На Полтавщину прийдуть заморозки: як вберегти городину

Новини
Ольга Матвієнко23 квітня 2014 о 13:583362 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщину прийдуть заморозки: як вберегти городину
Найближчими днями Укргідрометцентр прогнозує похолодання. Вночі з 25 на 26 та 27 квітня в Україні, зокрема, в Полтавській області очікують заморозки від 0°С до -5°С.

На Полтавщину прийдуть зиморозки: як вберегти городинуСиноптики прогнозують заморозки до -5С. Фото Ольги Матвієнко

Городники турбуються про збереження врожаю. Найбільше страждають від морозу цвіт плодових дерев та клубники.

– Абрикоси в нас зацвіли та відцвіли у теплу погоду, то зав’язалися. А от груші та сливи тільки починають цвісти, вже з’являються бутони на яблунях, – розповідає Світлана Козлова, у якої город у 20 кілометрах від Полтави у селі Федьки. – Дивлячись який буде заморозок, то, може, й витримає цвіт. Якщо 0°С, то нормально, а от при -2°С – вже гірше. Найбільш небезпечний – мороз до -8°С, який не спадає кілька годин.

Зі своїм чоловіком Світлана Юріївна за багато років ведення господарства спробували багато способів вберегти рослини від весняних заморозків. Для клубними, наприклад, найбільш дієвим є накриття:

– Раніше накривали полуницю рогозом. За весну могли разів 5 накрити та розкрити. Потім придбали агроволокно і накриваємо ним, – говорить жінка. – Дерева – трохи важче вберегти. Зараз продають спеціальні димові шашки, можна і багаття палити в садку. Проте, вітром дим можу здути зовсім в іншу сторону, не вгадаєш.

Ще один спосіб захисту рослин від обмерзання знають в селі Степне Полтавського району:

– Захистити дерева можна обливанням чи обприскуванням водою. Замерзаючи, вона утворює кірку на рослині і шкода від морозу не така сильна. Проте робити це потрібно в передранковий час, перед самим заморозком, щоб вода висохнути не встигла, – розповідає Олександр Миколайович зі Степного.

Зменшити мороз можна також поливаючи ґрунт. Це потрібно робити ввечері перед заморозком. Під час зниження температури вода конденсується з виділенням тепла.

Городники кажуть, що інші культури менш вразливі. Картопля, якщо вже дала ростки і вони підмерзли, то повідростає. Рання капуста теж не постраждає. Менш стійкими є редис, огірки.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter