Українці зможуть купувати квартири в лізинг

Новини
Валентина Зайченко19 вересня 2012 о 17:351157 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Українці зможуть купувати квартири в лізинг (Фото з "Сегодня")Українцям обіцяють здавати в оренду житло Державної іпотечної установи (ДІУ) з можливістю подальшого викупу.
Як заявив глава правління ДІУ Валентин Рибачук, процентна ставка на квартиру складе всього 3% на рік.

"У нас є можливість викуповувати житло і здавати його в оренду. Є також можливість викупу недобудованих об'єктів у банків. По суті, це лізинг: ви берете квартиру і платите оренду з правом викупити її. Після викупу ви стаєте власником житла, хоча право власності буде оформлятися на орендаря відразу", - заявив глава правління ДІУ Валентин Рибачук, пише ТСН.

Для оренди з правом викупу будуть пропонуватися квартири площею від 40 до 76 кв. м. Вартість житла для Києва складе не більше 7,5 тис. грн за 1 кв. м, для обласних центрів - 5,5 тис. грн, для міст обласного підпорядкування - 4,3 тис. грн.

У ДІУ відзначають, що початковий внесок не передбачений. Однак орендар втратить право викупу квартири при виписці з неї. Крім того, не можна буде брати участь у програмі двічі.

Учасники ринку впевнені, що така програма зацікавить широкі верстви населення. За даними консалтингової компанії SV Development, оренда квартири економ-класу в Києві складає близько 3,3 тис. грн. Тобто, за 10 років орендар виплачує орендодавцю середню вартість однокімнатної квартири. Українцям буде цікаво платити стільки ж плюс 3% річних і через 7,5 років отримати житло у власність. "Якщо відкинути корупційну складову, присутню всіх дій чиновників, то купівля ДІУ готової квартири з документами на вторинному ринку - набагато більш цікавий варіант, ніж фінансування будівельників, які закопують гроші в землю", - впевнений директор компанії "Ідеал Плюс" Ярослав Цуканов.

Однак деякі експерти сумніваються в успішності проекту. "Якщо люди дійсно повинні будуть платити 3% річних, то це настільки добре, що виглядає нереально, - упевнений гендиректор компанії Global Solutions Сергій Тумасов. - В ідеї є раціональне зерно, але головне, щоб не вийшло, як завжди, коли все залишається незавершеним".


Нагадаємо, держава запустило в цьому році програму "доступне житло". Взяти кредит ризикнуло поки 250 сімей.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter