«Книжковий Арсенал»: коли література в моді

Народні новини
Надія Труш15 квітня 2014 о 15:002128 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Книжковий Арсенал»: коли література в моді
9-13 квітня у Києві пройшов IV-ий Книжковий Арсенал.

«Magnum Opus» потрапив на останні найсоковитіші дні цього свята.

Від самого початку біля «Мистецького Арсеналу» стоїть черга з десятків людей. У всіх них одна мета — завітати всередину, адже такої кількості письменників, художників, нових книг, зацікавлених хіпстерів і просто читачів мало де можна побачити.

«Книжковий Арсенал»: коли література в модіСестри Тельнюк. фото тут і далі Романа Повзика

Для тих, хто ще ніколи не був у «Мистецькому Арсеналі» у Києві — обов'язково завітайте при нагоді. Саме так в ідеалі має виглядати наш Кадетський корпус у найсміливіших і найамбітніших мріях громадських активістів.

Програма дуже насичена. Щогодини відбувається по кілька заходів, хочеться розірватися і побувати на кількох одразу. Хоча будівля доволі зручна — якщо йти по колу, то рано чи пізно прийдеш у потрібний зал. Це відрізняє «Книжковий Арсенал» від його побратима — «Форуму видавців» у Львові, де локації заходів розсипані по всьому місту і людині, котра не надто вміє поводитися з картою, доводиться кепсько.

«Книжковий Арсенал»: коли література в модіКатерина Бабкіна

Але перейдемо до конкретики. Кількість креативу і цікавих особистостей зашкалює. Зважаючи на аполітичність фесту, було трошки дивно зустріти Віктора Ющенка, котрий саме презентував свою книгу «Недержавні таємниці». Хоча у випадку екс-гаранта про політику вже не йдеться.

Тарас Прохасько в рамках проекту «Забуті класики» прочитав лекцію про письменницю Ірину Вільде, котра була далекою родичкою прозаїка. Оксана Забужко говорила з Юрієм Макаровим про провінційність Києва, яка згодом перейшла у розгляд провінційності взагалі. Любко Дереш розповідав про літературний фестиваль, де він буде куратором і котрий вже за десять днів відбудеться у Донецьку. «Сестри Тельнюк» дали концерт пісень на слова Забужко, від якого просто мурахи бігали по спині, наскільки це було сильно.

Почесним гостем цього року стала Франція і доволі багато заходів стосувалися саме цієї країни. Проходячи залами час від часу можна було розрізнити французьку мову і її життєрадісних носіїв.

Після 20.00 наступала інша частина — «Ніч Книжкового Арсеналу», в рамках якої, для прикладу, італійський піаніст Лоренцо Мео виконував твори композиторів-аванґардистів XX-ого століття. Марина Садовська і Наталка Сняданко влаштували літературно-музичний перфоманс за мотивами роману останньої «Фрау Мюллер не налаштована платити більше», котрий еротизмом одного з текстів розбурхав вже трошки сонну під ніч аудиторію.

З подій неділі хотілося б згадати зустріч читачів з Юрком Іздриком, все тією ж Оксаною Забужко, у котрої, здається, є відповіді на всі питання, і презентацію книги Катерини Бабкіної «Знеболювальне і снодійне». В рамках поетичного марафону випускників Літшколи свої твори прочитав і я, що було доволі хвилюючим, бо ще не доводилося виступати на заходах такого рівня.

«Книжковий Арсенал»: коли література в моді

А крім цього — десятки майстер-класів — арт-самвидав, леттерінґ, ілюстрація, графічний роман, поп-ап книга. Сотні картин українських, польських, чеських та інших художників-ілюстраторів, скульптури з дерева, відео-інсталяції і книги, книги, книги...

Для людей так само схиблених на читанні як я, це все схоже на те відчуття, коли будучи алкоголіком приходиш у відділ спиртних напоїв — все на будь-який смак, лише обирай. Місце, де сперечаються про улюбленого автора чи роман, несучи пакети, наповнені новенькими книжками, котрі так сильно ще пахнуть фарбою.

Неможливо передати всю атмосферу «Книжкового Арсеналу»: всі події, про які тут розказано — це лише краплина від всього того, що довелося проґавити або що було в інші дні, починаючи з 8 квітня.

«Книжковий Арсенал»: коли література в модіЮрій Винничук говорить про Львів

Кожного разу, їдучи в інші міста, хочеться привезти до нашої рідної Полтави шматочок цієї суміші, котра утворюється при вдалому поєднанні літератури і решти мистецтв. Хочеться розвиватися і творити сучасний культурний простір, котрий відповідає вимогам часу. Адже не є секретом, що наше місто страшенно відстало від арт-тенденцій. Хочеться, щоб митці подорожували, запозичували ідеї, комунікували з публікою і своїми колегами з інших міст. Бо саме так і відбувається розвиток.

Роман Повзик, спеціально для «Кола»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter