Полтавські лікарі порадили, як правильно вибрати матрац і подушку

Здоров'я
Ольга Матвієнко20 квітня 2013 о 11:003773 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські лікарі порадили, як правильно вибрати матрац і подушку
obozrevatel.comДуже часто через неправильно підібрані матрац та подушку у людей виникають проблеми зі здоров’ям – біль у спині, викривлення шийних хребців, недосипання, втома та інше.
Як уникнути цих негараздів і правильно обрати спальне місце журналісти «Кола» запитали у лікарів.

Матрац підбирають за вагою людини

Найперший критерій при виборі матрацу – його комфортність. Ортопеди стверджують, що спальне місце повинне забезпечити людині гарні відпочинок і сон.
– Перша і головна вимога до матрацу – людині повинно будти зручно лягти і встати. Після сну кожен повинен відчувати себе свіжим, таким, що відпочив, – розповів Олександр Любецький, лікар-ортопед Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні. – Якщо після сну, відпочинку на матраці у людини є відчуття дискомфорту у попереку, шийному, грудному відділах, то мартац потрібно змінити – він неправильно підібраний.
Як радить лікар, матрац підбирають не за зовнішнім виглядом, а за відчуттям. Вибирають матрац так, як і взуття. На нього потрібно лягти.
Лікар зазначає, що більше третини життя ми проводимо лежачи. Тож, краще вибирати під керівництвом хорошого консультанта. Ортопед радить: лежачи на матраці потрібно орієнтуватися на положення хребта. Якщо ви знаходитесь на боку, вісь хребта повинна бути рівною. Жорсткість підбирають таку, аби плече і таз провалювалися у матрац настільки, наскільки це дозволяє зберігати хребет рівним. Те саме й у положенні на спині – куприковий відділ провалюється у матрац, аби спина становила рівну лінію.

www.toris.ruwww.toris.ru

Неправильний – це й занадто м’який, і занадто твердий матрац

Якщо матрац занадто м’який, то відбувається перерозгинання спини (людина дуже провалюється у матрац у ділянці таза). Таке положення призводить до порушення кровообігу (відтоку і притоку крові), що викликає ускладнення – міжхребцеві грижі, протрузії та інше. Сильне провалювання у матрац небезпечне для всіх відділів хребта, але негативні наслідки перерозгинання проявляються найбільше у попереку.
Жорсткий матрац, за словами лікаря, теж не вихід. Хребет людини має свої природні вигини: грудний та куприковий кіфози, шийний і поперековий лордози. Сильне вирівнювання цих вигінів теж призводить до порушення кровообігу та захворювань.
Викривлення хребта безпосередньо негативно впливає і на стан внутрішніх органів.
Вони теж мають властивість викривлятися під дією неправильної осанки.
– Якщо від неправильно підібраного матраца все ж виникли проблеми зі спиною, наприклад, сколіоз, то зміна спального місця проблеми не вирішить. Це лише один із етапів лікування. Підбір матраца відповідно до ваги – найкраща профілактика, – розповів Олександр Любецький.

До теми: Де в Полтаві купити якісну постільну білизну

Подушку вибирають за висотою від ліжка до вуха

Назва подушки вже сама повинна наштовхувати на те, як правильно її купити в магазині.
– Дотримуючись того правила, що спина під час сну знаходиться у рівному положенні, обираємо і подушку. Правильно, коли її висота повністю відповідає відстані від вуха до плеча, – порадив Олександр Володимирович.
Це правило діє і при виборі подушки для немовлят.

За словами лікаря, до 2-х місяців у дитини формується фізіологічні вигини хребта. Грудний кіфоз формується тоді, коли немовля намагається тримати голову і робить перші спроби сидіти. До того часу, коли дитина лежить пасивно, не потрібно заважати формуванню шийного і поперекового лордозів. Поперековий формується при правильному підборі матраца (таз провалюється вниз, а хребет залишається рівним), а шийний відділ підтримує невелика подушка. Подушки для немовлят мають класичну ортопедичну форму – валик під шию і гніздо під потилицю, яке фіксує голову під час сну. Висота подушок для немовлят при цьому не перевищують 2-3 см.

Ортопедичні форми подушок давно визнані лікарями-ортопедами як дієвий спосіб профілактики викривлення шиї. Наповнення подушок людина обирає за анатомічним принципом (щоб була правильна висота), м’якістю. Один із найпопулярніших матеріалів, за словами Олександра Любецького, – так званий memory-ефект. Матеріал продавлюється рівно настільки, аби голова була зафіксована у правильному положенні, а потім повертається у початкову форму.

До теми: Як розпізнати та поповнити нестачу кальцію в організмі

Алергії, пов’язані з постіллю

Крім проблем зі спиною, неправильно підібрана або пошита із неякісних матеріалів постіль може викликати або посилювати алергічну та псевдоалергічну реакції у дорослих і дітей.
– Перш за все алергію у дитини і дорослої людини може викликати наповнювач подушки або матраца. Пір’я та шерсть провокують епідермальну алергію. Для таких хворих найкраще рішення – усунути алерген і замінити постіль на синтетичну, – порадила Людмила Рудяга, лікар-алерголог, завідуюча педіатричним відділенням №2 Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні.
Проте часом алергію провокує пиловий кліщ. Він може жити й у синтетичних подушках та мартацах. Щоб зменшити кількість кліщів, алерголог радить прати білизну не рідше ніж раз на 2 тижні. Матраци закривати наматрацниками, які легко прати. Синтетичні подушки теж легко піддаються обробці та пранню.
Пиловий кліщ розвивається у білизні при високій вологості у кімнаті. Тому алергологи радять у кімнатах, особливо у дитячих, уникати вазонів із живими квітами. Підвищена вологість повітря провокує виникнення грибків та плісняви, які розвиваються у постільній білизні.
Якщо природні наповнювачі викликають прояви переважно вродженої алергії, то білизна із використанням неякісних матеріалів може провокувати псевдоалергічну реакцію. Неякісна синтетика, барвники, які надають білизні яскравого кольору, можуть провокувати приступи ядухи у хворих на астму. У неалергіків контакт із фарбами викликає нежить, запалення слизових оболонок і навіть контактний дерматит, висип на шкірі.
– Ніхто не скасовував сертифікацію білизни. Краще, купуючи білизну, на якій спатимете ви, а особливо ваша дитина, вимагати сертифікати якості від продавців, – зазначила Людимила Михайлівна.

Читайте також: Поради, як побороти сезонну алергію

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter