Гурт «Вій», який нещодавно виступив у Полтаві, заробляв в Криму, граючи на вулиці

Інтерв'ю
Валентина Зайченко28 березня 2011 о 00:071833 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Гурт «Вій», який нещодавно виступив у Полтаві, заробляв в Криму, граючи на вулиці
Нагадаємо, 25 березня у Полтаві з концертом виступив відомий етно-фолк-рок- гурт «Вій».
Перед виступом Дмитро Добрий-Вечір, соліст гурту, погодився дати коротке ексклюзивне інтерв’ю. Фото Юлії Деркач – У Вас таке цікаве незвичне прізвище. Чи часто стаються якісь курйози? – Бувало з мамою приходили в поліклініку, називали прізвище Добрий-Вечір, а нам відповідали вітанням, і ми знову повторювали прізвище, а до нас знову вітаються. І так кілька разів по колу. І таке стається часто. – Як часто ви приїжджали до Полтави з виступами та в рамках якої події ви приїхали цього разу? – Ми три рази приїжджали на фестиваль «Мазепа-фест» у Полтаву. А самі по собі приїхали перший раз. Нам 20 років, і в рамках цього ми здійснюємо тур Україною. Але це такий тур, чи не тур. Зараз три міста. До цього також було три міста. У квітні буде також Дніпропетровськ, Харків, Чернівці, Івано-Франківськ. – З ким з полтавських гуртів знайомі, товаришуєте? – Зараз товаришуємо з «ДельТорою». Раніше спілкувалися з музикантами гурту «Арахнофобія». – Ви раніше говорили в інтерв’ю у ЗМІ, що часто грали в Криму, як-то кажуть, «на капелюха». Це було пов’язано з тим, що потрібні були гроші, чи просто для розваги? – І перше, і друге. Ми протягом шести років їздили у Крим і грали там на вулиці. Останній раз так їздили у 1996 році. Але тоді ми грали джазову, акустичну музику. Моя дружина буле ще студенткою. Ми їхали гуртом, кожний брав з собою дівчину або дружину, хто ще й дітей. Ми ставили намети, жили так місяць. Відпочивали, заробляли, ні в чому собі не відмовляли, ще й додому гроші привозили. – Ви виступали у період Помаранчевої революції на Майдані. Чи не розчарувалися в тому, не жалкуєте що виступали там? Якщо люди зберуться знову, будете виступати? – Ми виступали не за Віктора Ющенка, а за ідею. Ідея залишилася. Революцію роблять ідеалісти, а користуються нехороші люди. Звичайно будемо виступати ще, якщо доведеться. Ви не потрапили на прес-конференцію у Полтаві, яку повинні були давати. Чи щось сталося в дорозі? Доїхали без пригод? – Це третє місто, де ми виступаємо цього разу. За три доби я спав дві години. Я ще й за кермом. Ми приїхали просто дуже стомлені. На прес-конференцію просто не змогли прийти. А ще ж ввечері виступати потрібно. А ще в дорозі пробили колесо, і довго його міняли. – Прес-конференція гурту «ДельТора», де повинні були бути і Ви, проходила в офісі політичної партії «За Україну!». Чи Ви виступаєте сьогодні під якимись політичними гаслами? – Ні-ні-ні! Ніяких гасел. Наша творчість – це вже гасло. Але, що цікаво, я є членом Конгресу українських націоналістів. Я підтримую усі сили, які несуть демократичний прогрес. А все деструктивне для мене не існує взагалі. Довідка Вій – відомий український етно-рок-гурт. Заснований у 1991 році в Києві. Склад:

Дмитро Добрий-Вечір — тексти, музика, головні співи, басова гітара, акустична гітара, комуз (східний інструмент)

Леся Рой — скрипка, флейта, клавішні інструменти, додатковий спів

Олександр Гросман — електрична гітара, акустична гітара, додатковий спів

Дмитро Крузов — електрична гітара, акустична гітара

Микола Родіонов — барабани

Анастасія Климова — звукорежисер

Як самі музиканти характеризують свій гурт на офіційному сайті, їх музика поєднує психоделію з ритмами та мелодикою слов’янського, зокрема, українського язичництва. Використовуються елементи музики українського бароко та середньовіччя. Виступи гурту Вій нагадують радше не сейшн (у звичайному розумінні), а потужне дійство, яке проходить „non-stop“. За рахунок включення до аранжування акустичних інструментів (комуз, ліра, віолончель, флейта, гобой), потужної ритмічної групи (окрім звичайної ударної установки — конго, тамтами та ін.), у поєднанні з використовуваними на концерті аудіозаписами шумів природи, голосами птахів та тварин, створюється майже містична атмосфера, стан, що переносить глядача із залу на багато віків назад, до поганських джерел людства, до природи, землі, до втраченого сьогодні людиною зв’язку з Космосом.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter