Чому прибрали Коломійцева з полтавського театру

Ситуація
1 квітня 2013 о 23:372334 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чому прибрали Коломійцева з полтавського театру
Полтавський музично-драматичний театр імені Гоголя залишився без художнього керівника.
Уся влада знову в руках директора театру.  Олексію Коломійцеву за трудовим законодавством запропонували ще 2 місяці відпрацювати режисером-постановщиком...

У чому суть театрального конфлікту сьогодні на прес-конференції пояснювали начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій  та директор театру Гоголя Олексій Андрієнко. Колишнього художнього керівника та його прихильників спочатку не пропускала міліція.



- Що треба вам знати про театр

Із цих слів Геннадій Фасій, начальник управління культури облдержадміністрації розпочав викладати факти про Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.В. Гоголя.

- Справа в тому, що це дійсно підприємство. Це потужне підприємство, яке  не може в принципі працювати без дотації з обласного бюджету. Рівень дотації становить 89%. Якщо в минулому році було витрачено близько 12 мільйонів гривень на цей заклад, то в цьому році ми запланували 12,5 мільйонів. Коштів, які виділяє обласний бюджет, є недостатньо для того, щоб театр розвивався й працював. Театр повинен заробляти гроші, хоч й рамковий закон, який стосується театральної справи, говорить, що прибуток  не є метою.

Читайте також — Поки ремонтували полтавський театр імені Гоголя його актори дали 200 вистав

Хто в домі господар

Конфлікт, на переконання начальника управління культури, у полтавському театрі виник саме через посаду художнього керівника. Останнього у нашому театрі не було 20 років. І лише з минулого року цю штатну одиницю ввели за рекомендацією управління культури спеціально для Коломійцева.

Геннадій Фасій Геннадій Фасій

- Коли ми з’ясували, що людина не відповідає цій посаді (звернення було дирекції театру), ця посада була скорочена і Олексію Володимировичу запропоновано посаду режисера-постановника,- пояснює Геннадій Фасій.

Відсьогодні у театрі художнього керівника немає. Натомість у Коломійцева є можливість 2 місяці пропрацювати на альтернативному місці. Саме цією діяльністю він, за словами Геннадія Фасія, й займався з моменту призначення.

- Фактично у нас не було художнього керівника. Те, що кажуть, оце зроблено, і оце зроблено,  то це позиції управління культури, - апелює Геннадій Фасій.

Натомість, на його переконання, ні в кого не повинно виникати сумнівів, що керівником театру є директор Олексій Андрієнко.

- На сьогодні Сесія обласної ради визначилася, що за поданням обласної державної адміністрації було проголосовано і визначено, що легітимним керівником є Олексій Андрієнко.  У нього є контракт укладений з обласною радою. Зверніть увагу контракт укладається не з управлінням культури.  І є людина – художній керівник - призначена на посаду управлінням культури. Я думаю, що при будь-яких розкладах, рішення сесії обласної ради більш юридично вагоміше.

Геннадій Фасій звертається також і до букви закону:

-  Стаття 19 Закону про театральну діяльність  говорить про те, що в театрі може працювати або керівник, або директор. Один з них повинен очолювати процеси, які відбуваються в театрі.  Ці процеси очолює зараз і завжди директор театру.

До теми — У Полтаві театр ляльок вітали із професійним святом. Фоторепортаж

У чому сіль конфлікту

Перетягування ковдри

Художній керівник, за висновком начальника управління культури, взяв на себе забагато обов’язків.

-          Художній керівник відповідає за напрямок роботи театру і він приймає рішення разом з директором,  хто буде ставити вистави. Він повинен знайти репертуар, режисерів. У даному випадку ми бачимо, що чотири вистави були зроблені і їх взяв в роботу саме художній керівник, - пояснює Геннадій Фасій.

Це питання він називає етичним. Та говорить, що художньому керівнику не доручали нових постановок. Тим паче, стосується це аж чотирьох п’єс.

Нав’язування власного погляду

- Є людина, визначена обласною радою, яка приймає рішення. Директор приймає рішення з художньою радою протокольно і ми говоримо буде вистава, чи не буде.  Ми говоримо буде концерт, чи не буде концерт, - говорить Фасій. - Ми працюємо планом з нашим театром.  Ми хочемо спланувати так, щоб в нас було різне бачення на вистави, на драматургію. Але погляд однієї людини, нав’язаний нам на рік вперед, нас  не влаштовує.

Традиційний театр  - не місце для експериментів

-  У нас традиційний театр – музично-драматичний. Це зобов’язує, щоб в ньому був певний репертуар. Це  і традиційний – набутий роками попередників. Якщо ми хочемо говорити про якісь експерименти, які нам начебто необхідні, про це треба спорить, - аргументує Геннадій Фасій.

- Формат нашого театру не може змінюватися. Дуже багато Коломійцева. Дві вистави було поставлено в минулому році, ще чотири планується. Він повинен був підтягнути наших режисерів, він цього не зробив, підтягнув все на себе.

Читайте також - Поки ремонтували полтавський театр імені Гоголя його актори дали 200 вистав

Збиткові вистави та мінуси від аренд

Начальник управління культури говорить, що постановки екс- художнього керівника не окупилися. Навіть статистика ж щодо того, що  вони не гірше продаються аніж інші, не рятує ситуації. За словами Геннадія Фасія, у Полтаві зрозуміли, що недоліки є й по орендах. Бо після відкриття відремонтованого театру, черги стояли «аж до Супрунівки»:

- Тим більше це не безкоштовно. Люди платили за це гроші.

Про те, що театр перетворюють на орендну контору, говорить й  вже колишній його художній керівник Олексій Коломійцев. Йому на прес-конференцію, а також солідарному з ним актору Богдану Чернявському довелося пробиватися через міліцію.  Як пояснив Геннадій Фасій,у приміщення адмінбудівлі пропускали за завчасно складеним списком.

Колишнього художнього керівника не охоче пускали на прес-конфренціюКолишнього художнього керівника не охоче пускали на прес-конфренцію

Звільнити театр від художнього керівника попросили самі актори

Геннадій Фасій пояснює, що до управління культури щодо скорочення посади художнього керівника звернувся сам директор театру.

Олексій Андрієнко говорить, що художній керівник не влаштовував акторівОлексій Андрієнко говорить, що художній керівник не влаштовував акторів

- Є колективне звернення до управління культури. Спочатку це було до мене, - говорить Олексій Андрієнко, директор театру. -  Але я просив до мене не підходити, бо є управління культури. Немає зараз порозуміння між театром і колишнім керівником, на жаль. Тому мені довелося змістити цю посаду на посаду режисера-постановника театру.  Я подав на скорочення і управління культури підтримало мене і скоротило посаду.

Олексій Андрієнко також цитує листа від народних артистів України, які просять звільнити художнього керівника та говорить, що отримав він таких аж чотири.

До теми: На першу прем'єру у театр Гоголя потраплять лише обрані

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter