У житловому будинку в Полтаві досі не увімкнули опалення

Новини
Ольга Правденко25 жовтня 2013 о 10:221354 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У житловому будинку в Полтаві досі  не увімкнули опалення
Батереї у квартирі Тетяни Мосіної холодні й досіУ Полтаві мешканці 4-поверхового будинку змушені грітися електрообігрівачами та газовими духовками.


Людям до цього часу не увімкнули опалення.

Незважаючи на те, що опалювальний сезон стартував у Полтаві ще 3 жовтня, будинок на вулиці Леніна, 79-А, де 32 квартири, він оминув. Коли людям терпець урвався, а численні дзвінки та скарги в різні інстанції не дали результату, по допомогу вони звернулися до редакції «Кола».

– Раніше нас опалювала котельня Полтавського комбінату хлібопродуктів (млинкомбінат), який  збудував наш будинок ще 40 років тому. А цього року, ще на початку серпня, з’явилося на домі оголошення, в якому повідомлялося, що у новому опалювальному сезоні нас обслуговуватиме Полтаватеплоенерго, – розповідає Надія Пазенко, мешканка будинку. – 15 серпня ми уклали з цим підприємством договір про надання послуг теплопостачання, нам виписали абонентські книжки. Коли 5 жовтня вже опалювали всю Полтаву, а до нас так і не дійшло тепло, ми чекали, що у нас затоплять із дня на день. Але зараз уже кінець жовтня, а батареї у нас й досі холодні. Хоча вказано, що предметом договору є централізоване опалення. При цьому нас не попередили, що опалення у нас з’явиться пізніше.

Платять за опалення, якого в них немає

За словами жителів будинку, в останні роки в їхніх квартирах батареї були ледь теплими, бо на котельні млинкомбінату старі котли не витримали б великого навантаження. Тому, коли укладали договір з Полтаватеплоенерго, раділи, що нарешті в їхній оселях буде тепло. Люди стверджують, що вчасно платять за опалення, яке їм й досі не надали. Як доказ показують квитанції про сплату за останні 2 місяці.

– Я почала дзвонити в Теплоенерго, питати, яке вони мають право брати з нас гроші за відсутність опалення. Там інженер пояснив, що зроблять перерахунок. А чому в нас холодні батареї – ніхто так і не пояснив. А в договорі написано, що нас повинні ознайомлювати з нормативно-правовими актами у сфері житлово-комунальних послуг. Хоча заявку про це в службі з контролю і якості теплопостачання у мене прийняли, – стверджує Надія Іпатіївна.

– Від холоду рятуємося електрокамінами, вмикаємо духовки, я часто щось випікаю. Через постійно увімкнені обігрівачі удвічі більше платимо за електроенергію. А ще доводиться постійно ходити в теплому одязі, – скаржиться Тетяна Мосіна, жителька дому. – Через надмірне навантаження на мережу, вибиває пробки. А нещодавно через низьку напругу неможливо було увімкнути ні комп’ютери, ні пральні машини, ні мікрохвильові печі.

У Полтаватеплоенерго кажуть, що у відсутності опалення вони не винні

Зараз на подвір’ї, де розташований будинок, ведуться будівельно-ремонтні роботи. Там зводять модульну теплогенераторну. Люди обурюються, що будувати її почали лише на початку вересня. Уже кінець жовтня, а у дворі й досі щось постійно копають. При цьому лічильник будинку, який здійснюватиме показники теплової енергії, вже встановили у під’їзді.

У дворі на Леніна 79,А ведуться ремонтні роботиУ дворі на Леніна 79,А ведуться ремонтні роботи

– Коли нам передадуть це господарство на баланс, тоді ми будемо за нього відповідати, зараз ми лише субпідрядники. У нас була заявка на відновлення теплової мережі, ми її й відновили, ось зараз заповнюємо теплотраси водою. Але опалення після цього не з’явиться, свої роботи виконує ще Полтавагаз, – розповів про ремонт у дворі Василь Шухов, старший майстер ВП «Полтаватеплоенерго».

– Міська влада ухвалила рішення про будівництво модульної теплогенераторної для забезпечення теплопостачання зазначеного будинку. Замовником будівництва визначено управління житлово-комунального господарства (УЖКГ) виконавчого комітету Полтавської міської ради. Кошти на її зведення повинні були виділити з міського бюджету. Після завершення будівництва та введення в експлуатацію теплогенераторну передадуть на баланс ВП «Полтаватеплоенерго», – коментує ситуацію Олександр Циганок,  провідний фахівець із зв’язків із громадськістю та пресою Полтаватеплоенерго. – На цей момент будівельні роботи не завершені, і  теплогенераторна на баланс підприємства не передана. Попри це, наше підприємство за власні кошти збудувало блочну теплогенераторну, димову трубу та газоходи, а також надземну теплову мережу від теплогенераторної до будинку та вузол обліку споживання теплової енергії у житловому будинку. Загалом на дані роботи витрачено понад 340 тисяч гривень.

Надія Пазенко показує модульну теплогенераторну у їхньому дворі, яку збудували для постачання тепла в їхній будинокНадія Пазенко показує модульну теплогенераторну у їхньому дворі, яку збудували для постачання тепла в їхній будинок

Та увімкнути теплогенераторну Полтаватеплоенерго не може, бо немає зовнішніх інженерних мереж – водопостачання, електропостачання, газопостачання. Зараз замовник будівництва завершує їхнє спорудження. Найбільш тривалого часу потребує монтаж підвідного газопроводу та вузла обліку споживання газу.

– За інформацією ПАТ «Полтавагаз», термін завершення робіт – 25 жовтня 2013 року, – каже Олександр Циганок.

Оплачені за неіснуючу послугу рахунки людям обіцяють перерахувати «по-чесному»

Що ж стосується нарахувань та оплати за послуги , то з моменту відновлення теплопостачання абонентська служба підприємства самостійно всім мешканцям зазначеного житлового будинку здійснить перерахунок з фактичного надання послуги. А в подальшому нарахування здійснюватимуться, спираючись на показники лічильника будинку теплової енергії, пообіцяли у Полтаватеплоенерго.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter