На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

Влада
Ольга Матвієнко20 липня 2016 о 14:231220 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування
​ОВК не змогла завершити перерахунок голосів. На момент перерахунку останньої дільниці більшість членів комісії покинули роботу.

Відповідно підсумків голосування не можливо встановити, через що виникла загроза зриву виборів. При цьому, незгодні з результатами голосування безпідставно вимагають перерахування голосів.

19 липня продовжилась робота окружної виборчої комісії 151 ОВО після технічної перерви. Під час засідання, членам комісії необхідно було провести перерахунок на 7 ДВК. За результатами станом на ранок 19 липня лідирував Руслан Богдан, на другому місці був Олексій Рябоконь. Протягом дня чотири рази повідомляли про замінювання будівлі де працювала ОВК. Жодного разу це не підтвердилось. Поліція щодо цих фактів розпочала провадження. Станом на 21-шу годину перерахували шість дільниць.

Читайте також: Скандал навколо кандидата у 151 окрузі: російський паспорт, підкуп і «чесна» перемога

Після перерахунку голосів на шостій з семи дільниць, близько 21.30, засідання ОВК покинули більшість її членів. Згодом, близько 21.50 на ОВК погасло світло. Голова ОВК Інна Демчук склала акт про порушення закону членами комісії, що без причин покинули засідання, після чого комісія 151 ОВО продовжила роботу без кворуму. Електропостачання довелось відновлювати за допомогою генератора.

На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

Згодом до приміщення почали підходити «журналісти» спортивної статури та представники інших кандидатів, які до цього були відсутні на засіданні. Вони підготували акти, щодо незаконності дій комісії, яка продовжила засідання. Водночас, під стінами ОВК зібралось близько 30 осіб в камуфляжі.

Незважаючи на те, що через відсутність кворуму дії комісії є нелегітимними, окружна комісія таки завершила перерахунок голосів останньої дільничної комісії. На момент закінчення перерахунку ОВК була у складі всього 6 чоловік. Згідно з частиною 5 статті 33 Закону «Про вибори народних депутатів»: «Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії». Оскільки ОВК 151 ВО складається з 18 членів, для кворуму необхідно, щоб участь у засіданні приймали щонайменш 10 членів ОВК.

Після підрахунку голосів від ЦВК надійшла порада зробити технічну перерву до моменту, поки центральна комісія не дасть вказівку, щодо подальших дій. Приміщення, в якому зберігається виборча документація, було опечатане.

На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

Спостерігачі ОПОРИ відносно ухиляння 11 членів ОВК від виконування своїх обов’язків склали заяву в поліцію. Нагадаємо, після вимкнення світла 11 членів ОВК покинули своє робоче місце та більше на засіданні не з’являлись: Євгеній Севастьянов («Опозиційний блок»), Олександр Ляшко («Радикальна партія»), Ольга Боклан («Радикальна партія»), Олександр Середін («Солідарність»), Вікторія Невмержицька («Відродження»), Оксана Вертелецька («Сила людей»), Євгеній Линник («Народний фронт»), Людмила Луценка («Нова політика»), Тетяна Пономаренко («Партія зелених України»), Тамара Галай («Народний фронт»), Віктор Разон («Ліберальна партія України»).

Згідно з частиною 1 статті 157 ККУ ухиляння члена виборчої комісії від роботи без повноважних причин карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Станом на 11.00 20 липня під стінами ОВК відбуваються мітинги в підтримку Олексія Рябоконя та Руслана Богдана. При цьому, є інформація, що в Полтавському адміністративному суді о 15.00 відбудеться розгляд позову за поданням Рябоконя, щодо повного перерахунку голосів на всіх дільницях. На суд викликана й голова ОВК Інна Демчук.

На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

На Полтавщині виникла загроза зриву виборів: ОВК й досі не встановила підсумків голосування

Нагадаємо, на скандальному засіданні були присутні чотири народних депутати від «Батьківщини» – Надія Савченко, Іван Крулько, Сергій Євтушок та Ігор Луценко.

Наразі ЦВК опрацьовано 99,53% протоколів. Лідирує кандидат від «Батьківщини» Руслан Богдан – 21,8%. На другому місці самовисуванець Олексій Рябоконь – 16,78%.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter