У Полтаві 12 жовтня вшанують всіх святих землі Полтавської

Новини
11 жовтня 2011 о 12:161294 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві 12 жовтня вшанують всіх святих землі Полтавської
У Полтаві, 12 жовтня, у Свято-Макаріївському кафедральному соборі будуть вшановувати  всіх святих, «в земле Полтавской просиявших».


фото з сайту cerkva.if.uaфото з сайту cerkva.if.ua

Напередодні, вже сьогодні, 11 жовтня, з 17 години почнеться Всенощна служба. 12 жовтня о 9.00 годині відбудеться божественна літургія архієрейським чином, а о 17 годині – вечірнє богослужіння.

– Святих землі Полтавської, що вшанують 12 жовтня, багато, але найголовніша – це Горбанівська ікона Божої Матері, – говорить Людмила Федотівна Дудуляк, парафіянка Макаріївської церкви. – Ми дуже пишаємося, що ця ікона знаходиться саме тут.

Ікона оздоблена срібною ризою з позолотою та 57 діамантами – результат неабиякої шани чудотворного образу мирянами. А перед нею не одна низка золотих ланцюжків, перснів, хрестиків – подяка від парафіян за зцілення. За словами релігійних співів, ікона є «заступницею і похвалою землі нашої Полтавської».

Довідка «Кола»

Образ був знайдений на початку XVІІІ століття на околиці Полтави. Там жив тільки козак Горбань, від прізвища якого згодом  село й одержало свою назву. Якось він косив траву, а коса раптом переломилася. Козак побачив у траві ікону Божої Матері. Лезо коси поранило лик Пречистої під Її правим оком, з якого потекла сльоза. Горбань відніс образ додому й повідомив про це представників місцевого духовенства. За типом іконопису Горбанівська ікона виявилася списком Корсунської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У 1818 році був збудований кам’яний храм на честь Горбанівської ікони Божої Матері, а сама ікона прикрашена коштовностями. У 30-их роках ХХ століття Горбанівський храм був стертий з лиця землі. У радянські часи ікону довелося ховати. Потім образ перебував спочатку в Макаріївській церкві, а з 1949 по 1962 рік – у Спасо-Преображенському соборі, що був на вул. Чапаєва. З 1962 року (після руйнування собору) і донині чудотворний образ перебуває у Свято-Макаріївському кафедральному соборі Полтави. Перед Горбанівськой іконою тисячі віруючих підносять свої молитви до Пресвятої Богородиці, яка зветься в церковних піснеспівах «Заступницею й Похвалою землі Полтавської». Щонеділі   ввечері перед образом співається акафіст. Присвячені святині урочисті архієрейські богослужіння відбуваються двічі на рік – 13 липня та 12 жовтня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter