Від пластилінових робіт до іконопису – в Полтаві відкрилася виставка художніх робіт

Дозвілля
6 червня 2015 о 15:561201 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Від пластилінових робіт до іконопису – в Полтаві відкрилася виставка художніх робіт
На виставці можна побачити пластилінових Шевченка та Івана Котляревського.

Від пластилінових робіт до іконопису – в Полтаві відкрилася виставка художніх робітОдна із робіт Миколи П’ятенка

Днями у Полтавській обласній бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулося відкриття виставки художника – аматора Миколи П’ятенка – «Від пластилінових робіт до іконопису».

Об’ємні скульптури малих форм з пластиліну, пейзажні полотна, портрети – далеко не ввесь перелік представлених робіт. Окрім цього митець займається різьбленням по дереву.

Із пластиліну Микола П’ятенко виліпив скульптури відомих постатей – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Миколи Гоголя, Олександра Пушкіна, Івана Котляревського та Василя Симоненка. Останній виріб присвячений 80 – річчю від дня народження поета. Усі вони мають золотистий колір та ідентичну форму з оригіналами.

– Щоб створити певний образ і відобразити всі деталі, необов’язково зупинятись на одному фото чи картині особи, яку створюєш. Потрібно мати загальну уяву про постать і тоді одна деталь доповнює іншу і таким чином виходить цілісний образ з частинкою чогось свого, – говорить Микола П’ятенко.

Читайте також: у центрі Полтави виставили фотографії міста воєнних та повоєнних років

Важко було відповісти митцеві чому він надає перевагу:

– Спочатку це був живопис, а зараз, вже два з половиною роки, займаюсь скульптурами малої форми з пластиліну, першою створив Лесю Українку. Також займаюсь різьбленням по дереву і приділяю увагу кожному виду такої творчої діяльності.

За словами самого митця, щоб отримувати потрібний колір, треба змішувати, а то й навіть розбавляти фарби. Зважаючи на те, що у Карлівці та Варварівці, звідки родом Микола Петрович, вибір фарб не надто великий, їх висилає йому знайомий архітектор із Києва.

Від пластилінових робіт до іконопису – в Полтаві відкрилася виставка художніх робіт

Крім виробів з пластиліну вражає живопис. Зразком такого жанру мистецтва є портрет державного діяча Гетьманщини, письменника та автора десятитомного «Щоденника» (який створювався протягом п’ятдесяти років) – Якова Марковича.

Не менше захоплення викликає зображена природа. Автор представив картину з пейзажем свого рідного краю.

Також Микола Петрович займався оформленням місцевої церкви. На виставці можна ознайомитись з частинкою такого оздоблення.

Важливо зазначити, що з участю Миколи П’ятенка у Варварівці здійснювали зміну скульптурного монумента і п’єдесталу до нього на місці поховання воїнів – односельців. Також він є автором меморіальної дошки заслуженому лікарю України Л. Радевичу та Герою Радянського Союзу льотчику штурмової авіації С. Родинці.

Усі охочі можуть відвідати виставку до 17 червня.

Лариса Зима

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter