До Полтави завітала поетеса Любов Якимчук

Народні новини
10 листопада 2015 о 16:301246 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 До Полтави завітала поетеса Любов Якимчук
Дівчина, яка бачила війну на власні очі, у Полтаві розповіла, як воно жити неподалік лінії фронту, та презентувала свою збірку віршів «Абрикоси Донбасу».

До Полтави завітала поетеса Любов Якимчук

Зустріч відбулася в педуніверситету імені Володимира Короленка. Авторка зустрілася зі студентами філологічного факультету. Організувала захід Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України.

Збірка, яку Любов привезла у Полтаву, нова. Видання видане цьогоріч, але книга увійшла до 10 десяти кращих про війну за версією українського «Forbes». Сама Люба про неї говорить так:

– Про війну вірші можуть бути лише голі, як дроти без ізоляції, дуже прості та без надмірних кучерявостей, але із чіткими деталями. Ці вірші мають бути як злочин, про який соромно згадувати.

Чому "Абрикоси Донбасу"

Щодо назви збірки, то «її так назвали замість авторки». Одного разу одна перекладачка української поезії на німецьку сказала Любі, що вона в жодній з книгарень Києва не знайшла збірки «Абрикоси Донбасу». Згодом поетка зізналася, що такої ще нема, але неодмінно буде. Через день про те саме питав і її знайомий видавець. Були ще два схожих випадки. Перший - коли випадково зустріла Василя Герасим’юка, який після того, як побачив кількарічну поему «Абрикоси Донбасу» в журналі «ШО», сказав, що це гарна назва для книги. Другий – під час розмови з поетом Василем Голобородьком Люба Якимчук подумала, що може краще не треба такої назви. Бо саме слово «Донбас» зараз надто вразливе, оживляє цілий батальйон стереотипів.

Для Люби Якименко тема війни не є чужою. Вона розповіла, що від хати її бабусі майже нічого не залишилося, вона зруйнована снарядами. Аби вижити, ховалася у погребі.

Софія Руденко

До теми: Назвали лауреатів обласної премії імені Леоніда Бразова

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter