Творчий доробок молодого митця

12 лютого 2016 о 23:502039 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Творчий доробок молодого митця
Персональна виставка пленерного живопису Івана Підгайного.

Нещодавно, 11 лютого, Полтавський літературно-меморіальний музей І. П. Котляревського прийняв у своїх стінах надзвичайно теплу та дружню компанію людей. Друзі, знайомі, колеги, одногрупники та родичі і просто шанувальники якісного мистецького продукту прийшли підтримати та привітати з другою персональною виставкою молодого художника Івана Підгайного.

Автор робіт Іван Підгайний

Ваня народився в Гадячі Полтавської області. Може родинне коріння, а може і вплив місця, де свій час проводили такі відомі постаті як Панас Мирний (Рудченко Панас Якович), Олена Пчілка (Ольга Петрівна Драгоманова), Леся Українка (Косач-Квітка Лариса Петрівна), сучасник Віталій Михайлович Скакун та багато інших, мали неабиякий вплив на творчий потенціал юного обдарування. Зараз, закінчуючи четвертий курс кафедри «Образотворче мистецтво» архітектурного факультету ПолтНТУ імені Ю. Кондратюка, Ваня має неабиякий багаж знань та умінь, що великим трудолюбством, самовіддачею та любов’ю до мистецтва дали змогу створити настільки якісні роботи, що вистачило на дві виставкові зали.

Експозиція, представлена у Полтавському літературно-меморіальному музеї І. П. Котляревського друга на рахунку автора. Перша виставка відбулася у виставковій залі Гадяцького історико-краєзнавчого музею у вересні минулого року, де було представлено живопис та графіку. На цей раз митець порадував відвідувачів пленерним живописом.

Роботи написані з натури в різні пори року, з різних ракурсів та незвичайних кутів погляду. Осінній пейзаж, що ніби шепоче легким колиханням кольорового листя. Чи зимові простори, що розкинулися білим простирадлом та чекають… можливо чекають поки автор відтворить побачене і інтерпретує пейзаж на полотні. Споглядаючи роботи ти відчуваєш час коли вона написана, пору року та навіть температуру, що була у той день. Іван чудово володіє академічними навичками. Дякуючи трудолюбству викладачів Котляревського Гадяцького училища культури, кафедра «декоративно-прикладного мистецтва», та викладачів кафедри «Образотворче мистецтво» ПолтНТУ імені Ю. Кондратюка, Іван професійно поєднує академізм з різними техніками та сюжетними лініями. Важливо відмітити, що Ваня дуже легко відходить від академізму до сучасного мистецтва ( у цьому можна впевнитися по його буденним роботам поза стінами університету).

Талановита людина – талановита у всьому. Це саме про цього хлопця. Експерименти з технікою та матеріалами в живописі, графіка, мікшування музики, фотографія і навіть складання віршів (хоча і не для широкого загалу), немає того, що було б не під силу цьому витонченому та творчому парубку.

Як говорить про себе автор:

- « Улюблена справа серед справ мистецьких - писати краєвиди з натури. Мені приносить задоволення, як сам процес, так і результат роботи. На етюдах ніби абстрагуюсь від всіх «нависших» над головою справ і просто пишу те, що зацікавило. Це може бути як абсолютно примітивний мотив, але з цікавим колоритом або освітленням, так і мотив з елементами архітектури. Люблю писати в гарній компанії друзів, але для себе відмітив, що краще йде коли пишеш сам. Стараюсь писати швидко, за один підхід. Основною ціллю для мене є передача стану, настрою, енергетики середовища в якому працюю. По особливому працюється в несприятливу погоду, що додає швидкості, а тим самим і свіжості роботі. Деколи виникають неповторні неконтрольовані ефекти, спричинені атмосферними опадами, які тільки допомагають передати стан…»

Своїми «замальовками» Іван намагається привертати увагу людей до здавалося б буденних місць, куточків. Помічати неймовірну красу природи, «частіше піднімати голову вгору».

На експозиції автор порадив всім митцям та творчим людям експериментувати, «у звичайній обстановці, мозок відчуває себе дуже комфортно, потрібно здригнутися, вивести його зі звичного стану рівноваги» постійні пошуки чогось ексклюзивного та цікавого допоможуть розкритися та стати успішним.

«Художник та глядач - два взаємодоповнюючих поняття», тому запрошую всіх відвідати виставку чудового митця Івана Підгайного та оцінити бачення художника таких знайомих нашому серцю місць та краєвидів. А автору бажаю не зупинятися на досягнутому та постійно рухатися в перед:

-« Ти чудова людина, та прекрасний художник. Я впевнена, що в тебе в житті все складеться як найкраще. Ти не з тих людей, що зазнаються, чи починають копіювати. Ти дослідник, як вважав письменник Вілсон Мізнер «…копіюючи одного автора, ви займаєтесь плагіатом, копіюючи багатьох - проводите дослідження…». Тому розвивайся та твори, і нехай всі беруть з тебе приклад».

Фото для статті з персонального сайту Івана Підгайного http://vaniapidgayniy.wix.com/pidgayniy-ivan-artua