Полтавці поділися думками про релігійні організації і про їхній державний контроль

Новини
Ольга Матвієнко4 березня 2013 о 18:111234 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці поділися думками про релігійні організації і про їхній державний контроль
Президент України підписав  зміни до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації". Тепер відносини між  цими  організаціями та державою дещо видозміняться.


Закон стосується усіх релігійних організацій - православних та протестантських. Нині їх на території Полтавської області нараховують більше тисячі, лише половина із них - православні. Законопроект викликав хвилю незадоволення і змусив об`єднатися представників різних конфесій по всій Україні.

Чи потрібен такий закон і регулювання діяльності релігійних організацій з боку держави журналісти "Кола" запитали у полтавців.











































Юлія

Релігія, на мій погляд, завжди була (не рахуючи стародавніх часів, коли бігали мамонти і богів створювали від страху та нерозуміння деяких явищ) засобом для управління масами і збагачення деяких індивидів. Тому, якщо влада ухвалила цей закон, я тільки за. Будь-яку прибуткову діяльність повинні контролювати і вона має приносити прибуток державі. А також було б непогано у деяких «просвітлених» підприємців просити справку від психіатра про стан голови (історія «білого братства» цілком може повторитися). По Україні розплодилися безліч усіляких «релігійних притулків» і кожен тягне свою пісню, а результат – жахлива какафонія. Мені взагалі шкода людей, які потрапляють на їхній гачок, бо на 98% – це ті, у яких в житті складнощі та негаразди, а інші 2% – це психічні розлади та гра на публіку. І ними всі помазаники божі безбожно користуються. Тому ще раз повторюся – контроль держави у цій сфері повинен бути. І чим жорсткіший, тим краще. А якщо у людини немає Бога у сердці, то йому ніяка релігійна організація не допоможе.
Юрій

Прямі функції держави – це регулювання будь-яких відносин у суспільстві. Будь-яка релігійна організація, як складова нашого суспільства, також повинна притримуватись певних правил. Регулювання відносин між державою і релігійними організаціями повинне відбуватися на демократичних засадах, без надання переваги тій чи тій релігії.

У той же час, доцільно обмежити ті релігійні організації, які «інородні» для народних традицій, етносу того чи іншого регіону.

Чи потрібен такий закон і чи можна дозволяти державі втручатися в релігію?

Держава не повинна втручатись в релігію в цілому (міняти біблію, коран і т.д.), але діяльність релігійних організацій повинна бути під контролем.
Євгенія
Цих псевдорелігійних організацій вже стільки розвелося! Церква ще з сивого опупіння мала утверджену підпільну владу і вплив на розвиток європейської держави, будучи основним фінансистом і законодавцем. Вважається, що цим релігійникам закон не писаний: постійно якісь сексуальні скандали, землю гребуть. Це не п’ятий стовп влади. Їх потрібно контролювати так само або ще жорсткіше, як і всіх інших людей.
Ігор
Згідно статті 35 Конституції України кожен має право безперешкодно вести релігійну діяльність. Обмеження можуть бути накладені тільки тоді, коли релігійна діяльність порушує права і свободи інших громадян. Тому втручання держави у справи церкви має бути мінімальним. Щодо законів ВР, то вони давно перестали відповідати Конституції і здоровому глузду. Що можуть нормального навирішувати у справах церкви? Якщо більшість депутатів - нинішні й колишні комуністи та комсомольці. Вони спочатку церкви руйнували та були атеїстами, а потім різко увірували. При цьому на ділі Бог у них один - гроші. Я думаю, що закон нічого не змінить, бо головне це те, як і для чого ним користуватися. Так, поки церква Аделаджі приносила прибутки, то її не чіпали, коли ж перестала - то вже тоді втрутилося наше «правосуддя».
Тетяна
Мені дуже складно дати відповідь на це питання, ніколи про таке не задумувалася. Останнім часом, щоправда, дуже багато розвелося таких організацій. Іноді, звичайно, трапляються якісь курйози з тими, хто в такі організації ходить. Але я не впевнена, що їх потрібно регулювати на державному рівні, бо людям же не заборониш ходити туди, куди їм хочеться і подобається.
Анатолій
Ви знаєте Біблію? Читали коли-небудь? Є у Біблії така притча: "Христу сказали: ось є монета, а на ній написано – імператор. Ісус відповів на це, що Кесарю – Кесареве, а Богу – Богове". Те, що належить Богу – те його, а держава – окремо. Думаю, що держава не повинна втручатися у справи церкви, а церква не повинна втручатися у справи держави.
Олексій

За Конституцією у нас церква відділена від держави. Ось і відповідь.
Юлія

Мене лякає іноді, що у нас розвелося стільки різних релігійних організацій останнім часом. Звичайно, вірити нікому не заборониш і всі шукають якусь свою віру. Але часом це доходить до абсурду: люди можуть і гроші всі віддати, і квартири, і піти від рідних. А це ж страшно і здорового глузду тут немає. Не так воно повинно бути. Якщо люди самі не розуміють, що роблять, то думаю, що держава повинна якось втрутитися. Не кардинально, не насильницьки, але контролювати. Бо зараз, мені здається, у нас кожен може створити свою якусь релігію і робити, що хочеться, прикриваючись Конституцією.
Сергій

Релігія – це дуже тонка справа. І страшна. Віра для людини повинна бути прихистком, підтримкою. Але у нас деякі недобросовісні люди, проповідники чи як їх там ще називають, грають на цьому заради власної вигоди – збагачення, самоствердження. При цьому ідеали, які вони проповідують, забивають голову людям, сумнівні. Ну, може, і не погано, що держава якось втрутиться в це. Навіть у діяльність православних організацій. Але не думаю, що це щось змінить. У нас держава вже багато куди намагалася втрутитися, але хорошого нічого не вийшло. Насправді, чогось здається, що вони не хочуть якось вирішити питання з різними там «братствами», а просто  мати і з цього певну вигоду.







Володимир

Не думаю, що держава повинна контролювати релігійні справи, хоча вважаю, що потрібно регулювати діяльність сумнівних організацій. Не думаю, що секти повинні існувати. Взагалі питання досить неоднозначне. Хочеться, щоб все закінчилось успішно і не було різних мітингів. Особисто я лише за традиційну для нашого населення православну віру. Сюди, я думаю, краще не втручатися.













Андрій

Думаю, що такий закон потрібен. Буває, що церква у нас іноді чинить зовсім не по тих заповідях, які є. Таке творять, що на голову не налазить. Можливо, якби держава втрутилася в деякі процеси, то було б краще. Зараз мене ситуація не влаштовує. Я з цією проблемою зіштовхувався сам: у мене були проблеми з дитиною, вона такого натворила. Регулювати повинні всі організації – і православні, і протестантські, бо всі однакові зараз.
Лідія

Нам довго заявляли про те, що держава не повинна втручатися в релігію. Проте, це питання дуже складне. Так на нього одразу і не можна дати відповідь. Єдине що - я особисто за те, щоб у нас була одна релігія, одна церква, яка з давніх-давен була на нашій землі. Усі інші мене не цікавлять, чим вони там займаються, що з людьми роблять.

Запитували Ольга Матвієнко та Олег Дубина

Подробиці про новий закон читайте на сторінках наступного номера газети "Кола" і на сайті. Також візьміть участь в онлайн-опитуванні.

Під час минулого опитування полтавці розповіли, чого чекають від весни

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter