«Решетилівська весна» зібрала народних майстрів з усієї України

Новини
Ольга Матвієнко27 квітня 2013 о 18:262011 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Тепла і погожа весна у Решетилівці об’єднала народних майстрів із різних куточків Полтавщини та всієї України на обласному мистецькому святі. Завітали на свято і полтавські майстрині. Фото Ольги Матвієнко


Вже вісімнадцять років поспіль гостинна Решетилівка приймає на своїх теренах художників, вишивальниць, гончарів, різьбярів. Вперше «Решетилівська весна» відбулася у 1995 році. Тоді майстрів запрошували просто до участі у виставці. А 2002 року дійство перетворилося на справжній ярмарок, який подекуди нагадує Сорочинці.

– До Решетилівки на свято мистецтва приїждають і майстри деревообробної справи із Західної України, і петриківці обов’язково. Приїжджають і ковалі із Запоріжжя. Із кожним роком «Решетилівська весна» набирає обертів, – розповіла Тетяна Коваленко, мистецтвознавець.

До теми: У Полтаві продегустували великодні паски (+ фото)

Містечко народних промислів, яке розмістилося у місцевому парку Перемоги, вмістило в себе товари, розваги і частування. Кожен гість сьогодні міг скуштувати вареників, галушок та сала. Потанцювати під запальні українські пісні на парковій площі. Серед товарів, якими рясніли ятки, і гончарні вироби, і різьблені дошки, і вишиті сорочки та картини. Яскравими плямами вписувалися у гамір алей ткані килими та гобелени. І ці сучасні народні вироби вже мало що в собі зберегли від традиційних українських рукотворів, проте пропонували придбати і загалом сучасний hand-made: яскраві віночки з квітами, магніти, плетиво з бісеру тощо. Доволі великий асортимент представили у не властивій українцям у старовину, але такій популярній зараз техніці орігамі.

Судити про те, що торгівля сьогодні вдалася, важко. Майстри відзначають, що люди в основному приходять подивитися, а не купити. Ціни на товар митців теж не дуже сприяв покупкам. Наприклад, глиняна чашка для кави (до 100 мілілітрів) коштувала 25 гривень, а велика – 50 гривень. Декоративні фігурки з глини не більше чотирьох сантиметрів заввишки продавали за 50 гиивень. Не полив’яні відповідники – по 25. Декоративні тарілки і великі глиняні горщики-глечики – від 200-300 гривень. Невеликі поробки (магніти, підвіски) можна було придбати і за 10-15 гривень.

До теми: Митець у Полтаві представив відроджене ремесло

Продавці через те, що купували переважно невеликі вироби, не сумували. Майже всі говорять, що великих грошей тут не заробиш. Головне – себе показати.

До речі, сьогодні Решетилівка відзначила подвійне свято. Рівно 90 років тому, 1923 року створили Решетилівський район. Тож, перед урочистим відкриттям мистецького свята, очільники району та селища приймали поздоровлення із ювілеєм. Заевершили урочисту частину ходою до парку Перемоги. У колоні взяли участь представники підприємств району, школярі, творчі колективи тощо. Загалом центральною вулицею міста пройшли декілька сотель людей.

До теми: Полтавські майстри представили найкращі роботи

Докладно подивитися, як це відбувалося і що «Коло» побачило в Решетилівці можна у нашому фоторепортажі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter