Більшість полтавців не вважає медицину безкоштовною

Народні новини
24 листопада 2014 о 07:291162 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Більшість полтавців не вважає медицину безкоштовною
«Інститут аналітики та адвокації» провів соціологічне дослідження, яке показало, як полтавці сприймають медицину в Україні і що думають про її майбутнє.

Більшість полтавців не вважає медицину безкоштовною

Чи погодитеся ви, що медицина у нашій країні безкоштовна? Цим питанням експерти «Інституту аналітики та адвокації» задалися, досліджуючи стан охорони здоров’я в Україні та у Полтаві зокрема. Результати соціологічного опитування очікувані, але від цього не менш безнадійні: 88% опитаних полтавців вважають, що медицина у місті безкоштовна лише на словах, ще 8% сумніваються у цьому.

Експерти «Інституту аналітики та адвокації» дізналися, що 90% опитаних додатково витрачають на своє лікування від 1000 до 3000 гривень, а часом суми доходять і до 5 тисяч на рік. При цьому лише 19% мешканців Полтави задоволені послугами у державних лікарнях. Виникає дисонанс: ми платимо за лікування, але його якість не зростає.

Це одна з причин, чому полтавці прагнуть уникати походів у заклади охорони здоров’я. Більшість відвідують лікаря лише у крайньому випадку — захворівши, за довідкою, однак майже ніколи — для профілактики. Так, 90% опитаних сказали, що лише час від часу з’являються у лікарнях, рідше, ніж раз на квартал — лікуються самостійно. Хоча все світове товариство, у тому числі й українське, визнало життя і здоров’я найбільшою цінністю людства, а отже, державі варто визначати медицину однією з головних галузей.

Недофінансування і пасивність влади стосовно медицини в Україні, лазівка для корупції — це основні передумови ситуації, яка склалася у закладах охорони здоров’я у Полтаві. Звісно, існує не один вихід з такого положення. Те ж соціологічне опитування показало, що лише 5% полтавців проти переходу на страхову медицину, 28% байдуже це питання, а більшість — 67% — цілком підтримують ідею, тим паче, що багато послуг у лікарнях вже платні.

Постає питання: якщо лікування перестає бути безкоштовним, у держави бракує фінансування на охорону здоров’я, а населення це розуміє і не схвалює — що нам заважає перейти на страхову медицину?

Під час дослідження було опитано 800 респондентів методом особистого поквартирного інтерв’ю відповідно до квотної вибірки за демографічним показником Полтави.

Катя Кролевська

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter