Ікона-мощовик, знайдена під Полтавою, продовжує проявляти свій колір

Релігія
4 лютого 2013 о 10:381995 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Ікона-мощовик, знайдена під Полтавою, продовжує проявляти свій колір
У Полтаві ікона-мощовик святого, труну якого на руках ніс сам цар, продовжує проявляти свій колір.


Новий образ святого Митрофана разом з віднайденим мощовикомНовий образ святого Митрофана разом з віднайденим мощовиком

Її, зовсім чорну, знайшли ще у 2003 році на цвинтарі у селі Витівка під Полтавою. Сьогодні мощі святителя Митрофана Воронезького єдині у Полтаві.

-Мені здається, що вона і досі стає світліша і світліша, - говорить отець Григорій зі Свято-Пантелеймонівської церкви, що на Браїлках, де ікона з мощами святителя Митрофана Воронезького зберігається.

До речі,  у Полтаву привезли ікону, написану старовинними фарбами, з мощами святого (фото)

Ікону з мощами  відкопали на цвинтарі

Віднайшлася ікона з мощами зовсім випадково.

-          У 2003 році у моєї бухгалтера при церкві помер дідусь, - розповідає отець Григорій. -  Коли вже його відспівали, поїхали на цвинтар ховати, там була уже викопана яма. Коли впустили труну і треба було запечатати, копачі взяли лопату землі і зразу на лопаті вона з’явилася.

Як потрапила туди ікона, наразі ніхто не знає. Відомо лише, що через це село  проходив колись чумацький шлях і там був храм.

-          Можливо, якби не було там священика, то ці мощі пролежали б в землі ще кілька століть, - говорить отець Григорій.

Отець Григорій показує іконуОтець Григорій показує ікону



Чорна ікона з часом почала проявляти кольори

Спочатку ікона була дуже темна, жодного зображення та написів на ній не було видно. Вона була схожа скоріше на скриньку.

-          Це була емальована ікона і не було на ній написів. Але запах ладану  відчувався і можна  було подумати, що це мощі, - згадує отець Григорій. - Тоді ще преосвященіший Владика Євсевій керував єпархією і я показав йому цю знахідку. Він сказав, що видно що це мощовик, але ж ми не знаємо чиї тут мощі. Він благословив, щоб іконка полежала на престолі. Якщо це мощі, вона повинна себе проявити.

Так і сталося з часом. У столиці підтвердили, що це мощі і дали благословення написати з ікони великий образ святого

-          Першими почали проявлятися букви, а вже потім почало зображення проявлятися, - розповідає отець Григорій.

Читайте також - До Полтави привезли ікону з мощами Пантелеймона-цілителя (+фото)

Перед тим, як освячували новий образ, сталося ще одне чудо – проявився німб

Коли художник Петро Гуменюк писав новий образ з ікони, спочатку не було видно німба, тож художник так і відобразив святого без нього. А перед тим як освячували ікону Митрофана, виявили, що німб проявився на оригіналі. Тоді викликали художника переписати її. Як згадує отець Григорій, здивований автор ікони приїхав, поглянув на неї, впав на коліна  та почав молитися, бо побачив чудо - раніше німбу дійсно не було.

-          Потім пізніше стали проявлятися  його чотки, храм проявляється, - розповідає священник.

Святиня залишилася у Полтаві

Часточка мощей разом з двома половинками віднайденої ікони зберігається сьогодні біля великої ікони у Свято-Пантелеймонівській церкві на Браїлках. Ще одна часточка – на престолі. Одну частинку святині передали у Київ.

Цар ніс на руках його труну

Cвятий Митрофан був першим єпископом Воронезьким. Став монахом він у 40 років, коли овдовів. Він підтримував Петра І у будівництві флота. І хоча у них були нелегкі стосунки, коли Митрофан помер, цар ніс його труну на своїх руках.

Читайте також: У Полтаві демонструють виставку старовинних ікон з приватних колекцій

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter