29 серпня – Третій Спас, цього разу Горіховий та Хлібний

Новини
Юлія Обелець29 серпня 2016 о 10:011002 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 29 серпня – Третій Спас, цього разу Горіховий та Хлібний
До Горіхового Спаса раніше намагалися приурочити проведення різних ярмарків

29 серпня – Третій Спас, цього разу Горіховий та Хлібний29 серпня – Третій Спас, цього разу Горіховий та Хлібний. Фото – epizod.ua

29 серпня, в понеділок, завершується двотижневий Успенський піст – православні відзначають Третій Спас – Горіховий (Хлібний) Спас.

Третій Спас називають Горіховий або Хлібний не випадково, адже в давнину цього дня збирали в лісі ліщину та волоський горіх, а з нового врожаю пекли перший хліб, – йдеться на epizod.ua.

Альтернативні назви Третього Спаса

Третій Спас – Горіховий (Хлібний) Спас, ще має іншу назву – Спас на Полотні. Цього дня християнський світ відзначає внесення на Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа. Ця історія пов’язана зі смертельно хворим царем Авгарієм. В народі вже давно ходили розмови, що один тільки образ Ісуса лікує будь-які хвороби. Тому, цар бажаючи вилікуватися від прокази, послав до Ісуса Христа художника, щоб той написав Його портрет. Після того, як художник не зміг перенести образ Ісуса на полотно, Христос умив обличчя й витер його хусткою, на якому залишився чудотворний відбиток та віддав його художнику. З тих пір нерукотворний образ Спасителя не раз зцілював людей й творив чудеса. На жаль, в ході IV Хрестового походу, образ втратили.

Прикмети, традиції та звичаї свята
Цього Дня вірячи збирають горіхи й печуть хліб із зерна нового врожаю, також сіють озиму жито. Урожай горіхів обіцяє майбутній урожай жита. «Третій Спас хліба припас», – говорить народне прислів’я. За традицією, господині на Горіховий (Хлібний) Спас випікали новий хліб з грибами, горіхами, готують різноманітні страви з м’яса й риби. Вважалося, якщо людина спробує кожне блюдо на святковому столі – будь-яке його бажання здійсниться, а в гаманець рікою потечуть гроші.

У день Третього Спаса вся родина збиралася за спільною молитвою, потім проводжали чоловіків на поля з хлібом й сіллю. На воза укладали по три снопа, потім клали жито для посіву. Гречаною кашею чоловіків пригощали на полі, а після посіву озимих – вся родина пригощалася гречаною кашею за домашнім столом.

Однією з прикмет Горіхового (Полотняного) Спаса вважалася необхідність хоч щось придбати на ярмарку полотен, яка щорічно проводилася в це свято. Якщо ж нічого в цей день не купити, то існує небезпека весь рік провести в убогості. Крім того,за традицією, на Горіховий Спас у ліс посилали одну з найбільш шанованих жінок на селі. Через деякий час вона поверталася з першим урожаєм горіхів, а зібрана кількість вважалася нормою для кожної жінки.

Також існувала цікава прикмета – якщо в день Третього Спаса знайти два зрощених горіха та лівою рукою покласти їх у гаманець, то грошова удачабуде в сім’ї цілий рік.
Молоденькі дівчата ворожили по горіхам й передбачали свою долю на рік вперед. Методика ворожіння наступна: потрібно було з’їсти перший зірваний горіх, й по смаку визначати, що ж чекає дівчину у майбутньому році. Якщо горіх був солодким та стиглим – до великої любові, якщо горіх був недозрілим – до важливої звістки, а якщо горіх був гірким – обранець буде зраджувати.

Прикмети 29 серпня:

Третій Спас хліба припас.

Хороший третій Спас — взимку буде квас.

Добре, якщо Спас на полотні, а хліб — на току.

Якщо на третій Спас вода спокійна, то осінь буде тиха, а зима пройде без хуртовин.

Ластівки відлітають у три рази, в три Спаса.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter