Київський спеціаліст розповів у Полтаві, де і як гіпертонікам придбати ліки зі знижкою

Здоров'я
31 жовтня 2012 о 13:421240 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Київський спеціаліст розповів у Полтаві, де і як гіпертонікам придбати ліки зі знижкою
У Полтаві продовжують реалізовувати пілотний проект щодо регулювання цін на ліки для осіб з гіпертонічними захворюваннями.
Аби отримати знижку на ліки такому пацієнту лікар має виписати рецепт з позначкою «пілотний проект». Придбати ж ліки за таким рецептом  полтавці зможуть в мережі аптек  «Полтавафарм».

крайній зліва - Василь Нетяженко, головний терапевт МОЗ Україникрайній зліва - Василь Нетяженко, головний терапевт МОЗ України

Сьогодні, 31 жовтня, у Полтаві провели лекцію для журналістів щодо реалізації пілотного проекту по запровадженню державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків. Полтава стала  передостаннім містом, в яке завітав головний терапевт Міністерства охорони здоров’я України Василь Нетяженко. Він роз’яснював журналістам та лікарям Полтавщини основні принципи реалізації пілотного проекту.

- На Полтавщині у вас приблизно 400 тисяч осіб, які страждають на підвищений тиск, - розповів Василь Нетяженко. - Але щоб пролікуватись, звертається тільки 15% всіх пацієнтів. Лише 60% людей знають, що в них підвищений тиск, 40% з них починають лікуватись, але не більше 1 місяця. І тільки 15% лікується більше, ніж 1 місяць. Тож з 400 тисяч хворих жителів вашого краю, до лікаря ходить всього 60 тисяч.

Однією з причин пацієнтів, чому вони не йдуть до лікаря, є брак коштів на ліки, які їм потім мають приписати. Тому проект, перш за все,  покликаний допомогти соціально незахищеним пацієнтам, зробивши ліки доступними для всіх. Адже зі слів фахівців, не завжди дорожчий препарат кращий за дешевший.

Як пояснили медики, тепер пацієнт з гіпертонічним захворюванням, прийшовши до свого терапевта, може отримати рецепт, за яким йому в аптеці продадуть ліки за нижчою ціною. Різницю в цінах на препарати аптекам відшкодовуватиме держава. Для реалізації пілотного поетку на Полтавську область розподілено з державного бюджету близько 1,5 мільйона гривень.

- Спочатку щодо зниження цін на такі ліки була домовленість Президента України Віктора Януковича з виробниками препаратів, - зазначив Іван Шумейко, головний терапевт Полтавського обласного управління охорони здоров’я. - Потім держава ще врегулювала ціни: дистриб’юторам – 10%, торговим мережам - 25%. Тоді ціни уже в цілому знизились. Тепер рецепт від лікаря з відміткою «пілотний проект»  є фінансовим документом, за яким людині продають ліки за знижкою. Пацієнту з таким рецептом в аптеці повинні запропонувати весь асортимент препаратів. А отже людина може обрати ліки доступні для свого гаманця. Наприклад, препарат коштує 30 гривень, а людині його аптека продасть за 25 гривень. 5 гривень відшкодує держава.

До теми - Інфаркт міокарда значно частіше розвивається у чоловіків

Іван Федорович зазначив, що брати участь в пілотному проекті можуть всі аптеки, але з широкою мережею. У нас це поки що лише «Полтавафарм». Але ще 10 аптечних закладів надали свої пропозиції з цього питання.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter