Майже щодня на Полтавщині помирають учасники ліквідації аварії на ЧАЕС

Новини
Ольга Матвієнко24 квітня 2014 о 15:031438 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Майже щодня на Полтавщині помирають учасники ліквідації аварії на ЧАЕС
Минулого року із життя пішли 262 учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Майже щодня на Полтавщині помирають учасники ліквідації аварії на ЧАЕС

Фото Олега Журавльова

Сьогодні, 24 квітня, вшанували пам’ять тих, хто 28 років тому ціною власного здоров’я рятував країну від радіоактивного лиха.

Традиційно полтавці прийшли покласти квіти до пам’ятника жертвам аварії на Чорнобильській АЕС. Найболючіше згадувати події того часу їх учасникам.

– Місяць був у Чорнобилі. Найбільше запам’яталась пригніченість, яку тобі всі відчували, і незрозумілість ситуації. Ми не знали, що це таке, які наслідки аварії будуть. Ми обгороджували станцію, проводили дезактивацію місцевих жителів. Серед живих зараз вже немає багатьох побратимів, – розповів Віктор Браїлко.

Цілих три місяці у зоні техногенного лиха пробув Василь Нетребко. Із 25 чоловіків, з якими пробули у Прип’яті весь той час, у живих залишилися четверо:

– Ми брали участь у захороненні спецодягу, техніки, у сім рядів колючого дроту обгороджували територію. Протягом п’яти днів ми на даху реактора скидали графіт у шахту: забігали на секунд 25, хапали лопату і кидали, а потім знову займали чергу.

Вже багато років у чорнобильців залишаються ті самі проблеми – пенсії та здоров’я.

– Зараз нам стало складно тим, що дуже часто хворіємо всі. І гроші нам видають на медикаменти, але їх не завжди вистачає, купуємо за пенсію, – розповів Василь Васильович. – Раніше, звичайно, пенсія була краща, а зараз – мізерна, але ж ми розуміємо, що в країні таке відбувається. Хотілось би, аби більше на ліки давали. Тільки на лікування очей минулого місяця я витратив 12 тисяч гривень.

Ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС продовжують помирати від хвороб, які є наслідком опромінення.

Полтавська влада і сьогодні намагається підтримати цю категорію населення області:

– На рівні області ми зробили перерахування коштів, щоб, у першу чергу, вирішити питання оздоровлення чорнобильців. Зараз ми беремо під жорсткий контроль питання оздоровлення дітей із чорнобильських сімей, їхнього харчування. Разом із народними депутатами від Полтавщини будемо також звертатися до центральної влади для вирішення низки проблем, – повідомив Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter