Полтавцям нагадали про Чорнобильську трагедію творчістю Марії Примаченко (фото)

Дозвілля
Юлія Обелець19 квітня 2016 о 18:302818 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям нагадали про Чорнобильську трагедію творчістю Марії Примаченко  (фото)
Молоді Полтави розповіли про художницю Примаченко та як Чорнобильська трагедія позначилась на її творчості

19 квітня в Галереї мистецтв провели культурно-мистецький захід "Свої Чорнобиль має кольори". Присутній на дійстві молоді розповіли про цікаві факти біографії та показали роботи Марії Примаченко, яка народилась та жила у селі Болотня на Київщині, за 30 кілометрів від Чорнобильської зони. Ця катастрофа залишила свій слід у житті Марії Оксентіївни – вона має цілу серію картин на тему ЧАЕС. Юним художника провели майстер-клас – вони вчились відтворювати картини у стилі «наївного мистецтва», яким і відзначалась Примаченко.

Полтавцям нагадали про Чорнобильську трагедію творчістю Марії Примаченко (фото)акторка Марина Рибась

Полтавцям нагадали про Чорнобильську трагедію творчістю Марії Примаченко (фото)Марія Примаченко (Приймаченко)

Розпочала мистецький захід учасниця народного театру на Павленках Марина Рибась. Вона грала роль самої Марії Примаченко.

– Мене запросили зіграти Марію Примаченко. Для мене вона, судячи з її робіт, життєрадісна людина, яка любила людей, життя. Своїми картинами хотіла показати красу української природи. Вважаю її сміливою, оскільки вона не покинула домівки, попри Чорнобильську катастрофу, – розповіла акторка.

Марія Примаченко створила понад 800 картин, 650 з яких зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва.

Полтавцям нагадали про Чорнобильську трагедію творчістю Марії Примаченко (фото)

– Її світосприйняття вирізнлось – вона малювала тварин казкових та міфологічних, – розповіла Наталія Василівна, яка проводила майстер-клас для дітей зі стилю «наївного малярства». – Примаченко Цікавилась новинами, всім тим, що відбувалось у світі. Потім це відображала у своїх роботах. Чорнобильська катастрофа дуже вплинула на її творчість, адже вона любила природу, а тут відбулось її знищення. Художниця мешкала поблизу Чорнобильської зони й більше не могла вийти в ті місця, де любила малювати. Почала писати роботи більш темними відтінками, оскільки їй важко було пережити таку трагедію.

Мільярд років пройшло, а таких мавп не було (1986), Марія Приймаченко (з сайту ukrmystetstvo blogspot comМільярд років пройшло, а таких мавп не було (1986), Марія Приймаченко

Про асоціацію Чорнобиля з темними кольорами розповів і Євген Регент, який не встиг повернутись із Афганістану, як змушений був їхати на службу в Чорнобильську зону, де вибухнув реактор.

– Я пробув там 2,5 місяці. Дещо забулось, а дещо відклалось у пам’яті назавжди. Найстрашніше те, що і досі пам’ятаю, – чорнота лісу, а також безлюдність в населеному пункті, – поділився спогадами Євгеній Регент, очільник Ради Полтавської міської організації ветеранів.

Цікаві факти з біографії Марії Примаченко

  • За словами самої художниці, її прізвище Приймаченко, а Примаченко є зросійщеним його варіантом. В інших випадках та ж Марія Оксентіївна відповідала, що вона — Примаченко, бо «так у них в селі говорили — примак, а не приймак, ну то хай буде так». Свої картини Марія підписувала лише Примаченко або скорочено М. П. 2010 року рішенням Вищого адміністративного суду встановили, що правильне написання прізвища, згідно з пенсійним посвідченням, свідоцтвом про смерть, свідоцтвом про право на спадщину за законом на спадкове майно — Примаченко, проте з 1994 року в офіційних рішеннях, у тому числі Президента України, визначалось як Приймаченко.
  • Малювала Марія Приймаченко обома руками – як правою, так і лівою, але ніякої відмінності, якою рукою була намальовано картину, не помітно.
  • У дитинстві перехворіла на поліомієліт: одна її нога була повноцінно розвинена (пізніше їй поставили протез), тому носила довгі спідниці.
  • Любила вишивати, носила власно вишиті вишиванки.
  • Примаченко передчула Чорнобильську трагедію. 1971-го написала картину "Солдатські могили". Її можна трактувати і як передчуття Чорнобиля — саме того року почали будувати ЧАЕС з її чотирма реакторами. От і на тій картині — ліс, а в ньому світяться чотири могили, схожі на чотири сонця або чотири величезні яйця в розрізі — вогнистий жовток, а в ньому солдатська кас.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter