Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницям

Нові імена Полтавських вулиць
Юлія Обелець2 вересня 2016 о 10:011364 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницям
«Коло» продовжує цикл публікацій про «Нові імена полтавських вулиць»

«Таємнича прима чорно-білого кіно», «королева кіно», Найвідоміша кінодіва початку ХХ століття» «зірка німого кіно» – так величають Віру Холодну, на честь якої у Полтаві назвали вулицю, а саме декомунізований провулок Ногіна.

Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницямВіра Холодна. Фото–art-area.com.ua

Дуже вродлива, витончена, з манерами справжньої аристократки. Здавалося, їй не було рівних у красі, таланті, й так повинно було бути завжди. Однак доля вирішила по-своєму. Зірці німого кіно було всього 25 років, коли вона померла в Одесі, згорівши від хвороби.

Віра Холодна пробула на екрані лише три-чотири роки, та знялася більш ніж у 50 (за іншими даними 80 фільмах), із яких збереглись лише 5 – «Діти століття», «Міражі», «Життя за життя», «Мовчи, журбо, мовчи», «Останнє танго» (фраґмент) і дві хроніки.

З біографії

Вона довгий час вважалася зіркою російського кінематографу, хоча народилась у Полтаві 5 серпня 1893 року у сім'ї вчителя-словесника Левченка. Через два роки після її народження родина переїхала до Москви.

На випускному балу гімназії, у 17 років, Віра і познайомилася з молодим юристом Холодним. На побачення молодий адвокат Володимир Холодний запросив її у кіно. Дівчина вперше побачила німий фільм. Тоді вона назавжди закохалася у Холодного і в кіно. За півроку після знайомства пара вирішує одружитися. Батьки були проти, але молоді на це не зважали.

Зовсім юною Віра народила доньку, згодом у пари з’явилася ще одна дитина, прийомна.

Шлях у кіно

Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницямФото –sfw.so

Віра пішла в майстерню «Тімана і Рейнгарда», не тому, що прагнула стати кінозіркою. Просто її чоловіка взяли на фронт, а жінка залишилася сама з двома малими доньками. Їй хотілося заробити грошей, а все, що було у Віри на той час – це зовнішність. Її зняли у кількох фрагментах стрічки, але не помітили таланту. За щасливим збігом обставин Холодна потрапила на кінопроби до ще одного фільму «Песнь торжествующей любви». Цього разу їй пощастило. Режисер обрав Віру на головну роль. Вона витягла свій щасливий квиток. А потім життя замайоріло: контракти, зйомки, фотозйомки, ролі, тексти… Все це відбувалося під час Першої світової війни, революції. Так було тільки до певного часу. Раптом війна показала молодій акторці свої пазурі. Поручика Володимира Холодного було поранено, і Віра, покинувши зйомки, поїхала на фронт, щоб розшукати коханого. Можливо, саме завдяки її відданості Володимир залишився живим.

Згодом, після контузії, Володимир нарешті повернувся додому. Спробував себе в бізнесі, але прогорів, і загнав родину у великі борги. Віра знову повертається в кіно.

Остання роль – на власному похороні

Наприкінці літа 1918 року актриса приїхала до Одеси на дозйомки фільму «Княжна Тараканова». 8 лютого 1919 року захворіла на «іспанку» – особливу форму грипу, яка ускладнилася запаленням легенів. У Європі тоді від цієї хвороби померло, за різними даними, від 3 до 6 мільйонів осіб. У Віри Холодної вона ускладнилася запаленням легень. Її лікували кращі лікарі Одеси. Вона прохворіла вісім діб. Останні 4 дні і ночі під вікнами стояла величезна юрба. Та «королева екрану» померла 16 лютого 1919 року. Наступного зіграла свою останню роль у документальному кіно, яке знімали на її похороні. Поховали Віру Холодну в Одесі на Першому християнському кладовищі, якого нині вже немає – у 1931 році на його місці зробили парк.

Володимир Холодний пережив дружину тільки на два місяці – помер від тифу. У них залишилися дві доньки – Євгенія і прийомна донька Нонна.

