Як доглядати за кімнатними кактусами взимку

Ідеї для дому і саду
Ольга Правденко25 жовтня 2014 о 17:096350 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як доглядати за кімнатними кактусами взимку
Дві дуже важливих умови догляду за кімнатними кактусами взимку – мінімум поливу і прохолода. Це забезпечує їх хороший стан, стійкість до хвороб, а головне – тривале цвітіння.

Як доглядати за кімнатними кактусами взимкуфото з сайту otvet.mail.ru

Не всякий квітникар, що має кілька десятків листяних квітів, зуміє правильно
доглядати за колючим дивом. Помилки власника рослини можуть призвести до того, що в кращому випадку кактус не буде рости і цвісти, а в гіршому – загине. За кактусом потрібен особливий догляд – адже і рослина теж незвичайна.

У квартирах ми вирощуємо карликові кактуси, які були отримані селекційним шляхом від їх диких родичів. Більшість з них такі малі, що на підвіконні може вміститися до десятка колючих красенів.

Найбільш популярні кімнатні пустельні кактуси це: ехінопсіс, ехіноцеріус Кніппеля і гребінчастий, ехінокактус Грусона, цереус перуанський, хамецереус Сильвестра, апорокактус плетеподібний, еспола шерстиста, нотокактус, астрофітум козерогий, опунція, пародія золотоголчаста і пародія кровавоквіткова, ребюція карликова, і багато інших.

У холодну пору року кактуси потребують особливого догляду. Про те як правильно доглядати за ціими колючими, але прекрасними квітами взимку читайте далі.

Пізньої осені доцільно обробити кактуси 2% розчином борної кислоти, а в якості профілактики грибкових захворювань у верхній шар грунту додати гіпс, змішаний з деревною золою.

Взимку, якщо опалення в вашій квартирі інтенсивне, потрібно стежити, щоб не
пересихало повітря там, де стоять кактуси. До того ж, зима – період спокою для цих рослин. Тому їх навіть можна поставити десь у тіні. А враховуючи, що в пустелі – на батьківщині пустельних кактусів – вночі буває досить холодно, то кактуси можна розмістити в самому прохолодному місці квартири.

Виняток, знов-таки, листяні кактуси – вони погано переносять екстремальний холод. І період їх цвітіння часто припадає на зимові місяці.

Полив кактусів в зимові місяці необхідно скоротити на 60%, інакше через велику кількість вологи у них починає підгнивати коренева система. Повністю слід припинити полив у такого виду, як ехінокактус («їжакових кактус»), і забезпечити йому тіньові умови утримання.

Періодичність поливу кактусів (приблизна)

  • весна-літо – кожен день або раз на два дні;
  • осінь – раз в 5-7 днів;
  • зима – раз в 7-12 днів.

ДОВІДКОВО Чим холодніше повітря, тим менше вологи випаровує рослина, значить, і поливати її потрібно рідше.

До того ж ріст кактусів припадає на теплі місяці, а цвітіння – на холодні. І якщо Ви хочете, щоб кактус порадував Вас гарною квіткою, влаштуйте йому період спокою. У цей час якомога менше його поливайте.

Як доглядати за кімнатними кактусами взимкунотокактус (Notocactus), гимнокалициума (Gymnocalycium), мелокактус (Melocactus), пародія (Parodia), ріпсаліс (Rhipsalis)

Є кактуси, які й після зимівлі на вікні в теплій кімнаті утворюють бутони і квітки. Цетакі види: нотокактус (Notocactus), гимнокалициума (Gymnocalycium), мелокактус (Melocactus), пародія (Parodia), ріпсаліс (Rhipsalis) і апорокактус (Aporocactus).

Однак і їм потрібен період спокою. Слід різко обмежити полив: з листопада до початку березня давати воду максимум раз на 3-4 тижні буквально краплями, тільки для того, щоб кактуси не сильно зморщувалися. Підгодівлі припиняють зовсім. Слідкуйте за тим, щоб на кактуси не попадав потік гарячого повітря від опалювальних приладів: підвіконня повинні бути достатньо широкими, а кактуси ставте ближче до холодного скла. Ідеально вікно, під яким немає опалювальної батареї. Сприятливо і нічне зниження температури.

Кактуси люблять добре освітлені місця, так що підвіконня вікон, що виходять на схід і південь, підходять для їх розведення. Правда, зігокактус, як і інші лісові, краще поставити на північну або також східну сторону. На південній стороні, наприклад, листя декабриста може змінити колір.

Як доглядати за кімнатними кактусами взимкуШлюмбергеру треба поливати взимку частіше

Проте в кожному правилі є винятки. Такому винятком можна вважати
шлюмбергеру. Саме взимку її треба поливати один раз на тиждень, та й земляна суміш для неї повинна бути більш волокнистої, ніж для звичайних пустельних кактусів.

На початку березня період спокою у кактусів закінчується. Кактуси спочатку лише сприскують водою, а потім потроху починають знову поливати.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter