2 серпня – день пророка Іллі: прикмети

Новини
Юлія Обелець2 серпня 2016 о 09:24914 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 2 серпня – день пророка Іллі: прикмети
Православна церква святкує пам'ять одного з найбільш великих та шанованих в усі часи пророків — пророка Іллі.

2 серпня – день пророка Іллі: прикмети2 серпня – день пророка Іллі. Фото – ridna.ua

Святого Іллю вшановували на нашій землі ще за часів Київської Русі. З літопису Нестора відомо, що одна з перших церков у Києві за часів князя Ігоря була збудована на честь цього пророка, – йдеться на ridna.ua.

У християнську епоху на день Іллі і протягом тижня після нього здійснювались хресні ходи до Іллінської церкви з молебнями про дощ або ясну погоду. А в наші дні льотчики вважають Іллю своїм покровителем, який оберігає їх у небі.

Іконописці зображували пророка Іллю, сидячи на колісниці з вогненними колесами, що оточена з усіх боків полум’яними хмарами і запряжена чотирма крилатими кіньми. Він, сердитий та строгий, роз’їжджає на своїй колісниці і карає неправедних. Принаймні, про це йдеться у давніх віруваннях. Одночасно Ілля уособлює щедрість і родючість. Його молитви, згідно із Святим Письмом, повертали людей до життя. Сам Ілля – єдиний із пророків, що живим був взятий у Царство Небесне і єдиний із старозавітних пророків, якого визнає православна церква.

Ілля воду остужає

На день пам’яті цього святого традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і, якщо вмитися ним, то можна зцілитися від хвороб і прокази. Від цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч стає довшою.

Після 2 серпня перестають купатися, бо кажуть «Ілля воду остудив», або «До Іллі мужик купається, а з Іллі — з водою прощається». Однією з причин раптового охолодження води вважалося те, що Ілля їздить на конях по небу, і від швидкого бігу один з коней втрачає підкову, яка падає у воду, і відповідно вода холоднішає. З’являються перші ознаки наближення осені, а саме – відчутна різниця між температурами ночі і дня.

В цей день випікали урочистий хліб із першого врожаю, який розрізали і роздавали строго у порядку від старшого до наймолодшого члена сім’ї. Пасічники в цей день підчищали вулики, а мисливці робили перший виїзд на вовків.

День Іллі – початок полювання, оскільки з цього дня в лісах відкривалися звірині, зокрема, вовчі нори.

Народні прикмети про 2 серпня

Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю: якщо хмарно опівдні — середня сівба, а якщо ввечері — сівба пізня і врожай поганий.

Цілий день сонячно — на недорід.

До Іллі дощ ходить за і проти вітру — як накаже пророк, а після нього — лише за вітром.

Минув Ілля — чекай гнилля.

На Іллю до обіду літо, а після обіду — осінь.

З Ільїна дня ніч довга, а вода холодна.

До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter