Шість міст готові забрати до себе полтавського Мазепу

Ситуація
Валентина Зайченко15 квітня 2011 о 13:45998 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Шість міст України виявили бажання встановити у себе полтавський пам’ятник Мазепі.

Нещодавно біля пам'ятника зустрілися ті, хто причетний до його створення , пише видання Тиждень.

На зустрічі йшлося про те, що влада Калуша, Хмельницького, Львова, Тернополя, Білої Церкви та Івано-Франківська готова виділити під полтавський пам’ятник Мазепі свої головні майдани.

Наразі пам'ятник стоїть на подвір’ї Київського комбінату «Художник». Його директор стверджує, що йому навіть iз Росії телефонували представники однієї фірми з пропозицією викупити скульптуру. Але ця пропозиція всерйоз навіть не розглядалася. Аналогічна ситуація й iз постаментом - його вже не раз просили продати, мовляв, у нас є кого там поставити.

Екс-голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев пропонує його встановити у дворі «Мистецького арсеналу» у Києві.

- Колись там був монастир, де служила ігуменією мати гетьмана. Неподалік - вулиця Мазепи. Отже, це місце було б цілком логічне. Звісно, цей варіант не найкращий, але він найоптимальніший. Ми хочемо бодай винести його з території комбінату і показати людям, - зазначає Асадчев.

Авторам проекту - скульптору та архітектору - ідея з «Мистецьким арсеналом» не дуже подобається, адже у дворі «Арсеналу» пам’ятник буде захованим, затиснутим стінами. Це ж не паркова скульптура, а монументальна робота.

Окрім цього, розглядаються й інші київські варіанти для бронзового Мазепи. Зокрема, це міг би бути Поділ - біля Києво-Могилянської академії.

Нагадаємо, рішення про встановлення пам’ятника Івану Мазепі було прийнято на позачерговій сесії міської ради 22 серпня 2008 року. Замовником проекту є обласна державна адміністрація.

Проте Полтавська облрада 25 листопада того ж року відмовилася виділяти фінанси на зведення монумента Мазепі й шведському королю Карлу XII. На ці цілі необхідно 1,5 млн грн.

Раніше пам’ятник планували відкрити в травні 2009 року до святкування 300-річчя Полтавської битви.

Міський голова Полтави Олександр Мамай заявив, що встановлення пам’ятника українському гетьману Івану Мазепі не входить до його компетенції.

Тим часом сам пам’ятник, який до цих пір стоїть на території виробника - київського комбінату «Художник», почали розбирати на брухт. На початку грудня з нього вкрали два бронзові ґудзики.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter