Толока у Полтаві

25 квітня 2015 о 22:0533047 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Толока у Полтаві
Спілкувалася сьогодні з людьми, які взяли участь у Толоці від «Нової Полтави», про яку ось уже місяць кричать десятки біл-бордів.

Толока у Полтаві

У Інтернеті дуже було багато дискусій з приводу цієї ініціативи Лева Жиденка. Зокрема, у соцмережах обговорювали занадто потужну рекламну кампанію толоки, колір фарби, яку безкоштовно надавали – зелений не всіх влаштовував, а саму ініціативу називали піар-ходом Лева Жиденка, який ще не вирішив, чи йтиме у мери, але ж "ми точно знаємо що просто так гроші викидати на вітер ніхто не буде".

Поєднала приємне з корисним – ішла на День Народження і, якщо по дорозі траплялися двори, де люди фарбували щось зеленою фарбою, зупинялася поговорити.

Адреса 1. Багатоповерхівка по вулиці Кагамлика.

Толока у Полтаві

Молоді татусі пиляють дошки – лампічать пісочницю та сідушки до каруселі. Видно, що не дуже виходить (вони ж не професійні теслі), але дуже стараються. Поруч – жінки: зішкрібають стару фарбу та фарбують у зелений колір дитячий майданчик. Діти – теж тут. Їм виділили перчатки та мішки і вони збирають туди «недопалки і скло» – як захоплено розповіла мені одна крихітна дівчинка. Відповідальна за цю ділянку толоки, за сумісництвом – викладач у музичній школі - розповіла, що попросили у "Нової Полтави" на толоку дошки, сітку-рабицю щоб огородити двір від безхатьків, фарбу, щітки тощо, але найголовніше – вантажівку для вивезення крупно-габаритного сміття. Як виявилося, я застала уже «другу зміну»: перша працювала з 8 години ранку, на 10 годину вийшла друга, а третя зміна прийде на 13 вантажити сміття. Чому у три зміни – бо картопля! Хороша погода прийшла раптово, тож люди кинулися на грядки. Питаю, чи не дратує зелений колір – кажуть що ні, бо й білого трохи є – для вікон. А дитячу піраміду на майданчику можна зробити зелено-білою. Розмову перебиває гул – то чоловіки принесли електропилку і робота у них пішла швидше.

Журналіст (перекрикуючи рев електропилки) :

- Кажуть, це піар-акція…

Мешканка по Кагамлика:

- То так кажуть ті, хто працювати не хоче, а ми навіть подивилися значення слова «толока» у словнику – це коли громада збирається для проведення якоїсь суспільно важливої роботи як ось оця.

Підходить літня жінка – вчителька з 50-літнім стажем роботи:

- Ми раніше такі толоки щотижня проводили, суботниками їх називали! Всіх виганяли на прибирання: і дітей, і працівників, а зараз нікому не треба. Нам ще підвал треба відремонтувати, труби міняти – але ж це місцеві комунальники мають робити.

Адреса 2. Вулиця Монастирська. Гуртожитки педуніверситету.

Толока у Полтаві

Тут контингент більш молодий. Студенти витягли надвір колонки, грає музика. Питаю дівчат, які фарбують стовпчики у жовто-блакитне – чи це толока – знизують плечима. Але я уже бачу білі кепки «Нова Полтава» і прямую туди. Учасники суботника роблять колективне фото на фоні висаджених дерев. Фотографують координатори від «Нової Полтави» та свої, студенти.

Журналіст:

- А чому ви стовпчики фарбуєте не у зелений?

Комендант гуртожитку:

- А ми уже років 10 їх фарбуємо у жовто-блакитний, така традиція. Фарбу нам зелену привезли, так ми її у магазині на таку, яка нам потрібна була поміняли.

Окрім фарби, замовили у «Нової Полтави» саджанці бузини, цемент, вапно для бордюрів та дерев і дрібнички типу щіток-перчаток.

Журналіст:

- А чому так мало попросили?

Комендант:

- Нам багато не треба, ми уже основні роботи на початку квітня зробили, це уже «косметичний ремонт» робимо, та й університет нас забезпечує необхідним матеріалом.

Але зізнаються, що виграти приз бажають – найдужче стараються у гуртожитку історичного факультету – хочуть отримати від «Нової Полтави» безкоштовне утеплення фасаду.

Остання моя зупинка – Червоний шлях.

Толока у Полтаві

Саму зупинку 2 хлопців фарбують зелено-білою фарбою. Вирішую їх не відволікати. Але уже за 20 метрів натикаюся на гуртожиток по вулиці Лисенка – тут зеленим фарбують ворота.

Комендант гуртожитку розповідає історію будинку на 30 кімнат, який вони взяли кілька років тому без жодних документів, оформили ОСББ і тепер усе доводять до ладу самотужки. У «Нової Полтави» попросили небагато – лиш фарбу, білила тощо. Кажу їм, що по вулиці Кагамлика й сітку рабицю просили мешканці будинку.

- О, то ми наступного разу теж попросимо! Нам треба, - вступає у розмову чоловік зі щіткою. - А ще дошки - лавочки змайструємо...

- Не треба лавочок! - вступає жінка. - Це ж усі з пивом до нас під вікна ходитимуть сидіти.

На питання про зелену фарбу, мені показують з десяток дверей підсобок, пофарбованих у зелений колір. Працюють усі, хто не поїхав на дачу, навіть якась молоденька мама зішкрібає стару фарбу, поруч – коляска з дитиною.

Скажу відверто: я здивувалася. Реальних людей зовсім не турбує: піар це чи не піар – дискусія у якій ми до крові стирали пальці у Інтернеті. У реалі люди переймаються «Наступного разу як буде толока, треба …» Тож, пане Жиденко, готуйте гаманця, народ вимагає продовження.

Толока у Полтаві

P.s. Ці дітлахи, які допомагали батькам на території будинку по вулиці Кагамлика дуже хочуть бачити своє фото у газеті! «Нова Полтава», поставте їхнє фото у свою газету, маленькі помічники це заслужили!

Толока у Полтаві

Позначення:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter