Ветклініка «Vetмир»: годуємо домашніх улюбленців правильно

Корисне
Наталія Сіробаб30 вересня 2014 о 12:154618 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Ветклініка «Vetмир»: годуємо домашніх улюбленців правильно
​Щоб ваша тварина була здоровою та життєрадісною, недостатньо дбати про її зовнішній вигляд та вчасно робити щеплення. Особливу увагу слід приділяти харчуванню домашніх улюбленців.

Про види та переваги спеціальних кормів для тварин ми говорили з головним лікарем клініки «Vetмир» Юрієм Мироненком.

Купуючи корм, необхідно звернути увагу на породу, вік, вагу та розмір тварини

Корм – це високотехнологічний науковий продукт, який враховує всі параметри тварини. Провідні виробники їжі для чотирилапих розробляють рецептуру корму відповідно до особливостей конкретної породи, віку, розміру та ваги кота чи собаки.

Як зазначає кандидат ветеринарних наук, хірург Юрій Мироненко, приміром, той-тер’єр і сенбернар мають зовсім різні й анатомічні, й фізіологічні характеристики, а тому – й різні потреби.

Принципово буде відрізнятися й раціон вагітної самки та пса бійцівської породи.

– Люди, які думають, що зможуть у домашніх умовах збалансувати корм і врахувати всі особливості чотирилапих, глибоко помиляються, адже потреби організму, що росте, і того, що старіє, дуже різні, – підкреслює Юрій Георгійович.

Слід зазначити, що коти взагалі не пристосовані перетравлювати рослинну їжу, адже вони м’ясоїдні тварини. Як говорить ветлікар, неправильно годувати їх вівсянкою або манною кашею, адже в природних умовах коти звикли їсти мишей.

– Корм для котів враховує їхню особливість перетравлювати їжу тваринного походження. Як правило, коти, які їдять корм, який відповідає їхньому віку, породі та фізіологічному статусу, живуть значно довше за тих, які харчуються сметаною та бичками, – говорить ветлікар.

Головний лікар клініки «Vetмир» Юрій Мироненко наголошує, що купувати тваринам треба корм перевірених марок

Який корм для чотирилапих обрати

Є кілька видів кормів для котів та собак: сухі, вологі, консерви тощо.

Немає жодної різниці, який тип корму обере господар для свого домашнього улюбленця. Тварин можна годувати постійно або самим сухим кормом, або консервами. Але треба знати деякі нюанси.

– Є коти, які п’ють небагато води, – зазначає Юрій Георгійович. – У них теоретично може розвинутися сечокам’яна хвороба. Не тому, що вони їдять корм, а з тієї причини, що вживають мало рідини.

Альтернативою сухому є вологий корм. Але слід також знати, що після будь-якої м’якої їжі у тварин може залишатися наліт на зубах, який стає причиною неприємного запаху з рота.

Чим дешевший корм, тим більше у ньому продуктів рослинного походження і менше натуральних м’ясних продуктів. Також він може містити менше поживних речовин, мінералів та інших елементів.

За якісним показником виділяють чотири типи кормів для тварин: економ-класу, для постійного харчування, преміум-класу, суперпреміум-класу.

Господарям тварин, які не мають можливості купувати елітні види кормів для чотирилапих, ветлікар радить брати корми економ-класу. Така їжа все одно буде кращою для вашого улюбленця, ніж якісне м’ясо. Адже м’ясний раціон доволі одноманітний: харчуючись лише свининою чи яловичиною, тварина отримує велику кількість білків, але її організм зовсім не збагачується, наприклад, вуглеводами та вітамінами.

За яких умов тваринам дають лікувальний корм та вітаміни

Лікувальні корми чотирилапим слід давати лише за призначенням лікаря, зазначає Юрій Мироненко. Така їжа допомагає зменшити навантаження на хворий орган тварини і сприяє нормалізації процесів в організмі.

Власники тварин, які вже мають певний досвід догляду за чотирилапими, знають, що існує безліч вітамінних прикормок для тварин.

Прикормка – це комплекс, який містить у собі велику кількість вітамінів та мінералів, але не має корисних поживних речовин.

У раціон додають прикормки, якщо чотирилапі харчуються переважно так званою їжею зі столу.

Головний лікар клініки «Vetмир» наголошує, що купувати тваринам треба корм перевірених марок та в надійних продавців і закликає власників чотирилапих не експериментувати на своїх домашніх улюбленцях.

Також є спеціальний корм для кастрованих котів. Такі тварини схильні до ожиріння, і він, відповідно, має нижчу харчову поживність.

Взагалі, на сьогодні виробники продуктів харчування для тварин створили безліч спеціальних кормів.

Зокрема, коти перської породи мають генетичну схильність до захворювань нирок та сечового міхура, тому фірма Royal Canin виготовляє спеціальний корм для цієї породи з метою профілактики сечокам’яної недуги.

Як свідчить статистика, зазначає лікар, коти, які їдять корм, потрапляють у ветклініки значно рідше, ніж ті тварини, які вживають звичайну їжу.

Господарів та їхніх тварин цілодобово чекають за адресою:
м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 58-А.

Тел.: (0532) 566-222.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
на правах реклами ®