Котляревський, Сердючка, «не знаю» - видатні полтавці

Проект Інше місто
15 квітня 2011 о 17:353853 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Котляревський, Сердючка, «не знаю» - видатні полтавці
Сьогодні одне з останніх завдань проекту «Інше місто» - видатні полтавці. Чи знають їх самі мешканці міста та яке враження виникає у туристові читайте далі.



Що б визначити думку мешканців міста доводиться потурбувати їх на холодних вулицях міста під мілким дощем. Люди спілкуються неохоче, бо як казав Кіт Матроскін «В таку погоду свої дома сидять, тільки чужі шастають.» Тим паче пофографувати милі обличчя полтавців під дощем не вийшло. Втім, деякими цитатами з нашої розмови, звичайно, поділюсь.
Підходжу до жіночки років 30 та запитую кого вона вважає видатним полтавцем:
- Мабуть, Іван Котляревський. Він на всю Україну відомий. Ще б я зауважила Миколу Гололя, хоч він і не корінний полтавчанин. Відзначила я б і Панаса Мирного.


Більше часу на роздуми знадобилось молодому хлопцеві:
- Іван Котляревський, це всім зрозуміло. Ну мабуть Андрій Данилко, ну, той що Сердючка. Він тут народився і вчився. А ще… навіть, не знаю. То треба довше подумати.
Уважно вистухала моє запитання і полтавчанка пенсійного віку:
- Без сумніву Котляревський. В честь нього і музеї відкрили, і будівель стільки назвали. А ще мені дуже подобається наша землячка, акторка Клара Лучко. Також звичайно, ж гуморист Юрій Тимошенко (Тарапунька).
А що думають школярі?
- Та Андрій Данилко. Він в моїй школі вчився. То в нас він головна знаменитість. Хоча в живу я його ні коли не бачила. А хто ще? Навіть не знаю. Дайте подумати. О! Котляревський, - зізнається юна школярка.
Контрольно підходжу і до чоловіка років 35:
- Хм. Навіть не знаю. Одразу ж так не скажеш. Може це й, як його… Петро Перший. Він же битву затіяв. А потім он як місто розбудували. Ще, можливо, Котляревський.
Під час опитування, ще з десяток людей так і не змогли пригадати когось з відомий, або взагалі відмовились спілкуватись.


Втім думка полтавців не надто відрізняється і від офіційних джерел. За версією сайту «Полтава Туристична» серед видатних полтавців: Андрій Данилко, Іван Котляревський, Клари Лучко, Юрія Тимошенка, Ляля Убийвовк, Маруся Чурай, Микола Ярошенко, Микола Пильчиков, Віра Холодна.

Цікаву статтю вдалось відкопати на сайті Welcome to Poltava, тут розповідають про тих полтавців, яких бачили після смерті. А тут можна знайти ширшу версію переліку видатних мешканців краю. На сайті «Хто є хто?» наведений перелік полтавчан які отримала звання герою України.
На сайті ж Полтавської обласної державної адміністрації опублікований дешо альтернативний перелік відомих діячів Полтавщини у різних галузях.



Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter