«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»

Дозвілля
Дар 039 я Розумняк14 вересня 2014 о 16:392263 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»
У Полтаві відбулася вечірка, присвячена урожаю та українській пісні.

«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»"Очеретяний кіт" переніс присутніх у атмосферу українських жнив

На гулянку приїхав вінницький фолк-гурт «Очеретяний кіт». Їх називають легендами українського фольк-року, а вони не поспішають переїздити до столиці задля світової слави та продовжують експериментувати із своїм очеретяним піснями на Вінниччині.

Пісні гурту – це переплетіння вітру в очереті та того самого чарівного звуку, коли пузатий кіт лапкою намагається дістати карася із річки. Світить осіннє сонце та чути сопіння діда у солом’яному капелюсі над вудочками десь у Демидівці на Поділлі. А десь за річкою співають жниварі….

Власне така неймовірно тепла та щира атмосфера панувала на концерті. Старі-добрі українські пісні у джазовій обробці «Очеретяного кота» занурили у подільську природу та звичаї.

«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»Декорації - справжній їстівний урожай

Глядачі разом із гуртом мандрували українськими полями та луками, височинами та ярами. До речі, атмосферу вдало доповнили автентичні декорації, як то прядки, хустини, капелюхи, кукурудзиння та урожай з городу.

Колектив виконав чимало пісень подільських піснярів, відомі українські народні композиції та декілька гурту Zapaska. Серед них «Черемшина», «Налягай на весла», «Кіномеханік», «Великдень», «Водограй», «Хазяїн», «Єврейський хлопчик» та інші.

«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»Аби підтримати атмосферу, люди поприходили у вишиванках

«Горілчаний дзен» викликав чи не найбільше овацій. Особливо після анонсу соліста Романа Кріля:

- Пісня про зцілюючий від алкоголізму «самогон». Кажуть, що його треба дві пляшки на добу. І через тиждень ви будете із жахом думати про алкоголь узагалі. І це на років п’ять. І під закусь… Це вам не хухри-мухри!

Він багато спілкувався із публікою та жартував. От справжній захват народу викликала пісня про Путіна «ВВП». Сатирична композиція спеціально була написана російською, мабуть, щоб герой зміг її зрозуміти.

«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»"Очеретяний кіт" - гурт-фестиваль подільської музики,

Без бісу «Кота» додому не відпустили. У кінці всі хором виконали «Червону руту».

«Очеретяний кіт» – гурт-фестиваль подільської музики, - зазначив сам вокаліст. Після концерту він розповів, із яким настроєм гурт приїхав до Полтави:

- Ми приїхали із дуже контрастним настроєм, по відношенню до Дніпропетровська. Відразу побачили – тут люди відпочивають. Зовсім інша енергія. Всі радісні, не дивлячись на те, що у нас війна у країні. Дуже дружня атмосфера. Ми потрапили до дуже щирої приємної України, до якої всі зараз прагнуть. Не до Європи, а саме до України. Можливо, вона навіть краще за Європу.

«Очеретяний кіт» пояснив роль музикантів у теперішній непростій ситуації:

- Біда не тільки, коли війна. Вона може бути поруч – невиліковні хвороби, наприклад. Якщо чоловік не солдат, а бізнесмен, то він має робити так, щоб економіка була на висоті. Якщо музикант, він має зробити такий настрій людям, щоб вони були сильні та могли протистояти психічному навантаженню, пов’язаного із війною. Не треба бігти від реальності, та і крайнощі не потрібні. Але не можна зовсім уникати можливості відволіктися. Тим більше, зараз такий український підйом. Це стан вивчення і зближення до української культури, народу одне до одного. Кожен має робити свою справу по совісті. А музика може стати гарним помічником, щоб відновити енергетичну та психічну систему.

«Урожай. Жнива. Гулянка» у компанії «Очеретяного кота»Куди ж без танців на гулянці!

Зараз гурт особливо не гастролює, хоча має концерти і на західній Україні, і у себе вдома. Також вони грають у шпиталях для поранених військових:

- Ми не примазуємося до ситуації. Герої ті, хто воює. Ми просто робимо те, що маємо робити. Слава Богу, якщо це допомагає.

Своєю місією вони бачать виховання наступного покоління:

- Війна колись закінчиться. А українська культура досі має необхідність розвиватися. Мають створюватися тексти, наповнені змісту. А не тільки танцювальна музика. ЇЇ прекрасно робить і Америка і Європа. Ми зорієнтовані на змістовну, але не дуже «завантажуючу» музику. Хто ж буде формувати смаки молоді, котра зараз підростає? Ми маємо робити те, що робимо найкраще за все.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter