Полтавське училище протягом двох років бореться з наклепами

Інтерв'ю
Ольга Матвієнко17 грудня 2014 о 16:382289 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавське училище протягом двох років бореться з наклепами
​Протягом двох років викладачі Полтавського вищого міжрегіонального професійного училища імені Героя Радянського Союзу С. Бірюзова борються з застарілим, але досі популярним у суспільстві явищем анонімок.

Невідомий від імені трудового колективу звинувачує директора училища в корумпованості. Викладачі заявляють – ніхто з них подібних звернень не писав – на директора зводять наклеп. Від цього страждає насамперед рейтинг навчального закладу.

Полтавське училище протягом двох років бореться з наклепамиУчні про проблеми закладу дізналися з інтернет-видань. Фото Ольги Матвієнко

Перша анонімка прийшла напередодні шістдесятиріччя директора

У квітні 2012 року в училище прийшли люди з міліції та прокуратури. Підставою для візиту стало анонімне звернення викладача про процвітання корупції в навчальному закладі. Головним корупціонером автор чи автори листа назвали директора училища Юрія Євсеєва.

– Перше анонімне звернення написали напередодні шістдесятиріччя директора, – розповідає Наталія Московець, соціальний педагог. – Ми думаємо, що людина таким наклепом хотіла поставити Юрія Володимировича в такі обставини, щоб він без зайвого галасу пішов на пенсію. Проте анонімки кидають тінь на весь колектив. Кому це потрібно, ми не знаємо. Припускати можна все що завгодно, але з того часу нас постійно перевіряють. Це дуже відволікає від роботи, а діти у нас навчаються особливі.

Училище імені Бірюзова навчає дітей із вадами слуху

У цьому освітньому закладі нині близько 450 учнів. Раніше це було звичайне професійне училище. Два роки тому воно отримало статус міжрегіонального. Таких у Полтавській області усього три. Але є показник, за яким цей навчальний заклад чи не єдиний на Полтавщині. Особливістю його є те, що поряд зі звичайними дітьми тут навчаються хлопці та дівчата із вадами слуху. Програма із навчання дітей з особливими потребами діє вже п’ять років.

– Ми розробили спеціальну програму, яка допомагає соціалізації нечуючих дітей у суспільстві. До нас діти приходять зі спеціалізованого інтернату. У нас вони не тільки здобувають професію, а й вчаться спілкуватися, відбувається певна адаптація в соціумі. До цього в них такої можливості не було, – пояснює Наталія Московець.

Полтавське училище протягом двох років бореться з наклепамиКабінет директора, якого звинувачують у корупці. Фото Ольги Матвієнко

Робота, яку виконують викладачі училища, складна і має чудові результати. Діти з вадами слуху на рівні зі здоровими стають призерами всеукраїнських конкурсів із фахової майстерності, отримують президентську стипендію, мають значні спортивні досягнення. Серед них – призери дефлімпійських ігор, чемпіони світу і Європи.

– Анонімні листи, які без перевірки фактів розмістили у кількох полтавських інтернет-виданнях, містять речі, які боляче б’ють по репутації закладу, – зазначає Наталія Олексіївна. – Наприклад, завдяки програмі з роботи з нечуючими дітьми, ми співпрацюємо із виробниками будівельних матеріалів, сантехнічних приладів. Вони надають нам матеріали для роботи. Це дає можливість навчати дітей за новітніми технологіями. Ці вміння пізніше стануть у нагоді під час працевлаштування. Коли керівники цих компаній бачать повідомлення, що в закладі щось коїться, це впливає на нашу співпрацю. Діти та їхні батьки теж бачать ці тексти і не розуміють причини їхньої появи.

Полтавське училище протягом двох років бореться з наклепамиСтуденти проходять практику і власноруч роблять ремонт у навчальних майстернях. Фото Ольги Матвієнко

Діти не можуть користуватися придбаними комп’ютерами

Факти, наведені в листах, неодноразово перевірялися різноманітним державними структурами. Вони, за словами викладачів, описаних в анонімках злочинів не виявили. Проте потік листів не припинився. Одна з останніх анонімок призвела до того, що діти тепер не можуть користуватися нещодавно обладнаним комп’ютерним класом.

– В одній із таких анонімок написали, що директор винний у привласненні державних коштів і придбанні комп’ютерів за бюджетні кошти за завищеною ціною, – розповідає Наталія Московець. – Дійсно, із розгортанням програми навчання нечуючих дітей, у нас постала потреба в обладнанні ще одного комп’ютерного класу, адже ці діти насамперед сприймають матеріал очима. Ми подали на це запит в управління освіти. Із кількох фірм, які виграли тендер, нам склали список рекомендованих. У них, за вказаною ціною, ми ці комп’ютери і придбали. Ми були виконавцями і виконували вказівку. Тепер через чергову анонімку цей комп’ютерний клас опечатаний, проводяться експертизи, а діти позбавлені змоги там навчатися.

Викладачі після двох років боротьби перейшли у наступ

Кожен черговий лист від невідомого, який підписується від імені трудового колективу, викликає хвилю перевірок. Викладачі розповідають, що зараз практично кожен тиждень до них хтось приходить.

– Ми зверталися з цією проблемою до одного з народних депутатів. Він без розмови з нами надіслав депутатські запити в прокуратуру, міліцію. І до нас знову прийшли з перевірками, хоча ми навпаки просили не нас перевіряти вкотре, а розібратися в ситуації, знайти людину, яка зводить на наш заклад наклеп, – говорить Наталія Олексіївна. – Після чергової анонімки, яка була опублікована в ЗМІ на початку серпня, ми вирішили перейти у наступ і захищатися. На зборах трудового колективу, де були присутні 108 із 132 працівників, ми одностайно вирішили звернутися з проханням розібратися в ситуації до народних депутатів Валерія Головка, Юрія Бублика, Сергія Капліна, до прокурора Полтавської області, начальника УСБУ. Ми відкрито протиставляємо думку трудового колективу, а не анонімно, як це від нашого імені робить невідома особа чи група осіб.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter