19 лютого 2014-го ми хотіли показати, що Полтава не «ватне» місто – активіст

Інтерв'ю
Олег Апостолов19 лютого 2015 о 17:151805 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 19 лютого 2014-го ми хотіли показати, що Полтава не «ватне» місто – активіст
Рівно рік тому у Полтаві мітингувальники атакували офіс Партії регіонів, у місті відбувалися сутички з міліцією.

"Зброя" протестувальників. Фото надане учасником подій

Учасник минулорічних акцій протесту в Полтаві розповів подробиці подій, що відбувалися у місті 19 лютого. З міркувань безпеки активіст попросив не вказувати його імені.

За його словами, днем раніше, 18 лютого 2014 року, полтавські майданівці дізналися про ті жахи, що відбувалися у Києві і вийшли на вулиці. Так як людей зібралося небагато, домовилися перенести акцію на 19 лютого.

Я замотав картоном та скотчем ноги, щоб у разі необхідності був захист від вибухів світло-шумових гранат. Зібралися під Полтавською ОДА і вирішили провести ходу містом. Ходили, ходили, а в результаті нічого не відбувається. Потім зібралися із Правим сектором, ультрас і вирішили, що ввечері, коли збереться більше народу, будемо штурмувати ОДА. Ми хотіли відвернути увагу, відволікти на себе полтавську міліцію, щоб вони припинили їздити на Київ проти майданівців, – розповів активіст.

Трофей із офісу ПР, дубинка активіста і балаклава

Під облдержадміністрацією зібралися люди і в результаті хтось знов закликав до «мирної ходи».

Співрозмовник зазначив, що тоді у частини протестувальників були інші, більш радикальні настрої – прориватися на Київ.

Але по дорозі було стільки блокпостів, що якщо і пройдеш перший, то на другому тебе точно зупинять, а силою пробиватися було нереально. В результаті ми вирішили піти до обласного офісу Партії регіонів і показати, що їм тут, у Полтаві, не раді. Нас було чоловік 20. Вирвали грати, вибили вікна, залізли всередину і почали виносити звідти документи назовні. Я хотів викрутити із компютера жорсткий диск, щоб перевірити, чи немає там бухгалтерії по тітушках. Хоч і не під цією назвою, але в них все це повинно було якось проходити. Відтак хтось із протестувальників оголосив, що нічого з офісу не забираємо, – зазначив він.

В результаті учасники акції винесли документацію обласного осередку Партії регіонів на вулицю, щоб не палити в приміщенні – це був житловий будинок і протестувальники побоювалися, що вогонь міг перекинутися на квартири.

Пригадую, тоді на балконі другого поверху, що над офісом, зявився чоловік у балаклаві і бронежилеті – ми не могли зрозуміти, навіщо людина у себе вдома одягає маску розсміявся активіст. – Потім приїхали пожежники і кажуть: «Як нас ці «регіони» вже дістали! Постійно їзди їх гасити». Ми попросили їх загасити так, щоб документи, які не згоріли, розмокли і після цього пішли геть.

Як розповів мітингувальник, від офісу Партії регіонів вони вирушили до ОДА й дорогою наштовхнулися на правоохоронців.

Бачу, позаду біжить загін міліції у «скафандрах». Вони відсікли нас від іншої групи, стріляли гумовими кулями, застосовували світло-шумові гранати. Невдовзі все затихло. Ніхто з наших не попався, натомість мені розповіли, що міліція затримала абсолютно випадкову людину, яка не мала жодного стосунку до цих подій. Щоправда, невдовзі відпустили, – поділився спогадами активіст.

Наостанок він зазначив, що планів щось захоплювати і проголошувати протестувальники не мали, а цими акціями хотіли показати Україні, що Полтава – не «ватне» місто і те, що більшість населення тут не підтримує «регіоналів».

Читайте також блог журналіста "Коло" про події у лютому 2014 року "Полтава на барикадах"

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter