Як полтавцям потерпілим у ДТП відшкодувати завдані збитки

Статті
Надія Труш4 листопада 2011 о 10:232614 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як полтавцям потерпілим у ДТП відшкодувати завдані збитки
Кожен із нас щодня може наразитись на небезпеку на дорозі. Та навіть незастрахований пішохід може отримати компенсацію у випадку травмування.
Дізнайтеся, які документи потрібні, аби отримати відшкодування, якщо постраждали у дорожньо-транспортній пригоді.

За законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» постраждалим у дорожньо-транспортній пригоді (ДТП) передбачена виплата відшкодування за нанесений збиток.

Якщо ви стали потерпілим у ДТП, варто потурбуватися про відшкодування збитків. Якщо самостійно потерпілий зробити не може, цим можуть зайнятися його родичі .

– Учасники ДТП перш за все повинні звернутися до страхової компанії, де застраховані, стосовно відшкодування, – пояснює Сергій Антоненко, представник прес-служби УДАІ в Полтавській області. – Але першочергово потрібно викликати на місце пригоди інспектора, для вивчення ситуації, складання схеми події.

– Згідно пункту 2.1 правил дорожнього руху водій забов’язаний мати при собі водійське посвідчення відповідної категорії, страховий поліс, реєстраційний документ на технічний засіб (технічний талон), – каже Сергій Антоненко. – У разі відсутності за кермом власника авто, водій має мати при собі свідоцтво про право спільної власності чи тимчасовий реєстраційний талон.

Відшкодування може здійснюватися за двома варіантами, як роз’яснив пан Сергій:

– європротокол;

– адміністративний протокол.

Постраждалі в ДТП для отримання компенсації мусять зберігати всі довідки, протоколи та чеки, фото Ніни КорольПостраждалі в ДТП для отримання компенсації мусять зберігати всі довідки, протоколи та чеки, фото Ніни Король

Європротокол складають на місці події

Плюси європротоколу:

– не потрібно чекати рішення суду;

– платити штраф;

– без участі міліції.

Мінуси:

– пошкодження додаткового майна при оформленні європротоколу не враховується (наприклад, якщо у машині був ноутбук й він пошкоджений, то відшкодовуватися збитки не будуть);

– далеко не всі транспортні засоби забезпечені полісами обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності власників транспортних засобів (ОСАЦВ);

Комплексне автомобільне страхування «на всі випадки життя», відоме як КАСКО, під європротокол не адаптоване. Тобто оформити повідомлення про ДТП все-таки доведеться. Страхова компанія, яка виплачує відшкодування за КАСКО, може вимагати й документи від ДАІ.
Документи, які потрібно зібрати потерпілому у ДТП (їх спочатку розглядає страховий інспектор)

– заява;

– довідку ДАІ про учасників та обставини ДТП;

– довідку з медичного закладу про стан здоров’я, де вказані відомості про  тимчасову непрацездатність, листок непрацездатності;

– епікриз, тобто виписку із медичної карти;

– обов’язково документи, які підтверджують витрати потерпілого (рахунки, чеки);

–  довідку про середню заробітну плату;

–  протокол про порушення кримінальної справи (якщо така є).

Автовласник несе відповідальність і платить за завдану шкоду з власної кишені або завдяки страховій компанії

Основна ідея закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» про відшкодування постраждалому у ДТП: відшкодовувати всі витрати,  які він поніс  внаслідок події.

Але є й такий нюанс: страховики можуть не визнати дорожньо-транспортну пригоду  страховим випадком. Хоча відсутність вини особи, яка спричинила ДТП, не може розглядатися  як підстава звільнення від відповідальності. Незалежно від вини автовласник несе відповідальність. Якщо він застрахований, то відповідальність несе страхова компанія.

 

Важливо: крок за кроком

Найперше, що повинні  зробити учасники ДТП: на місце пригоди викликати ДАІ, потім не пізніше 3-х робочих днів   повідомити страхову компанію, з якою укладено договір обов’язкового страхування. Якщо такого немає, повідомлення надіслати до Моторно-транспортного страхового бюро України. До нього звертаються також страхувальники іноземних страхових організацій.

