Пане Андрію Пісоцький, де мільярд?

Влада
Таня Цирульник11 лютого 2016 о 20:1512404 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Пане Андрію Пісоцький, де мільярд?
2015 року Полтавщина залучила більше мільярда доларів інвестицій.

Пане Андрію Пісоцький, де мільярд?

Про це заявив 10 лютого на прес-конференції Андрій Пісоцький, перший заступник голови Полтавської ОДА.

Якщо точніше, то сума, озвучена чиновником, 1 мільярд 10 мільйонів доларів. Начебто стільки Полтавщина отримала минулого року завдяки зовнішнім інвестиціям.

Шалений успіх Полтавщини Андрій Пісоцький пояснює неймовірною привабливістю області для інвесторів та роботою чиновників над створенням позитивного інвестиційного клімату для потенційних інвесторів.

Щоправда, зиску від цих неймовірних вкладів поки що не відчутно. Адже бюджет області на 2016 рік прийняли усього у розмірі 4,5 мільярда гривень. Це лише на 80 мільйонів гривень більше, ніж бюджет минулого року.

У журналістів «Кола» відразу виникло 2 питання:

– Якщо мільярд інвестицій був, то де від нього «бонуси» для Полтавщини?

– Можливо, в облдержадміністрації цифри сплутали? І 1 мільярд – це не інвестиції, а щось інше?

Про «бонуси» від 1 мільярда (28 мільярдів гривень)

Якби Полтавщина отримала мільярдні інвестиції, то розраховувати на поповнення обласного бюджету полтавцям не варто. Адже до 2017 року в Україні чинні податкові пільги для інвесторів, отже, вони працюють з «нульовим» податком. З іншого боку, інвестиція у розмірі мільярда доларів додала б полтавцям робочих місць.

А чи був мільярд інвестицій?

Журналіст «Кола» Надія Труш звернулася по роз’яснення до доктора економічних наук, професора Ляшенка В’ячеслава, віце-президента Академії економічних наук України (АЕНУ).

Це класичний приклад некомпетентності. Якщо судити за діаграмою Держстату, то за 3 квартали в цілому по всій Україні зайшло 6,2 мільярда доларів іноземних інвестицій. Навряд чи на Полтавщину з них припав 1 мільярд. Напевно, озвучений 1 мільярд 10 мільйонів – це загальна сума накопичувального підсумку по Полтавській області на кінець 2015 року.

Пане Андрію Пісоцький, де мільярд?

Які саме надходження мав на увазі Андрій Пісоцький під словами про 1 мільярд інвестицій, ще залишається таємницею. Сподіваємося, завісу цю буде припіднято і ми дізнаємось детальніше, які конкретно іноземні інвестиції і яким чином покращать рівень життя полтавців.

Що таке іноземні інвестиції

Інвестиції сукупність практичних дій, фізичних та юридичних осіб, держав, що ведуть до здійснення господарських операцій, які передбачають: придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав, цінних паперів за внесення коштів та майна в статутний капітал юридичної особи й одержання за це прибутку або здійснення соціального ефекту.
Іноземними інвестиціями є всі види матеріальних і інтелектуальних цінностей, які вкладає інвестор однієї країни на території іншої країни, а саме:
рухоме та нерухоме майно, а також відповідні майнові права;
кошти, а також цінні папери, зобов'язання внески та інші форми участі;
права інтелектуальної власності, у тому числі авторські й суміжні права, товарні знаки права на винаходи, промислові зразки, моделі, а також технологічні процеси і ноу-хау;
права на здійснення господарської діяльності, куди входять концесії на розвідку, розробку й експлуатацію природних ресурсів.

Тетяна Цирульник, Надія Труш