Надія Кучер: коли краще грати весілля

Блоги редакції
22 вересня 2013 о 10:001742 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Надія Кучер: коли краще грати весілля
Осінь - пора весіль. А от народні прикмети кажуть "стоп!"

Надія КучерНадія Кучер

Саме восени у давнину грали весілля, впоравшись із врожаєм. Бабуся розповідала, як у її дитинстві весілля справляли: на вулиці ставили величезні столи, заслані рушниками, пригощали стравами. Гуляли по кілька тижнів.

Традиція святкувати весілля восени збереглася й понині. Щоправда, замість столів із різною смакотою молодята просто обирають саме осінню пору, аби побратися.

Так склалося (безперечно, на щастя), що віднедавна темою весілля довелося зацікавитися й мені. Прочитавши чимало різної літератури про весільні традиції, наткнулася на цікаву книжечку з українськими народними весільними прикметами. Виявляється, якщо вірити нашим предкам, які залишили нащадкам у спадок весільні прикмети, - день і місяць, коли відбувається весілля, впливає на щастя молодят.

Наприклад, якщо весілля відбудеться в понеділок - буде здоров’я в родині. Щоб було багатство, треба грати весілля у вівторок. Хочете щастя - справляйте весілля у середу. А от весілля у четвер та п’ятницю, якщо вірити народним прикметам, принесуть молодій родині втрати та труднощі. Весілля у суботу - до невдачі. А найсприятливішим днем предки називають неділю.

Давні українці залишили свої рекомендації проведення весілля й щодо місяців. Приміром, весілля у вересні обіцяє тихе і помірковане сімейне життя. У молодят, що поберуться у жовтні - стосунки будуть складними. А ті, що поберуться у листопаді, за народними прикметами, будуть жити заможно.

Далі читати мені розхотілося. Давні українці були мудрими, однак не врахували найголовнішого: щастя у молодій родині залежить не від дати весілля, а від них самих.