У полтавському музеї В.Г. Короленка ялинки прикрашають сторічними іграшками (фото)

Новий рік-2013
Ольга Правденко30 грудня 2012 о 15:542233 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У полтавському музеї В.Г. Короленка ялинки прикрашають сторічними іграшками (фото)
Запалювати вогні на ялинці та проводити новорічно-різдвяні ранки для малечі в музеї Володимира Короленка, стало доброю традицією ще за життя письменника.


На ці зимові свята, як і сто років тому, біля короленківської ялинки дітлахи співали пісень, ласували смачним трав’яним чаєм з цукерками та кликали Діда Мороза. А новорічні прикраси на ялинці – то пам’ятні історичні експонати, виготовлені ще понад сто років тому руками Володимира Галактіоновича та членів його родини.
–Ялинку в родині Короленко прикрашали 25 грудня – на католицьке Різдво та день народження мами Володимира Галактіоновича Евеліни Осипівни. На неї чіпляли іграшки виготовлені власноруч з кольорового паперу, глини, лози. Дорослі допомагали дітям виготовляти заготовки для іграшок. Таких старовинних іграшок ви більше не побачити ніде, принаймні в Полтаві, – акцентувала Олеся Головко, науковий співробітник Полтавського меморіального музею В.Г. Короленка.

До речі, у садибі Короленка доживала віку відома російська терористка


Серед іграшок Короленка є паперові з тонкою талією балерини та балеруни, клоуни, цукерки, скринька сплетена з лози, жінка у масці свині та інші.
Крім того Володимир Короленко запрошував на новорічне свято дітей із бідних сімей. Дарував їм яблука, горіхи, цукерки, організовував для них ігри.

Нині полтавські дітлахи залюбки фотографуються під ялинкою перевернутою догори "ногами"
–Зокрема у Володимира Галактіоновича була така гра: кожній дитині він давав вудку, діти розповідали вірші та закидали вудку в не до кінця відчинені двері сусідньої кімнати, де сидів Володимир Короленко, який надівав на неї подарунки, – розповіла Олеся Володимирівна.
Нині у музеї прикрашають кілька ялинок. На одній – іграшки виготовлені виключно родиною Короленка. На другій ялинці – сучасні копії та інші прикраси. Років 5 – 6 тому студенти Полтавського педагогічного університету виготовили для музею точні копії короленківських іграшок.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter