«НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПОЛТАВЩИНИ»

17 лютого 2015 о 13:0040081 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПОЛТАВЩИНИ»
Презентація каталогу «НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПОЛТАВЩИНИ»

16 лютого в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського
відбулася презентація каталогу «Народне мистецтво Полтавщини» автором та виконавцем якого стала голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Алла Петрівна Маркар’ян.

Неймовірну вдячність та захоплення виказує Алла Петрівна всім меценатам та людям, що надали кошти та інформацію для створення цього історичного каталогу.

Відкривали презентацію каталогу ансамбль «Оберіг» соціального центру Октябрського райвиконкому м. Полтави, керівник заслужений діяч мистецтв України, композитор Олексій Іванович Чухрай.

 НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПОЛТАВЩИНИ

Захід проводила Голова голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Алла Маркар’ян. Багато теплих слів та коротенькі довідки про кожного з авторів з цікавістю слухали гості свята. Серед них і меценати, майстри спілки, степендіати та багато інших. Нажаль не було абсолютно нікого з високопоставлених людей нашого міста та області.

Для мене особисто це неймовірний вклад в історію не тільки Полтави, а всієї України. Це абсолютно нове та таке актуальне видання підносить народне ремесло на небувалий рівень. Я особисто мала нагоду "полистати" каталог і можу сказати, що робота - відмінна, дуже якісна та копітка.

100 сторінок! 77 авторів! Фото авторів, фото робіт і навіть контакти кожного з них. Всі степендіати президента, члени осередку, що покинули цей світ та бігато іншого можна знайти в цьому каталозі. Він висвітлює та зафіксовує в часі стан та рівень творів різних видів народного мистецтва Полтавщини, їх розширення та асортимент, засвідчує поіменно майстрів народного мистецтва, їхніх учителів та учнів, зазначає відбиток в історії майстрів, які пішли в засвіти.

За останні 6 років осередок розпочав активну діяльність у творчому та виставковому напрямку. Лише за 2009 – 2014 роки проведено понад 95 персональних та спільних виставок, у числі яких було 10 всеукраїнських (м. Київ), 3 міжнародні (Угорщина – м. Ходмезевашархель, Україна – м. Полтава, Польща – м. Люблін, Туреччина – м. Бююкчекмедже) та 2 закордонні (Великобританія – м. Лондон, Франція – м. Париж), всеукраїнські симпозіуми (м. Чигирин та м. Суботів Черкаської області), семінари, майстер-класи. Майстри постійно проводили майстер-класи та брали участь у численних мистецьких святах у Полтавській області, а також конкурсах, фестивалях, ярмарках у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Полтаві, Чернівцях, Прилуках (Чернігівська область) та в інших містах України.

За результатами проведеної виставкової діяльності кількість майстрів збільшилася майже вдвічі. На сьогодні Полтавський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України нараховує 37 членів, 7 кандидатів у члени та 29 атестованих майстрів. Серед них: 17 – заслужені майстри народної творчості України, 1 – заслужений художник України, 2 – заслужені працівники культури України, 1 – лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, 3 – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка, 1 – лауреат Національної премії України імені Марії Приймаченко, 3 – лауреати Національної премії України імені Данила Щербаківського, 1 – лауреат Національної премії України імені Олени Пчілки, 1 – кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, 1 – кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, 4 – лауреати Полтавської обласної премії імені Панаса Мирного, 1 – лауреат Полтавської обласної премії імені І. П. Котляревського, 2 – лауреати Полтавської міської премії імені В. Г. Короленка, 1 – лауреат Полтавської міської премії імені Самійла Величка.

Завдяки голові Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Аллі Петрівні Маркар’ян, ми нагадали всім, що Полтавщина – колиска українства, «серцевинна земля», ментальний, ландшафтний і лінгвістичний еталон нашої держави. Так склалося, що саме ці терени подарували українській державі майже половину ключових постатей історії, культури, літератури, науки й техніки.

Ознайомитися та придбати каталог буде можливо звернувшись до голови Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, знайшовши контакти на офіційному сайті www.folkartpoltava.narod.ru.