереробний завод, - продовжує Ігор Станіславович. - Адже Олександр Мамай, міський голова Полтави, зазначав, що для нього буде честю збудувати для полтавців такий завод. Коли саме його збудують ще невідомо. Поки що розглядаються пропозиції щодо вирішення цього питання.

Сьогодні ж міська  влада просить полтавців здавати такі лампи до «ФІРМИ ДІОЛА»
- Ми звертаємося з проханням до всіх полтавців, а не лише до підприємств, здавати такі лампочки до існуючого у місті підприємства з утилізації ТОВ «ФІРМА ДІОЛА», - повідомив Ігор Дудка, керівник прес-служби міської ради Полтави. - Адже все населення, згідно з чинним законодавством, забов’язане здавати відпрацьовані люмінесцентні лампи для утилізації, задля відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини на території України. Таке звернення розміщено на сайті міської ради у доповіді інспекції контролем за благоустроєм, економічним та санітарним станом міста.