Таємничість популярності «прими чорного-білого кіно»

Критики досі не розуміють, чому із зірок вітчизняного німого кіно найвідомішою стала Холодна. Багато-хто думає, що вона була просто красивою лялькою, яка навчилася позувати перед камерами. Деякі наголошують на унікальній зовнішності акторки, на її відчутті стилю. Але в ті часи всі красуні одягалися схоже – у завужені з опущеною лінією талії сукні, у маленькі капелюшки та довгоносі черевики. Надмірно чорна туш та червона помада доповнювала манеру одягатися. Віра легко могла згубитися серед натовпів двійників. Та чомусь цього не сталося. Що ж виявилося причиною? Певно те, що Холодна віднайшла свій стиль гри.

У своїх пізніх роботах «Молчи грусть, молчи..» та інших акторка намагалася не грати роль, а проживати її. Відомо, що ранньому німому кіно притаманний солодкуватий, надмірно емоційний стиль. Не маючи змоги говорити, актори бурхливо виказували емоції – заламували руки, плакали, істерично сміялися. Віра винайшла по-своєму шляхетний, довершений стиль гри. Акторка вміла сказати свої почуття одним помахом голови, порухом руки – всього було уміру. І навіть неотесаний глядач, який не мав грошей на театри (кіно вважалося пролетарським мистецтвом), умів оцінити щирість.

Заради того, щоб подивитися на неї, люди займали величезні черги. У Харкові, наприклад, під час товкотнечі у кінотеатрі «Ампір» розбили всі вікна, двері зірвали з петель, і для того, щоб утихомирити юрбу, що штурмувала глядацьку залу, викликали загін кінних драгунів. І подібний ажіотаж був не раз по всій країні.

Сама Холодна не могла повірити в такий успіх. Вона часто вдягалася так, щоб її ніхто не впізнав, брала сестру Соню, і вони йшли до найвіддаленішого кінотеатру Москви – спостерігати за реакцією глядачів. Віра зі страхом говорила сестрі: «Ти знаєш, у мене таке враження, що мене живої взагалі не існує. Те, чим вони захоплюються, – адже це не я. Це усього лише моя тінь»...

Віра Холодна диктувала моду

Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницямФото – mutenights.blogspot.com

Незабаром Віра Холодна стає законодавицею моди. Вона сама вигадувала собі моделі суконь, підбирала тканини, сама прикрашала капелюшки... Листівки з її зображеннями у різному вбранні виходили величезними тиражами. Були серії листівок – Віра Холодна в хутрах, у циганських вбраннях, у чоловічому одязі, у відкритих вечірніх сукнях, у різноманітних капелюшках... Її фантазія виявлялася навіть у виборі парфумів: вона прямо на шкірі змішувала два аромати, – і у результаті виходив тільки їй властивий ніжний гіркуватий-солодкий запах. Однак за зовнішнім блиском ховалася нелегка праця. Акторка працювала в умовах воєнного часу – у нічні години простоювала в гримі й поверталася додому під ранок з різким головним болем і запаленими очима. Міг заснути оператор, бути роздратованим звукорежисер, однак королева екрану завжди залишалася незворушною і терплячою.

Прихильники та ревнивий чоловік

Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницямВіра Холодна з чоловіком. Фото – eho-2013.livejournal.com

Чим стрімкіше росла популярність Холодної, тим більше від ревнощів божеволів її чоловік. Одного разу на знімальному майданчику Володимир мало не зірвав зйомку, напавши на актора, який, за сценарієм, мав цілувати його дружину.

Гра Віри не пройшла непоміченою і серед театральних кумирів. Костянтин Станіславський запропонував Вірі Холодній роль Катерини в «Грозі» Островського і запросив її вступити до трупи художнього театру. І все ж таки вона не змогла відмовитися від кіно.

В Одесі Віра часто бачиться з Олександром Вертинським. Чутки приписують йому таємну закоханість у королеву екрану. Він присвячував їй вірші, але, як і всі інші, не зміг завоювати вірного серця дівчини.

Її обожнювали навіть представники царської родини. Великий князь Борис Володимирович пропонував Вірі стати його коханкою, за що отримав у відповідь ляпаса.

Одеса зустрічає Віру Холодну наче королеву. Біля її ніг губернатор, військові комісари та навіть кримінальний авторитет Мішка Япончик. Вони всі були впевнені, що Віра – актриса, а отже – жінка легковажна.

Однак залицяння шанувальників не знаходять відгуку –серце актриси завжди було поряд з чоловіком.

Підготувала Юлія Обелець за матеріалами інтернет-видань

До теми – Провулок Миколи Лемика: про студента, завдяки якому світ дізнався про Голодомор в Україні

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter