«Вихідні з книгою»: читаємо «Міленіум, Стіґ і я» Єви Габріельссон

29 березня 2015 о 10:001093 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Вихідні з книгою»: читаємо «Міленіум, Стіґ і я» Єви Габріельссон
Чи можна змиритися із втратою коханої людини, якщо уже десятиліття про неї нагадує багатомільйонна індустрія розваг?

Стіґ Ларссон став феноменом масової культури ХХІ століття. Загальна кількість проданих примірників його трилогії «Міленіум» (детальніше тут і тут) – понад 65 мільйонів екземплярів (не рахуючи екранізації). Проте автор не встиг насолодитися славою і визнанням, оскільки помер від серцевого нападу, піднімаючись на 7-ий поверх без ліфту.

Говорячи про Ларссона, часто забувають про людину, яка прожила з ним поруч 32 роки і багато в чому завдяки якій книги про Мікаеля Блумквіста та Лісбет Саландер саме такі цікаві та успішні – це Єва Габріельссон.

Єва Габріельссон (фото – thetattooedgirl.wordpress.com)

Книгу «Міленіум, Стіґ і я» жінка написала 2011 році (через 6 років після смерті Ларссона) у співавторстві з Марі Француазою Коломбані. Журналістка французького Elle приїхала до Єви за інтерв’ю. Там вона дізналася, що Габріельссон пише книгу «Рік після Стіґа», проте в ній немає жодної згадки про «Міленіум». Тому Коломбані вмовила вдову відкрито говорити про трилогії і книга істотно змінилася.

Для фанатів детективної трилогії, яка стала одним з основних експортних товарів Швеції – це розповідь про те, хто стоїть за прототипами героїв книг, їхніми помешканнями, діями, географією, навіть репліками.

Обкладинка книги з автором (фото – novilist.hr)

Для тих, хто хоче продовження історій про Лісбет Саландер – це деталі про четвертий том трилогії, який Ларссон почав, але написав тільки 160 сторінок, і про причини, які не дозволяють Єві його закінчити і опублікувати.

Для більшості читачів – це історія про те, ким був письменник, до якого так пізно прийшла любов читачів.

А був він страшенно відчайдушною і безкомпромісною людиною, мандрівником і мрійником. Стіґ підтримував ідеї фемінізму і критикував правих екстремістів, не одружувався з Євою, бо постійно отримував погрози за свою діяльність і намагався її вберегти, багато працював, курив і пив каву…

Стіґ Ларссон (фото – expo.se)

Але як на мене «Міленіум, Стіг і я» – це історія про кохання. І, напевно, найкраща з усіх, які я коли-небудь читав. Ця пара жила своїми мріями і сподіваннями, борючись за ідеї, які були їм дорогі і знаючи, що все буде добре. Проте життя вносить свої корективи: Стіґ помер, коли видавництво розпочало роботу над публікацією його трилогії.

Єва особливо детально описує перші дні після смерті Стіґа, підготовку до похорон та той біль, з яким намагалася боротися. Ця жінка таки зуміла все пережити і рухатися далі.

Стіґ Ларссон (фото – prostokniga.com.ua)

Наприкінці книги наводять сторінки зі щоденника Єви, які вона писала впродовж року після смерті свого коханого. І ми бачимо, як поволі вона долає свою депресію. По суті, ця книга є своєрідною психотерапією для неї.

Оскільки Гарбіельссон та Ларссон так і не одружилися, то всі права на трилогію (а з ними і гроші від продажів та екранізацій) перейшли до брата і батька Стіґа. Хоча багато чого в цих книгах з’явилося саме завдяки Єві, її знанням як архітектора і всьому їхньому спільному життю.

По суті, коли читаєш мемуари, то стає зрозуміло, чому саме ті чи інші теми виникають у романах Ларссона: він писав про те, що знав, про теми, які тривожили його постійно: фемінізм, насилля, екстремізм, незалежна журналістика. Просто Стіґ зумів одягнути свої ідеї у приємну для споживання мільйонами читачів форму.

Постери зі шведською екранізацією трилогії (фото – squeerelist.blogspot.com)

Особливо смішно читати, що шведа не взяли на роботу журналістом, оскільки вважали, що він не вміє писати.

Якби Ларссон залишився живий, то ми б побачили ще 7 книг про Блюмквіста та Саландер. Тепер же, маю надію, Габріельссон зможе закінчити хоча б четверту книгу, початок якої написав Стіґ. Або принаймні вона опублікує ту частину.

Цитата: «Ми зі Стіґом мріяли змінити світ, багато чим жертвуючи заради цієї боротьби, і тепер у мене складається враження, що ми зазнали грандіозної поразки».