Юристи радять, як не потрапити на гачок «квартирних» шахраїв

Новини
Валентина Зайченко6 жовтня 2011 о 14:161822 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з apps.facebook.comНещодавно ошукані інвестори інвестиційної компанії «Полтавабудінвест» влаштували прилюдне голодування під стінами облдержадміністрації.


Нагадаємо: 4 роки тому 80 сімей уклали кошти в будівництво житлового будинку по вулиці Боровиковського, 11 (Огнівка). На сьогодні побудований лише фундамент та розпочатий перший поверх. У такому вигляді будівництво стоїть уже 4 роки. Корпорація «Полтавабудінвест» об’єкт недобудувала, а 17,5 мільйона гривень, які надали майбутні власники квартир (інвестори), витратила.

Порада юристів тим, хто вже потрапив у подібну ситуацію:



Адвокат Василь Жовновський та старший юрист Дмитро Шульган, юридична фірма «Абсолют», Київ:



– На жаль, єдиної концепції захисту прав та інтересів постраждалих інвесторів немає. Це зумовлено багатьма обставинами, зокрема схемою, яка була використана забудовником при залученні коштів у інвесторів, кількості осіб, залучених до будівництва та розподілу отриманих від інвесторів коштів, взаємовідносини між ними, стадії незавершеного будівництва, наявності активів у забудовників, згуртованості ошуканих інвесторів та іншого. А тому для розробки концепції захисту прав та інтересів ошуканих інвесторів необхідно вивчати всі особливості ситуації, яка склалася, та наявних документів. Проте в будь якому випадку існують способи та методи захисту ошуканих інвесторів перед недобросовісними забудовниками.

Майже в кожній подібній ситуації у діях забудовників можна вгледіти ознаки шахрайських злочинних дій, передбачених ст. 190 Кримінального кодексу України. А тому необхідно ініціювати порушення та розслідування органами прокуратури та МВС України відповідних кримінальних справ.

В описаній ситуації потерпілим особам можна порадити наступне:

– об’єднатися шляхом створення Громадської організації або Житлово-будівельного кооперативу, що дасть можливість набути офіційного статусу всім потерпілим в одній організації та представляти через неї інтереси всіх потерпілих (наприклад, узяти майно, яке віддає інвестиційна компанія «Будінвест», та вже без її участі добудувати за цей кошт будинок).

– також необхідно відслідковувати повідомлення про порушення справ про банкрутство забудовників, а в разі виявлення таких повідомлень негайно звертатися до Господарського суду, в провадженні якого знаходиться така справа, з заявами про визнання їх кредиторами на суми невиконаних зобов’язань та спричинених збитків.

– ініціювати порушення кримінальних справ за ознаками шахрайства відносно посадових осіб забудовників.

– залучати до вирішення проблеми органи місцевої влади та установи, що зобов’язані були здійснювати контроль за організацією та ходом будівництва об’єкту, оскільки самі на ці установи чинним законодавством України покладені контрольно-розпорядчі функції відносно будівництва об’єкту.

У якості прикладу можна навести справу «Еліта-центру», де Київську міську державну адміністрацію було зобов’язано надати всім потерпілим інвесторам квартири в якості компенсації за злочину діяльність групи компаній «Еліта-Центр».

На сьогодні в Україні існує багато подібних ситуацій, де особи, що довірили свої кошти недобросовісним забудовникам, не отримали своїх квартир. Це зумовлено тим, що на сьогоднішній день та станом на періоди, коли укладалися договори, за якими залучалися кошти на будівництво, не існує та не існувало законодавства, яке б надавало гарантії інвесторам на будівництво об’єктів, у які вони вклали свої кошти на отримання квартир та інших приміщень у збудованих об’єктах.

Як додали юристи, якщо кримінальна справа щодо шахрайства не порушена, як у полтавському випадку, то перспектив позитивного вирішення для потерпілих у такої ситуації мало.

Поради юристів, як не потрапити у подібну «халепу»:

Для того аби уникнути участі в подібних ситуаціях, порада одна – купуйте об’єкти нерухомості в уже збудованих та зданих в експлуатацію об’єктах.

Однак, у разі якщо все ж таки маєте намір укласти угоду на придбання прав на об’єкт нерухомості в будинку, який ще не збудований, то слід звертати увагу на наступні речі:

– схему, за якою пропонують укласти угоду (угоди). У разі якщо щось незрозуміло в запропонованих схемах, звертайтеся за консультацією до юристів та просіть їх надати перелік можливих ризиків при укладанні запропонованих договорів;

– вимагайте у забудовника або особи, з якою вкладаєте договір, усі дозвільні документи на будівництва об’єкту та перевірте їх дійсність в установах, що видали такі документи. Також необхідно здійснити перевірку прав забудовника на земельну ділянку, на які здійснюється будівництво;

– вимагайте внесення в договори умов повернення коштів або компенсацій в разі порушення строків введення об’єкту в експлуатацію;

– поцікавтесь попередньою діяльністю забудовника та/або особи, з якою укладаєте договір, та їх датою створення. (Це можливо зробити й за допомогою інтернету). У разі якщо знайдете будь-які негативні відгуки про діяльність таких осіб або в разі якщо забудовник та інші особи, залучені до укладання договорів, були зареєстровані незадовго до вкладання договору або отримання дозвільної документації на будівництво об’єкту та прав на земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво, або якщо забудовник до цього часу не побудував та не здав в експлуатацію жодного об’єкту, то за таких обставин слід відмовитися від укладання угоди.

Також слід пам’ятати, що недобросовісні забудовники пропонують як правило найвигідніші умови при укладанні з ними договорів, а тому в таких випадках слід бути більш обачними.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter