«Вихідні з книгою»: читаємо «іПрезентація» Карміна Галло

24 січня 2015 о 09:001266 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Вихідні з книгою»: читаємо «іПрезентація» Карміна Галло
Більшість думає, що люди з прекрасними ораторськими здібностями такими народжуються. Але це далеко від дійсності.

Журналіст Кармін Галло відомий американському глядачу, оскільки понад 15 років пропрацював як кореспондент та ведучий на каналах CNN, Fox, CNET та CBS. Серед бізнес-еліти його знають як тренера з ораторської майстерності, портфоліо якого містить роботу зі всесвітньо відомими компаніями: Intel, IBM, Nokia, Bank of America, SanDisk, Hyundai та багато інших.

Виступ Карміна Галло (фото – memeburn.com)

Але справжню славу Галло отримав як автор книг для ділової комунікації та презентацій.

Перша книга з його серії про засновника компанії «Apple» Стіва Джобса, – «іПрезентація» – отримала величезну популярність, стала бестселером Wall Street Journal і перекладена 20 мовами.

По суті, книга ще до свого написання була приречена на успіх. По-перше, як я вже зазначав вище, її автор – експерт з ораторського мистецтва і бізнес-комунікацій. По-друге, за своїм задумом Кармін передає читачу секрети Стіва Джобса, використовує популярність великого бізнесмена та інноватора. І, по-третє, культ (можна сказати релігійний), який створила компанія «Apple», дав можливість книзі самою лише темою привернути до себе увагу.

Власне, переклад назви звучить як «Секрети презентацій Стіва Джобса». Але книжкові маркетологи на пострадянському просторі вирішили додати до назви слово «іПрезентація» (що відразу відсилало б до продукції «Apple»: iPod, iPhone, iPod). Ну і Джобс на обкладинці тільки допомагає підвищити продажі.

Обкладинка книги (фото – esprezo.ru)

На момент написання і публікації книги (2010 рік) Стів уже мав проблеми зі здоров’ям (рак підшлункової залози виявився операбельним, але зрештою у 2011 Джобс помер). Кілька разів у пресі публікували передчасні некрологи, папараці полювали за ним біля лікарні. Тому кожна можливість дізнатися щось про людину, яка змінила світ, апріорі могла мати успіх.

Про що ж книга? Кармін Галло проаналізував сотні виступів Джобса на різних заходах (переважно це щорічні презентації продуктів Apple, які Стів перетворював на детально прописану театральну постановку). Розбираючи ці шоу для інноваторів і фанатів, автор доводить, що кожна людина, яка поширює свої ідеї, виступає перед аудиторією, може вільно брати і використовувати прийоми Джобса.

Постер з книгою (джерело – endocrine-witch.net)

Хоча, якщо підходити критично, то всі фішки засновник «Apple» не придумував нуля. Але саме той факт, що ті чи інші прийоми використовував саме Джобс, робить їх привабливішими для широкої аудиторії. Все таки амбіційні читачі мають потребу рівнятися на «зірок». Галло ловить нас на цей гачок, але тут немає нічого поганого.

Кілька тез із того, що запам’яталося:

1) Не поспішайте відразу кидатися до програм для створення презентацій. Насправді, вони потрібні вже на завершальній стадії роботи. Спочатку виступаючий має з допомогою простих інструментів – паперу, ручки та мозку – прописати весь сценарій презентації, її послідовність, контент і фішки. А зробити слайди – це вже просто механічна робота по візуалізації сценарію.

Ручка і папір (фото – hearthstonechampion.com)

2) Створіть антагоніста і протиставте його аудиторії. Ідея полягає в тому, щоб показати глядачам ворога чи проблему, розв’язання якої Ви гарантуєте. Це зробить аудиторію монолітнішою і підвищить до Вас симпатію (якщо Ваша ідея чи продукція зможе подолати «зло»).

Джобс у рекламі комп'ютера Macintosh порівняв IBM з Великим Братом з роману "1984" Оруелла

3) Не дайте глядачам занудьгувати. Наша свідомість лише 10 хвилин може уважно сприймати спікера. Тому варто змінювати подачу інформації. Так, у своїх презентаціях Джобс використовував рекламні ролики, інших співробітників, які краще розбиралися в продукті, розповідь про інновацію і демонстрацію її за робочим столом.

4) Зрозумійте бажання людей. Під час презентацій аудиторія хоче, щоб її інформували, навчали і розважали одночасно. Тому варто намагатися виконати всі ці три бажання, щоб повністю задовольнити глядачів.

5) Створіть чіткий і яскравий меседж про свій продукт і запускайте його через різні медіаканали. Наприклад, для iPod це стала фраза «Тисяча пісень у Вашій кишені».

Приклад з iPod (фото – blog.pickcrew.com)

6) Візуалізуйте числа, опираючись на досвід споживача. Сирі дані нічого не скажуть людині.

7) Використовуйте прості слова. Не намагайтеся видаватися розумнішими і справити враження на аудиторію, послуговуючись жаргоном чи професійним сленгом. Що зрозуміліші будуть Ваші тексти – то більшу аудиторію вони можуть зачепити.

8) Репетируйте. Джобс десятки разів проганяв свою презентацію, відточуючи і свою майстерність, і створюючи відчуття цілковитої імпровізації. Кожен крок і рух Стіва був виважений і продуманий до дрібниць. Це одна з причин успішності й ефективності його виступів.

Кадр з презентації Джобса (фото – cultofmac.com)

9) Створюючи презентацію, робіть її цікавою для людей, які сприймають інформацію по-різному: візуалів (основний канал – зір, тобто яскравий візуальний ряд, 40% людей), аудіалів (слух, чітка структура текстів, робота над мовою, 20-30% людей) та кінестетиків (дотик, можливість відчути продукт в руках, помацати його, 20-30% аудиторії).

10) Пам’ятайте про чарівне число три. Під час свого виступу акцентуйте увагу лише на трьох ключових речах. Не більше. Інакше Ви просто не залишите меседжу у свідомості своєї аудиторії і презентацію можна вважати невдалою.

Книгу варто читати, щоб взяти ці та багато інших прийомів з арсеналу Стіва Джобса собі на озброєння. Більшості з нас доводиться час від часу розповідати про свої ідеї чи поширювати якусь інформацію усно на аудиторії різної кількості – від одного знайомого до величезних лекторіїв. І книга Карміна Галло буде незайвою на шляху до оволодіння цим талантом великих – ораторським мистецтвом.

Фото Діани Уолкер

Цитата: «У 1982 році фотограф Діана Уолкер зробила портрет Джобса у нього вдома. Джобс сидів на маленькому килимку у величезній кімнаті з каміном і вікнами від підлоги до стелі. Поруч з ним стояла лампа, позаду нього знаходився програвач і лежало кілька вінілових дисків. Більше в кімнаті нічого не було. У той час статки Джобса оцінювалися у понад 100 мільйонів доларів, і він, напевно, міг би дозволити собі купити якісь меблі».