У Полтаві презентували екофестиваль Лель

Дозвілля
21 квітня 2011 о 14:501768 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві презентували екофестиваль Лель
Сьогодні в приміщенні ОДТРК «Лтава» відбулося представлення екологічного фестивалю «Лель».
Цей фестиваль проходитиме вже вдруге у селі Крива Руда Семенівського району на базі дендропарку 7 травня (початок о 10 годині). На фестивалі будуть виступати музичні колективи з усієї України у різних номінаціях, продаватимуться сувеніри, обереги та одяг із натуральних тканин.

– Ідея фестивалю зародилася років із п’ять назад, – розповів Володимир Ярошенко, ініціатор фестивалю. – Дивився взимку по телевізору про свято кохання. Мене це аж образило, адже у слов’ян завжди було свято Леля 22 квітня – свято кохання та весни. У радянські часи це свято збігалося із днем народження Володимира Леніна, тому забулося. А Польща святкує цей день досить потужно. Також засновник Криворудського дендропарку Сергій Лопата народився 22 квітня, тому ми пов’язали ці свята в одне і організували такий фестиваль.

– Фестиваль проходить на базі рекреаційного центру «Криворудський», який підпорядковується Полтавській обласній раді, – розповіла Валентина Бабарика, співорганізатор фестивалю. – Перед початком фестивалю відбудеться всеукраїнський екологічний семінар, а потім будуть виступати цілий день різні музичні гурти із Полтавської, Черкаської, Київської та Тернопільської областей. Також запрошені майстри прикладного мистецтва. Минулого року нашому дендропарку було 50 років. Саме тут знаходиться перша у Полтавській області магнолія. Її із насіння виростив засновник парку Сергій Маркович Лопата, хоча навіть при сучасних методах існує лише 2 відсотка такої ймовірності. Як це йому вдалося, не відомо. Магнолія не давала плодів 50 років – у них є різностатеві дерева, тому ми вже й не мали надію. Аж у минулому році це унікальне дерево дало плоди. Зараз у нас вже 5 видів магнолій, кілька днів тому посадили сакури. Парк розвивається, нам дарують і ми даруємо дерева та кущі, йде постійний обмін. Вчора отримали декоративних курей, так що наш зоокуточок збільшився. Маємо надію, що фестиваль буде масштабним і багато полтавців побачать наш парк.