Що робити, коли померла людина: план першочергових дій

Новини
18 липня 2012 о 12:2014405 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з newizv.ruІнструкція, які дії потрібно провести, в разі, якщо у вашій родині хтось помер.


Сумна ситуація може статися у кожній родині. Про те як діяти, коли хтось із родичів пішов із життя, знають не всі. Це й добре, значить,  горе минає стороною. Але правила оформлення померлих за останній час змінилися і редакція з’ясовувала, як саме.

Кого потрібно викликати?

Питання номер один – кого викликати. Раніше часто у таких випадках телефонували у швидку. Помирає літня людина після тривалої хвороби – здавалося б, треба, щоб це засвідчили лікарі. Але сьогодні викликати треба міліцію. І тільки міліцію. Чому до лікарів вже не треба звертатися, розповів начальник міської станції швидкої допомоги.

– Карета швидкої до покійників не виїздить, – говорить Олександр Лавренко. – Дзвонити на «103» потрібно ще тоді, коли людину можна врятувати. В інших випадках телефонуйте в міліцію.

– На місце мають приїхати оперативники, щоб задокументувати факт смерті і провести опис тіла, огляд місця події тощо. І далі слідча комісія вирішує, куди направити труп: на судово-медичну експертизу чи прямо в обласний морг, – розповів Юрій Сулаєв, речник УМВС в Полтавській області.

Що відбувається на місці:

  • Міліція видає протокол огляду тіла, якщо немає ознак насильницької смерті чи підозр на неї. Тоді не потрібно їхати на судово-медичну експертизу (за це треба платити від 350 грн).  Із протоколом людину треба доставити у морг, для того,  щоб тіло зберігалося в спеціальних умовах, поки будуть оформлюватися необхідні документи (свідоцтво про смерть, замовлення на поховання тощо).



  • Щоб перевезти тіло до моргу, потрібно зателефонувати за номерами: 2-79-62, або 7-06-70 (цілодобово). Знаходиться ж він на території обласної лікарні. Транспортація померлого коштує 250 грн, разом із роботою вантажників.


Треба зазначити, що на судово-медичне дослідження направляють не всіх померлих. Якщо людина віком від 50 років померла вдома, за нею здійснювалось диспансерне спостереження і цю людину оглядав лікар хоча б за місяць до настання смерті, таку людину на експертизу не забиратимуть. За відсутності ознак насильницької смерті, звісно. Про це пише наказ №102/685/692 від 25.10.2011 «Про порядок взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини»

Але якщо ж смерть настала  не в закладах охорони здоров’я, або виникла підозра насильницької смерті, померлому в обов’язковому порядку будуть проводити розтин. Про це повідомляє стаття 72 Закону України «Про охорону здоров’я». Проте за відсутності ознак насильницької смерті цієї процедури можна уникнути. Для цього треба мати задокументоване волевиявлення покійного, або просто письмову заяву близьких родичів із зазначенням релігійних або інших поважних мотивів.

Читайте також: З 1 січня збільшено розмір допомоги на поховання застрахованих осіб



Медичне свідоцтво про смерть оформлюється районною поліклінікою тільки за умови, якщо від дня останнього звернення померлого до лікаря минуло не більше двох тижнів.
У всіх інших випадках медичне свідоцтво про смерть оформляється після патолого-анатомічного або судово-медичного дослідження в морзі.

До теми: У скільки обійдеться поховання: перелік цін

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter