14 жовтня відзначають свято Покрова Пресвятої Богородиці

Новини
Надія Труш14 жовтня 2014 о 08:063349 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 14 жовтня відзначають свято Покрова Пресвятої Богородиці
Поміж Богородичними празниками церковного року на особливу увагу заслуговує празник Покрова Пресвятої Богородиці.

14 жовтня відзначають свято Покрова Пресвятої Богородиціфото з сайту lekpravda.com

В Україні його відзначають 14 жовтня як свято релігійне, національне, родинне. У народі цей празник ще носить назву «Третя Пречиста».

Запорізькі козаки мали на Січі церкву в честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. На іконі понад Пречистою був надпис: "Ізбавлю і покрию люди моя... ", а від запорожців, що під іконою, простягнена стрічка вгору до Божої Матері з написом: «Молим, покрий нас чесним Твоїм покровом і ізбави нас от всякого зла».

Історія свята Покрова Пресвятої Богородиці сягає в глибоку старовину. Сама назва свята пов’язана з назвою частини одягу Пресвятої Богородиці — головного покривала, або мафория, який став називатися на Русі «омофором».

Серед усіх великих свят Покрова Пресвятої Богородиці вшановується Українська особливо. Історія свята бере свій початок в 910 році.

Покрова відзначається у нас не тільки як народно-релігійне, а й національне свято. «Покрова накриває траву листям, землю — снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем».

В українських селах до цих дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Шлюбна пора в Україні — від Покрови і до початку Пилипівки. До Покрови завершувався період сватання та приготування до весіль, який починався після Успіння. Дівки, яким набридло дівках, молилися: «Свята мати Покровонько, покрий мені голівоньку, хоч ганчіркою, аби не лишитися дівкою», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду».А на Поділлі дівчата казали: «Свята мати, Покровонько, винні мою голівоньку, або в шматку чи в онучу — самі ся дівчиною НЕ мучу» У Карпатській Україні до Покрови поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Для того, щоб всі члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.

У народі збереглося повір’я, що у Пресвятої Діви є опікун Покров, якого просили: «батюшка Покров, накрий нашу хату теплом, а господаря — добром». Народні прикмети: Яка погода на Покрову, такою буде і зима. Якщо лист з берези і дуба на Покров впаде чисто — до легкого року, а нечисто — до строгої зими. Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня — зима буде тепла, якщо ж вишня зелений — зима буде сувора. Якщо в цей день не спадає з вишень листя — на теплу зиму, а звільниться — на сувору. Вранці вітер з півдня, а після обіду з півночі — початок зими буде теплим, але згодом похолоднее. Якщо вітер з півдня низовий — зима буде теплою, з півночі Горішний — холодною, із заходу — сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то й зима буде нестійкою.

За матеріалами інтернет-видань

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter