«Вихідні з книгою»: Максим Кідрук «На Зеландію!»

18 квітня 2015 о 10:001078 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Вихідні з книгою»: Максим Кідрук «На Зеландію!»
Що робити, якщо іноземні ЗМІ показують Україну борделем, а наші урядовці не реагують на це? Правильно, брати справу у свої руки.

Український письменник Максим Кідрук – один з тих, хто намагається зробити сучасну літературу цікавою для молоді. Розпочавши як «технар», що писав про системи автоматизованого проектування, Максим дебютував у українській літературі як автор-мандрівник. Останнім часом Кідрук пише трилери («Бот», «Твердиня», «Жорстоке небо»).

Максим Кідрук (фото – nadija.sumno.com)

Проте час від час Макс повертається і до подорожніх розповідей. Таким «камбеком» можна назвати його книгу «На Зеландію!», яка вийшла минулого року у видавництві «КСД».

Цього разу Кідрук вмістив під однією обкладинкою три різні розповіді про подорожі до трьох країн, які автор здійснив у 2011 року.

Обкладинка книги (фото – ironmaxxx.livejournal.com)

Розповідь «Єгипетська революція» розповідає про… ну Ви вже зрозуміли. Макс дивовижним чином опинився прибув туди у самий розпал «арабської весни». Мало того, хостел, де він ночував, як виявилося, розміщений за кілька кварталів від площі Тахрір –єгипетського Майдану. Кідрук показує революцію без прикрас, такою, якою побачив її українець наприкінці січня 2011 року – з усіма її недоліками, нестачею продуктів, сотнями тисяч протестуючих, людьми, які відчули свою владу (нехай навіть на блок-посту).

Друга частина – «Велика дамаська неприємність» – стосується подорожі до Сирії. Вилетівши з Каїру, Максим опиняється в аеропорту Дамаска. Тут, через певні бюрократичні проблеми і корумпованість місцевих працівників, Кідрук не може оформити собі візу, щоб провести три дні в цій країні (ще до початку громадянської війни в ній). Психологія арабів та пояснення функціонування великої авторитарної державної машини – це все бачить читач, слідкуючи за автором (і безпосереднім учасником) історії.

Третя (і остання) частина книги так і називається «На Зеландію!». Тут Кідрук описує одну з найавантюрніших пригод його життя. Все почалося з того, що одна новозеландська радіостанція оголосила конкурс «Виграй дружину з України». Його переможцю забезпечували двотижневу подорож сюди і надання місцевою ескорт-агенцією кожного вечора нової дівчини.

Сергій Притула (фото – www.av.man.gov.ua)

Оскільки жодних офіційних нот з боку українського уряду не пролунало, то за діло взялися завзяті хлопці – шоумен Сергій Притула і Максим Кідрук. Останній на гроші першого вирушив до Окленду за 15 тисяч кілометрів від нашої країни. Письменник мав певний план своєрідного контрудару цій акції і прилетів його реалізувати…

Величезний плюс Кідрука полягає у тому, що він пише цікаво. Книга написана так, ніби він просто за столом розповідає Тобі про свої пригоди, не забуваючи про всі подробиці і нюанси.

Силовики напускають сльозогінний газ на простантів (фото – abc.net.au)

Людей завжди цікавили подорожі в далекі країни. У випадку, коли вони не можуть це реалізувати в житті – допомагає література, тим паче, так смачно написана.

Кідрук продовжує наполегливо працювати над текстами. 1 квітня вийшла його перша публіцистична книга «Небратні» – про українсько-російські відносини, починаючи з 1654 року. За деякими розповідями військових, він приїздив і у Полтаву. Проте робити тур з книгою містами України Макс наразі не може – на осінь очікується продовження його першого психотрилеру – «Бот-2», на який письменник витрачає весь свій час і зусилля.

Обкладинка української і польської версій "Небратніх"

Цитата: «На Тахрірі, центральній площі, вже зібралося кілька сотень тисяч людей. Переважно молодь. Були також жінки, літні люди. Над юрмиськом майоріли саморобні транспаранти, єгипетські прапори. Люди скандували антипрезидентські гасла, закликали Мубарака вийти і виступити перед народом».