Хелловін: як відзначають «несвяте свято» різні країни світу

Дозвілля
31 жовтня 2015 о 13:481714 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Хелловін: як відзначають «несвяте свято» різні країни світу
Хеллловін – одне з найдавніших містичних свят.

Хелловін: як відзначають «несвяте свято» різні країни світуХелловін: як відзначають «несвяте свято» різні країни світу. Фото ua-01.com

Його таємничий символ – помаранчевий гарбуз із бешкетними вогниками в очах – буквально заворожує мільйони людей по всьому світу.

Люди щороку витрачають немаленькі гроші на костюми, цукерки та прикраси, щоб підготуватись до дійства у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Основною метою є не лише поділитися ласощами, а ще й налякати одне одного. Цього дня одягаються як вигадані, кровожерливі істоти, які наводять жах на випадкових перехожих. Але у світі є багато країн, які бачать Хелловін як день поваги до померлих, а не просто веселе свято-маскарад

Для китайців і мексиканців Хелловін – це ще й День вшанування померлих

Так, у Китаї свято Хелловін називають Днем поминання предків. Китайці кладуть їжу та воду перед фотографіями своїх померлих родичів. Також запалюються багаття і ліхтарі з надією, що душі за цим світлом знайдуть дорогу на землю. А ось їжа, за їхнім віруванням, потрібна, щоб померлі змогли в дорозі підживитись. А пізно ввечері китайці допомагають духам предків дістатися назад на небеса: виготовляють спеціальні паперові човники, які потім підпалюють. Саме з димом від цього вогню померлі зможуть повернутися назад.

У Мексиці Хелловін – це День мертвих. Захід починається увечері 31 жовтня і закінчується 2 листопада, тобто триває аж три дні. Це свято люди проводять біля могил загиблих близьких, організовують пікніки і святкування на їхню честь. Мертві, як вважають, повертаються цієї ночі до своїх домівок. А тому двері заведено прикрашати цукерками, квітами, а на порозі розставляти улюблені страви та напої померлих. 2 листопада сім’ї влаштовують частування вже безпосередньо на могилах своїх близьких.

Хелловін – час ворожіння на кохання

У Шотландії Хелловін почали відзначати у XVI столітті. Спочатку люди цього дня передбачали майбутнє. Саме на Хелловін неодружені дівчата в Шотландії шукають і ворожать на свого судженого: із яблука зрізають шкірку, намагаючись зробити її якомога довшою, та кидають через плече. Вважалось, що кинута шкірка має такий вигляд, як перша буква імені майбутнього коханого.

Ще один спосіб ворожіння на Хелловін –прикладати яблучні кісточки до щоки дівчини, називаючи чоловічі імена. Та кісточка, що найдовше протримається, і означає майбутнього чоловіка.

Шотландці у ніч на Хелловін, перед тим як лягати спати, поміщали у попіл вогнища камінь. Вірили: той, чий камінь змінить своє положення протягом ночі (наприклад, впаде на бік), швидше за все, помре наступного року.

В Ірландії Хелловін святкується теж із розмахом. Крім маскарадів, у цю ніч тут полюбляють грати в карти та різноманітні ігри. Обов’язковим на Хелловін є ворожіння на фруктовому пирозі. У шматочки пирага запікають або перстень, або соломинку. Якщо людині попадається прикраса, то не за горами весілля, якщо ж соломинка – рік буде багатим на події.

Хелловін: як відзначають «несвяте свято» різні країни світуХелловін. Фото www.baby.ru

Місця зібрання та традиції любителів побоятись

Якихось особливих традицій святкування цього дня в Англії немає. Тому головне заняття англійців на Хелловін – виготовлення ліхтарів із гарбузів. Як і в багатьох інших європейських країнах, на території яких розташовані старовинні замки, в Англії є місце масового «паломництва» 31 жовтня – це форт Емхест в місті Четем. Тут щороку організовують дійство зі спусканням у підземні лабіринти замку. При цьому грає специфічна музика і відбувається лякання туристів – такі собі своєрідні «сюрпризи» для охочих побоятись.

Німці ж, наприклад, це свято не уявляють без замку Франкенштейна (що на схід від міста Дармштадт). Тут розміщена гора Ільсенберг, яку ще називають Магнітною. За переказами, це місце, куди злітаються відьми та чаклуни.

Простим людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня у замок з’їжджаються тисячі. Німці вірять, що саме напередодні Дня усіх святих привид господаря цього замку з’являється на даху будівлі.

Де, де, а ось у США і Канаді – найяскравіші традиції святкувати Хелловін. Саме звідси поширилися гарбузові ліхтарі та дитяче «колядування», коли малеча ходить по домівках і погрожує зламати що-небудь, якщо господар не дасть цукерок або інших солодощів. Також це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь. Свято у цих країнах настільки популярне, що місцева влада завжди до кінця листопада прикрашає у відповідному стилі вулиці.

В Україні Хеловін не набув великої популярності. Зазвичай люди ставляться до нього або категорично проти, або категорично за. І цілком зрозумілі думку кожного. Це свято прийшло до нас зовсім недавно і принесло з собою чужі звичаї, традиції та ментальність. Таке ставлення підтверджує опитування, котре показало, що лише 25% респондентів підтримують Хелловін як явище і збираються розважатись та переодягатись у різноманітні костюми цього дня. 10% ще не визначились, як саме ставляться до Хелловіну, і 65% не збираються нічого робити, бо воно для них чуже. Українці вважають це свято американським, і дату відзначення знає здебільшого лише молоде покоління.

Хелловін – досить цікаве, яскраве і разом із тим суперечливе свято, в якому поєднуються кельтська і слов’янська традиції: потрібно шанувати злих духів і поклоняться усім святим. Та як би ви не збирались святкувати цей день, не забувайте: навіть жартома досить небезпечно загравати зі злими силами.

Цікаве про Хелловін

• Самайнофобія – боязнь свята Хелловін, вона може викликати атаки панічних нападів. Назва цієї фобії походить від найменування давнього кельтського святкового Дня Самайна, яким завершувався рік.

• Салем (Массачусетс) та Анока (Міннесота) – самопроголошені світові столиці свята Хелловін.

• Насправді, перші варіанти Джека О’Лантерна або Джека із ліхтарем робилися із ріпи, не з гарбуза.

• Вважається, що Хелловін з’явився приблизно у 4000 році до нашої ери, а це означає, що Хелловін існує вже більше 6000 років.

• 2003 року День мертвих був занесений ЮНЕСКО у список нематеріальної культурної спадщини людства.

• За віруваннями кельтів, якщо, лягаючи спати, в ніч на 1 листопада покласти під подушку яблуко і загадати бажання, а, прокинувшись вранці, з’їсти його, задумане неодмінно здійсниться!

Підготувала за матеріалами інтернет-видань Аліна Літвінова

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter