Бюджетний «дерибан»: хто отримає мільйони?

Влада
5 травня 2016 о 17:001139 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Бюджетний «дерибан»: хто отримає мільйони?
Ще не зовсім вщух скандал із «дерибаном» 150 гектарів землі у Полтаві, як у стінах міської ради виявлено нові схеми.

Бюджетний «дерибан»: хто отримає мільйони?АЗС перед міськрадою

Тендери на заправлення комунального транспорту і ремонти доріг – близько 141 мільйона гривень(!) – виграють фірми, наближені до міського голови та його заступників. Що далі чекати полтавцям від таких «господарників»?..

Тандем влади вигляду Мамая-Матковського розділяє сфери впливу у Полтаві. Чудовим підтвердженням цих слів є нещодавнє проведеннях двох тендерів. Про них практично немає інформації. Знайти складно бодай щось і в ЗМІ, бо процедура відкритих торгів на більше, ніж 141 мільйон, викликає питання та приховується від розголосу.

АЗС заступника міського голови заправлятиме комунальний транспорт?

На початку квітня «КАТП-1628» оголосило тендер на закупівлю палива. На заправлення комунального транспорту орієнтовно запланували виділити до 1 мільйона 900 тисяч гривень. Перемогу у тендері отримало ТОВ «Торговий дім «СКФ» із нижчою пропозицією у 1 мільйон 765 тисяч 025 гривень. За, так би мовити, «хорошою ціною» ховається непрозорість і «договорняк». Привертають увагу численні недоліки: порушено законодавство у сфері державних закупівель, відсутні документи, котрі підтверджують процедуру закупівлі, але головне – офіційно торги не проводили. Інші представники паливного ринку не мали змоги запропонувати вигіднішу та нижчу ціну, бо переможця тендеру оголосили без торгів.

Заправка «Формула» на вулиці Гожулівській, де заправлятиметься транспорт «КАТП-1628», входить до групи компаній ТОВ «Восток» (частина «УТН-Востока»). У приміщенні цієї заправки працюють дві компанії – ТОВ «Восток» і ТОВ «Торговий дім «СКФ» – переможець тендеру. Їхні полтавські офіси мають однакову адресу, однакові телефони та розташовані в одному приміщенні. Тобто це одна компанія. Примітно, що центральні офіси цих двох фірм у Києві, а зареєстровані в офшорах – на Панамі та на Кіпрі. Заправку на Гожулівській пов’язують із заступником міського голови Михайлом Шевченком, вірним соратником Андрія Матковського. Із 2003 року Шевченко працював економістом зі збуту на «ВИКОИЛ Полтава», що було частиною ТОВ «УТН-Восток». Із 2004 до 2009 року обіймав посаду директора полтавського «УТН-Востока». 2010-го був регіональним менеджером ТОВ «Формула Рітейл» і з 2011 по 2012-й – начальником полтавського управління СП ТОВ «Кершер». Такий довгий і різний перелік компаній є лише ширмою, бо вони мають спільні адреси та телефони. «Нечужа» заправка поза конкурсом виграла тендер.

Бюджетний «дерибан»: хто отримає мільйони?Михайло Шевченко. Біографія

Золоті полтавські дороги…

Ще далекого 2010 року під час виборів міського голови тодішній кандидат Олександр Мамай обіцяв, що ремонт доріг в обласному центрі в разі його обрання робитимуть виключно полтавські служби, бо таким чином можна забезпечити роботою земляків і підняти місцеві підприємства. Але ця чудова фантазія зосталася лише рядками на агітаційному папері. На практиці ж дороги у Полтаві ремонтували підрядники з Харкова.

Цьогоріч за право реалізувати тендер поточного ремонту на 172 мільйони боролися 6 підприємств. Але, на думку управління житлово-комунального господарства Полтавської міськради, кращою виявилася пропозиція харківської фірми «Будгарант-7» за 140 мільйонів. Майже доведене до банкрутства комунальне підприємство «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» якісно не підготувало документів для конкурсних торгів. Одначе, усі потуги полтавців навряд ознаменувалися б успіхом. Адже певні умови тендеру із конкретним зазначенням техніки могла виконати виключно «Будгарант-7». З’являється враження, що конкурс фахівці управління писали саме під цю фірму.

А що заплановано загалом? Візьмемо міста з кількісно подібним населенням і площею. У Тернополі, до прикладу, і на капітальний, і на поточний ремонт доріг, і на реконструкцію міська рада виділила понад 93 мільйони. У Сумах дороги ремонтуватимуть на майже 165 мільйонів. А Полтава «візметься» за дороги на двічі більшу суму – понад 321 мільйон(!). Цікаво, а хто виграє і як якісно виконає всі замовлення? Мабуть, підрядникам і міському голові подібні значні цифри вселяють надію, що бюджетних грошей вистачить і для «дерибану», і все-таки для ремонту. У передвиборчий 2015 рік на ремонт і утримання доріг Полтави пішло понад 210 мільйонів. Однак результат роботи харківських дорожників викликав шквал критики у полтавців і повідомлень у ЗМІ вже за місяць(!), бо неякісне покриття почало розповзатися та витискатися, утворюючи колії. Отак «ремонтувати» можна щотижня, головне, аби грошей в бюджеті вистачало... Шкода, що для чинної влади якість далеко не на першому місці.

Можемо з сумом ще декілька разів в’їхати автівкою в ями на полтавських дорогах, або сфотографувати на пам’ять найпроблемніші ділянки і починати мріяти про те, якими ідеальними до кінця року стануть дороги у Полтаві за 321 мільйон…

Фракція ВО «Свобода» у Полтавській міській раді вимагає негайного створення тимчасової слідчої комісії для розслідування корупційних фактів, а також причетності міського голови, його заступників, представників управлінь і комунальних підприємств до порушення тендерного законодавства.

Павло Петренко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
на правах реклами ®