Полтавська міліція розповіла про покарання за незаконну зброю

Кримінал
Надія Труш1 жовтня 2014 о 13:181415 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавська міліція розповіла про покарання за незаконну зброю
З 1 по 30 жовтня в Україні проводиться місячник добровільної здачі зброї. Полтава – не виключення.

місячникфото з сайту crime.unian.ua

Прохання здати належним чином не зареєстровану зброю опублікували на сайті УМВС в Полтавській області.

Всі, хто в період з з 1 по 30 жовтня добровільно принесе і здасть в підрозділи дозвільної системи вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, будуть звільнені від адміністративної і кримінальної відповідальності.

В іншому випадку закон передбачає досить суворе покарання. Стаття 263 Кримінального кодексу України «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами» передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, тут передбачена адміністративна відповідальність. Cт. 190 КУпАП гласить, що за «придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення - штраф від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинжалів, фінських ножів, кастетів та ін) згідно ч.2 ст. 263 - «штраф до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк до 3 років». Варто зазначити, що мисливські гладкоствольні рушниці, газові пістолети, які не були раніше зареєстровані в органах внутрішніх справ, після перевірки (якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину) можна зареєструвати і в подальшому володіти та користуватись нею.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter