У полтавській перукарні не хочуть стригти інвалідів (+фото)

Новини
Ольга Матвієнко25 січня 2013 о 16:002452 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У полтавській перукарні не хочуть стригти інвалідів (+фото)
alnews.com.ua Власниця однієї із полтавських перукарень, що знаходиться у мікрорайоні Сади-1, звела майже півтораметровий паркан.


Архітектурна споруда відгороджує частину тротуатру перед перукарнею. Знаходиться вона в одному будинку разом із магазином, аптекою та кількома іншими закладами по вул. Героїв Сталінграда, 30. Будівля стоїть на підвищенні, а до входів у приміщення ведуть сходи і пандус. Він покликаний забезпечити доступність до об’єтку людям із обмеженими можливостями – на інвалідних візках.

Звести паркан власниця перукарні вирішила близько року назад. За словами юриста ВБО «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність» Юлії Плужник, до якої звернулися зі скаргою жителі прилеглих будинків зі скаргою, у ході з’ясування обставин зведення огорожі власниця перукарні пояснила, що не хоче, щоб пошкодили плитку біля її закладу і щоб люди просто не проходили повз її перукарню, прямуючи до аптеки та магазину.

Протягом року існування паркану місцеві жителі навіть самотужки намагалися усунути перешкоду.



Першу офіційну скаргу до Виконавчого комітету міськради жителі мікрорайону напрвили 26 жовтня. У колективному зверненні вказали не те, що люди змушені іти до атпеки та магазину в обхід паркану і це додає незручностей, особливо людям похилого віку. Скаргу розглянули в інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста (відповідь від 20 листопада 2012 року). Відповідно до виявлених порушень (з’ясували, що дозвільних документів власниця перукарні не мала), склади адмінпротокол і приписали демонтувати огорожу.

До теми: Робота для людей з інвалідністю: права та реалії

– Коли почалися перевірки за фактом порушення чинного законодавства, з’ясувалося, що паркан звели незаконно, без дозвільних документів, але припису власниця не виконала, – розповіла Юлія Плужник. – Взагалі, це є порушенням прав інвалідів, які не можуть потрапити до перукарні інакше, як піднявшись по пандусу і під’їхавши по постаменту, на якому стоїть будівля.

Цивільне законодавтсво України твердить, що підприємець не може сам обирати, кому надавати послуги (наприклад, підстигати) і чинити будь-які перешкоди для доступу до таких закладів для людей із обмеженими можливостями.

Читайте також: Отримати інвалідність стає все складніше (+ перелік прав інвалідів)

– У той самий час, після перевірки і припису, невідомо звідки, з’явилися дозвільні документи. Чому їх не надали одразу – незрозуміло, – зазначила Юлія Плужник. – Крім того у цих дозвільних документах паркан подають як «декоративну огорожу».

Доцільно сказати, що декоративна огорожа не повинна бути вищою за 60 сантиметрів.

29 листопада 2012 року скаргу подали вже до Прокуратури м. Полтави. І відповіддю від 26 грудня «липові» дозвільні документи відкликали управлінням з містобудування та архітектури ВК Полтавської міськради. Копію постанови від 26 грудня отримала і господиня перукарні. Її «хід конем» цього разу полягав у тому, що замість знести паркан, вона зробила в ньому хвіртку начебто для стоврення вільного проїзду та проходу. Тим не менше на хвіртку повісили засов і замок.

У останній скарзі до розгляду в Управління містобудування та архітектури Полтавської облдержадміністрації, Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Октябрської районної ради та Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста, яку подали 10 січня 2013 року ще раз наголосили на порушенні прав інвалідів та створенні перешкоди.

Наразі люди і правозахисниця чекають відповіді на цю скаргу і сподіваються, що здоровий глузд і підприємницька жилка у власниці перукарні переважать над принципом і жалістю до тротуару. Крім того, що обходити перешкоду повинні люди похилого віку, немає змоги проїхати людям в інвалідних візках, поруч знаходиться дитячий садочок для дітей-інвалідів. Їхні мами повинні шукати деінде змоги підстригти дитину у візку.

- Ми не перестанемо подавати скарги, адже я впевнена, що перемогти у такій справі можна. Можна захистити свої права, було б тільки бажання. У нас є наснага боротися, - зазначила юрист.

Читайте також, як полтавці ведуть боротьбу проти будівництва автозаправки на березі річки:
Проти заправки на Дублянщині полтавці зібрали більше 150 підписів
У Полтаві призупинили будівництво заправки на Дублянщині
У Полтаві розпалили вогнище протесту проти заправки на березі річки (фото)