Полтавські пластуни розпочали таборовий сезон на Арабатській стрілці

Новини
17 травня 2011 о 16:561745 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські пластуни розпочали таборовий сезон на Арабатській стрілці
По початку травня полтавські пластуни провели молодіжну таборову зустріч на Арабатській стрілці поблизу Генічеська, якою розпочали скаутський літній таборовий сезон.

– 63 дитини із  Полтави та Полтавського, Семенівського, Кобеляцького, Глобинського та Кременчуцького районів – члени Пласту–Національної Скаутської Організації України – розповіли одноліткам із Херсонщини про свою організацію та показали змістовний відпочинок в ігровому  виді, – розповів Євген Янкевич, представник Пласту–НСОУ на Полтавщині. – Метою Свят Весни, які понад 18 років проводять пластуни, є відкриття таборового сезону, а також перевірка скаутських вмінь та навичок, набутих протягом року. Це вміння в’язати вузли, ставити намети і облаштовувати табір, правильно скласти вогнище і вільно орієнтуватися за компасом, картою, сонцем та зорями. Учасники свята відвідали ферму, де вирощують страусів, змагалися з куховарення, стрільби, виживання у природі, першої медичної допомоги та в диспутах. Ця унікальна поїздка для полтавських пластунів реалізувалася за підтримки відділу у справах сім’ї та молоді Полтавського облдержадміністрації та особисто Наталії Шкоденко, Олександра Мамая як лідера громадського об’єднання «Наш дім-Полтава» та сільського голови с. Ковалівка Юрія Бублика.

Фото із сайту Пласт-НСОУ.

– Хоч було проанонсовано, що на зустріч прийде Олександр Федорович Мамай, але у нього сьогодні не було такої можливості, – розповіла Наталія Сук, представник ГО «Наш дім - Полтава». – Ми допомогли дітям продуктами харчування у цій поїдці і той розвиток у спорті та вихованні, що отримують пластуни, дуже схожий із нашої програмою.

– Із пластунами ми співпрацюємо не перший рік, – сказала Юлія Северин, заступник начальника у справах сім’ї та молоді Полтавської облдержадміністрації. – Система молодіжного виховання, яка була за радянських часів, втрачена і зараз це місце посіли пластуни. Скаутський рух поширений по всьому світу і ми будемо допомагати у організації літніх пластових таборах.

– Моя донька – пластунка, – розповів Юрій Бублик, сільський голова с. Ковалівка. – Просто аналогів молодіжних організацій, де моя дитина не буде палити, пити та правильно виховуватися немає. А по можливості будемо підтримувати цей скаутський рух.

– Цього літа полтавські пластуни влаштовують два літні табори, – розповів Євген Янкевич. – Один буде під Кременчуком у дитячому таборі, а другий на території Черкаської області поблизу села Вереміївка. Там одним меценатом облаштовано козацький стан, на території якого табір і буде розміщено. Учасники таборів будуть кататися верхи, стріляти із луків та арбалетів, пройдуть навчання з системи самозахисту та виживання у екстремальних умовах, знатимуть першу медичну допомогу, а священик пояснить Святе Письмо. У минулому році із кожного учасника табору брався внесок у розмірі 150 гривень, а в цьому році буде 200 гривень. І це за 14 днів табору. Ці кошти підуть на продукти харчування та виготовлення футболки із таборовою емблемою. Пластуни не палять і не вживають спиртне, посилено займатимуться фізичними вправами та вчитимуть азбуку Морзе та інші необхідні кожному туристу і скауту знання, вміння та навички. А загалом кошти на літні пластові табори виділяються у програмі «Молодь Полтавщини» із обласного бюджету та внесків меценатів.