 

Навіть не маючи страховки, пішоходи, які потрапили у ДТП, можуть отримати страхове відшкодування

Якщо людина не застрахована, то все одно має право на відшкодування

Щорічно на українських дорогах травмується 53 тисячі осіб, гине 7 тисяч.

За законом, є й ліміт виплат страхового відшкодування. Наприклад, у статті 9 вказана максимальна сума відповідальності страховика перед потерпілим.

Наприклад, за збиток майна максимальна сума виплат – 25,5 тисяч гривень. За збиток життю й здоров’ю – 51 тисяча гривень.

Якщо загальний розмір збитків по одному страховому випадку перевищує п’ятиразовий ліміт відповідальності, страхувальника, то відшкодування для кожного потерпілого пропорційно зменшується.

Та реальна сума компенсації може бути рівна або менша від вказаних вище цифр (але не більша). А повинна відповідати сумі реальної шкоди, яку поніс потерпілий.

Може бути й інший варіант відшкодування: франшиза (частина збитків, яка не виплачується страхувальниками).
При відшкодуванні збитків  майна постраждалих відповідальність розподіляється між страхувальником і страховиком. Франшиза не повинна перевищувати 2% (ця частина збитків виплачується страховиком).

При компенсації збитків життю чи здоров’ю франшиза не використовується, тобто страхувальник забов’язаний компенсувати збитки у повному обсязі.

Але отримання суми франшизи у страхувальника (зазвичай це фізична особа) потребує від потерпілого додаткових зусиль. Слід зазначити, максимальна сума франшизи – 510 гривень.

Якщо учасники ДТП з поважних причин не змогли повідомити про подію вчасно, тоді слід підтвердити наявність причин документально.

Важливо!

Учасники ДТП забов’язані проінформувати один одного про себе, місце проживання, про назву й місцезнаходження страхувальника, представити відомості про страхову полюси.

Що писати у заяві про відшкодування збитків:

– назва отримувача компенсації (найменування конкретного страховика);

– назва (для юридичної особи) або прізвище та ім’я (для фізичної особи) заявника, його місцезнаходження, проживання;

– зміст майнових вимог;
– інформація про уже проведені взаєморозрахунки;

– обставини й докази вимог;

– розмір збитків;

– обов’язковий підпис заявника й дата подачі заяви.

Якщо є необхідність, варто пред’явити й такі документи як довідка з профільної установи (про втрату працездатності) чи посвідчення про інвалідність.

За неправдиві дані стосовно завданої шкоди відмовлять у виплаті

Якщо заявник подає неправдиву інформацію з метою завищення суми компенсації, страхувальник має право відмовити у виплаті (так вказано у статті 36 вищезгаданого закону України). Про своє рішення страхувальник має повідомити заявника протягом 3 днів. Тоді як саму виплату може здійснювати й пізніше цього строку, наприклад, через місяць. Нюанс: якщо заявник не згодний з рішенням страхувальника, то може оскаржити, подати до суду.

Для перевірки інформації страхувальник має право звертатися у медичні заклади, отримувати додаткову інформацію, направляти потерпілого на медичний огляд (причому за рахунок страхувальника). Зібрані дані є конфіденційними.

Куди скаржитись коли затягують із виплатою

Коментар: при затягуванні з виплатою відшкодування після надання страховикові необхідного переліку документів (див. статтю 35) або при підозрі на штучний характер додаткових вимог, рекомендуємо звертатися зі скаргою на страховика в МТСБУ та / або в Держфінпослуг.

Відповідно до статті 41 Закону, МТСБУ відшкодовує шкоду потерпілим у випадках його нанесення транспортним засобом, власник якого не застрахував свою відповідальність, або невстановленим транспортним засобом (автомашина зникла з місця події), в разі неплатоспроможності страховика і в ряді інших випадків.

Довідка

У випадку коли шкода, яка завдана неустановленим транспортним засобом майну та довкіллю, не відшкодовується.

Матеріал підготовлений з використанням публікацій у «Споживач. інфо», юридичного видання www.averba.com.ua

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter