Полтавці влаштували смолоскипну ходу на честь Степана Бандери (фото+відео)

Новини
Ольга Матвієнко1 січня 2013 о 20:562293 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці влаштували смолоскипну ходу на честь Степана Бандери (фото+відео)
Смолоскипною ходою та найбільшим на Лівобережній Україні прапором ОУН-УПА більше сотні полтавців 1 січня відзначили День народження провідника української нації Степана Бандери.
Урочиста хода із запаленими смолоскипами та прапорами на чолі з дівчиною, яка тримала портрет головного українського повстанця, пройшла від переходу "Злато місто" до пам`ятника загиблим козакам на вулиці Паризької комуни.

Увесь цей час лунали гасла українських націоналістів "Слава Україні - героям слава!", "Слава нації - смерть ворогам!" та інші.

Огранізаторами другої смолоскипної ходи в Полтаві на честь Бандери виступила полтавська організація ВО "Свобода" та молодіжна ГО "Студентська свобода". Долучилися до неї ряд інших міських організацій. Не оминув своєю увагою захід і народний депутат-"свободівець" Юрій Бублик.

Постать Степана Бандери залишається неоднозначною в історії незалежної України, проте учасники ходи впевнені, що він є символом боротьби українців за свободу.

- Я переконаний на сто відсотків, що Степан Бандера - провідник української нації. Коли деякі люди роблять закиди з приводу того, що він нібито водився з німцями, то завжди говорю, що Бандера воював не під Москвою, не під Варшавою, а на свої рідній українській землі. Його вояки боронили українську землю як від німців, так і від совєтів, бо і ті, й інші встановлювали тут антинародні порядки. Із 1941 року він проголосив Акт незалежності України, - розповів Юрій Бублик.



Неабиякий подив викликала акція у перехожих. Багато із них фотографували та знімали на камери полтавських активістів. Серед учасників були не тільки члени громадських організації, а й ті хто почув про акцію деінде.

- Помолодів одразу років на сорок, - зізнався чоловік зі смолоскипом у руках, який на ходу привів і онучку.

Читайте також як Полтавою  пройшла колона до 70-річчя УПА та про показ націоналістичних фільмів у Полтаві

Завершили вшанування пам`яті Степана Бандери невеликим експромтом. Полтавський музикант виконав відому повстанську пісню "Лента за лентою", яку підхопили хором. І оскільки акція співпала з народними новорічними гуляннями, то небо над хрестом освітив феєрверк, його запустили бесь у районі Подолу.

Подібні акції планують проводити щороку. А форма проведення - хода зі смолоскипами - теж своєрідний символ.

- Традиція проводити смолоскипні марші пішла із Західної України. Мені здається, що сам вогонь означає  силу, боротьбу, дух, рух уперед, - зазначив Микола Біляєв, заступник голови ПМГО "Студентська свобода".

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter